tisdag 28 april 2020

Happy Place

Happy Place är en unik bok! Den är nämligen skriven av de fyra åttondeklassarna Elma Bergsland, Yasmin Jamal Ebdella, Alicia Grip och Stella Lyckhammar tillsammans med läraren och författaren Pelle Sunvisson. Det är en spännande berättelse som inte alls var som jag förväntat mig. 

Boken handlar om en åttondeklass som ska åka på en klassresa till Lyckön eller Happy Place som ön kallas. Redan första kvällen berättar ledaren att det inte finns någon täckning på ön och att träden kan bete sig konstigt. Det börjar hända fler och fler märkliga saker och det verkar bara vara Joseph, Ester och Elias som är som vanligt. 

Jag blev nyfiken på att läsa Happy Place då jag tycker det är roligt att stötta unga som skriver. Jag tänkte mig att det skulle vara en ungdomsbok om en klassresa lite likt Moni Nilssons bok Klassresan. Men ganska snart när jag började läsa boken fick jag klart för mig att det inte alls var en sådan bok. 

Happy Place är skriven ur Joseph, Ester och Elias perspektiv. Det är tre intressanta karaktärer som alla är spännande att följa. Ester är en väldigt dominant tjej som ofta säger åt andra vad de ska göra. Hon får det oftast som hon vill och är en cool karaktär. Joseph är hemligt intresserad av Ester som är ihop med hans kompis. Elias är en speciell kille som brukar måla sitt ansikte med ansiktsmålning av olika djur. Han har svårt att läsa av sociala koder och känner sig inte alltid bekväm bland andra. Alla tre karaktärerna är intresseväckande på sitt sätt men jag tyckte speciellt att det var lärorikt att läsa om hur Elias har svårt att läsa av andra människor och sociala svårigheter. Det är inget som jag har läst så mycket om tidigare. 

Klassen stöter på många farligheter på ön men det är bara Joseph, Ester och Elias som har förmågan att tänka klart. De andra kallar de för förnekare. Det är en äventyrlig, dystopisk och fantasyliknande berättelse som boken utvecklar sig till. Klassen är fast på den här ön i en vecka och tre utvalda måste se till att skydda klassen och inte dras med i förnekelsen. Jag brukar gilla verklighetstrogna böcker och tycker ofta att fantasy kan bli för svårt för mig att förstå. När jag tycker det jag läser är ointressant zoomar jag ut vilket gör att jag förstår ännu mindre. Lite så var det när jag läste den här boken. Jag tycker inte att de äventyrliga och fantasyliknande händelserna är intressanta vilket gör att jag inte läser dem delarna med lika stort nöje och får därför svårt att hänga med i berättelsen. Jag tycker att det blir för orealistiskt och har svårt att relatera till händelserna. För mig blir det på något sätt mer orealistiskt med naturen som det farliga än om det skulle vara ett monster som var hotet. I den här boken tyckte jag det var konstigt att det inte var någon av de vuxna som reagerade och hjälpte till när hemska saker hände. Men det var ju för att de var förnekare. Jag tyckte också att Joseph, Ester och Elias reagerade väldigt lite på att så stora saker som att människor dog skedde. 

Det är ändå en fascinerande berättelse och jag tror att personer som gillar fantasy skulle ha större behållning av boken än vad jag hade. Jag hade velat ha ännu mer fokus på relationerna mellan karaktärerna och kärleken. Slutet är dock väldigt intressant och jag hade gärna velat veta mer vad som hände därefter även om det var ett bra ställe att sluta berättelsen på.

Det mest imponerande med Happy Place är hur fem personer tillsammans kunnat skriva en så välskriven och sammanhängande berättelse. Förutom några få små språkliga missar är boken riktigt bra skriven. Det är en av de bästa egenutgivna böckerna jag har läst. Jag tycker också att skildringen av att vara ung känns realistisk och trovärdig. Boken visar verkligen att tonåringar är de som bäst kan sätta ord på hur det är att vara ung. 

Titel: Happy Place
Författare: Elma Bergsland, Yasmin Jamal Ebdella, Alicia Grip, Stella Lyckhammar och Pelle Sunvisson
Förlag: PS. Förlag
Åldersgrupp: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar