torsdag 9 april 2020

Digital bokcirkel om "Helt seriöst"

Jag och Lexie som har bloggen Tusen sidor hade tänkt ses något under påsklovet men då vi bor i olika städer hade vi på grund av corona inte möjlighet att träffas. Men vi båda hade boken Helt seriöst av Hanna De Canesie hemma och bestämde oss för att ha en digital bokcirkel om den under lovet. Vi delade upp boken i tre ungefär lika långa delar och hade sedan tre träffar via videosamtal då vi pratade om boken. Det var väldigt intressant att få gå in lite djupare på bokens handling än vad jag gör när jag läser själv och få reflektera mer om karaktärerna, vad vi trodde skulle hända senare i boken och vad vi hade önskat att boken innehöll. Då vi läste en del av boken och sedan samtalade om det vi hade läst innan vi läste vidare kändes det verkligen som att läsa boken tillsammans och det var spännande just att prata om hur vi trodde att berättelsen skulle utveckla sig och sluta. 

Helt seriöst är Hanna De Canesies debutroman som gavs ut på Natur & Kultur 2019. Det är en ungdomsroman som utspelar sig i Vagnhärad och huvudkaraktären är Sam som precis slutat nian. På en fest ser Sam hur hans kompisar Manne och Aldin är i ett sovrum med Ella. Senare dyker ett instagramkonto upp med bilder på Ellas bröst och händer på hennes kropp. Det här instagramkontot gör att rykten börjar spridas och samtidigt får Sam höra saker om sin flickvän Julia. 

Både jag och Lexie tyckte att boken beskriver hur det är att vara ung på ett realistiskt sätt och vi kunde känna igen oss mycket i boken. Det är en spännande och intressant handling och det händer väldigt mycket vilket gör att boken aldrig blir tråkig att läsa. Boken är på omkring 200 sidor och är ganska lättläst med sina korta kapitel och medryckande handling vilket gjorde att den gick snabbt att ta sig igenom. Det snabblästa formatet och att den känns verklighetstrogen i sin porträttering av att vara ung gör att jag tror att många i åldern 14-18 år skulle gilla den. 

Sam lär känna en kille som heter Niko och som får honom att se på sitt liv och sina vänskapsrelationer på ett annat sätt. Både jag och Lexie hade velat veta mer om honom som karaktär. Vi funderade också på om boken hade blivit bättre om den hade varit skriven ur fler perspektiv än Sams. Vi hade velat lära känna Niko mer och också fått Ellas synvinkel på det här med instagramkontot.

Det var väldigt roligt att läsa Helt seriöst tillsammans med Lexie och ha en digital bokcirkel. Det är verkligen något jag rekommenderar om man inte har möjlighet att träffas på riktigt nu i corona-tider. Jag blev också positivt överraskad av boken och det var spännande att prata om den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar