lördag 4 april 2020

Familjen

Jag har tidigare läst Mariette Lindsteins serie som börjar med boken Sekten på Dimön. Hennes böcker skildrar sektmentalitet, hur det är att leva i en sekt och vara förföljd av en sekt. Nu har Cecilia Lidbeck skrivit en bok för barn 9-12 år som beskriver hur det är att leva i en sekt ur ett barns perspektiv. 

Boken Familjen handlar om Ella som är tolv år och bor på Gården med Familjen. De odlar sin egen mat som måste välsignas innen den kan ätas. På dagarna får Ella och de andra barnen hjälpa till med olika sysslor och på lektionerna lär de sig om världen utanför Gården där de förlorade bor. Far är den som vet allt om världen och varje gång han gjort något ärende utanför Gården berättar han om hur förstörd världen utanför är. Det är de förlorade som förstört jorden och snart kommer kollapsen att ske. Familjen har valt den rätta vägen och lever på rätt sätt. Ella tror på allt Far och de andra vuxna säger och göör sitt bästa för att agera på ett så bra sätt som möjligt i olika situationer. Men en dag börjar hon prata med en pojke som sitter utanför Gårdens stängsel och han ger henne nya tankar.

Till en början var Familjen långsam i handlingen men när jag väl hade kommit in i boken blev det mer och mer spännanade. Jag tänker i början av boken att Ella ändå har det rätt bra på Gården tillsammans med Familjen och att deras sätt att leva inte är fel. Men sedan händer det saker som gör att jag ändrar uppfattning. Som läsare får jag följa med i Ellas vardag och trots det vardagliga vet jag aldrig vad som kommer att hända på nästa sida. Boken är lättläst och har korta kapitel vilket tillsammans med den spännande handlingen gör att jag hela tiden vill läsa ett kapitel till. 

Cecilia Lidbeck har skrivit en viktig berättelse om att man inte alltid vet hur verkligheten ser ut och att allt man hör kanske inte är sant. Hon beskriver livet i en sekt på ett fängslande sätt ur ett barns perspektiv. Jag vill läsa mer om Ella och få veta vad som händer efter bokens slut!

Titel: Familjen
Författare: Cecilia Lidbeck
Förlag: Lilla piratförlaget
Åldersgrupp: från ca 9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

1 kommentar: