fredag 15 januari 2021

5 böcker för unga läsare

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet! I det här inlägget tipsar jag om fem böcker för unga läsare som jag läst den senaste tiden!

Den första boken jag vill tipsa om är Klättra uppåt av Katarina von Bredow som är den fristående fortsättningen på Släppa taget och Tappa greppet. I den här boken får vi läsa om Victoria som går i gymnasiet. Hon går estet och trivs bra med att få hålla på med teater i skolan. Men mycket är annorlunda än vad det var i högstadiet. Där var hon populär men det är hon inte på samma sätt i gymnasiet. Victoria vill klättra uppåt i hierarkin och när hennes gamla pojkvän Jack dyker upp tänker hon att han kanske kan hjälpa henne med det. Jag gillar verkligen hur Katarina von Bredows böcker hänger ihop med karaktärer som återkommer i olika böcker. Klättra uppåt påminde mig verkligen varför det är så roligt att läsa. Jag var helt fast i handlingen och ville hela tiden fortsätta läsa. Det handlar om vardag och skola men på något sätt lyckas Katarina von Bredow göra det så spännande. Hon beskriver trovärdigt hur det kan vara att gå i gymnasiet och jag beundrar hennes sätt att göra karaktärerna så verkliga! 

Johanna Schreiber är en författare som jag upptäckte förra året. Jag har läst både hennes böcker för vuxna och ungdomar. I somras läste jag ungdomsboken Carlstensveckan som utspelar sig på ett seglarläger. Den tyckte jag mycket om och jag sparade den vintriga uppföljaren Offipist tills nu då den utspelar sig under nyår. Boken handlar om Ebba, Johan, Viggo och Olivia som hängt mycket efter seglarlägret. Över nyår ska de åka till alperna tillsammans. Ebba har längtat efter att åka skidor, festa och vara med sin pojkvän Johan. Men Johan beter sig konstigt och på samma hotell finns också Hugo. Offpist är en mysig ungdomsbok som verkligen passade att läsa under nyårshelgen eftersom den utspelar sig då. Det märks dock att boken är utgiven för några år sedan.

Jag har älskat allt jag läst av Jaqueline Woodson och i julklapp fick jag hennes nya bok på svenska, Genom märg och ben. Det är egentligen en bok för vuxna men jag tyckte att den passade att tipsa om i det här inlägget då den passar både för unga och vuxna läsare. Boken är en riktigt tunn bok som följer en familj. Melody fyller 16 år och hennes mamma blev gravid vid samma ålder. Den går sedan tillbaka i tiden och vi får läsa om olika familjemedlemmar. Jag gillade verkligen sättet den här boken var skriven på och att jag som läsare fick lära känna en hel familj. Ibland blev det dock lite svårt att veta när något utspelade sig och vilken karaktär det var man följde. Men en fin berättelse med ett fint språk var det!

Det som inte får hända är Emma Frey-Skötts uppföljare till När allt förändras. Båda är lättlästa böcker för unga. Den här boken är samma berättelse som den första men skriven ur Moas perspektiv istället för Lenis. Moas mamma är sjuk och kommer att dö. Samtidigt börjar Moas bästa kompis Lenis pojkvän vilja vara med Moa mer. Det som inte får hända är en lättläst bok men ämnet är tungt. Det handlar om sorg, svek och vänskap. Boken är skriven med ett enkelt språk som ändå är poetiskt och vackert. Det är en fin bok som alla kan läsa.

Ett författarskap som jag nyligen upptäckt är Alice Oseman. Hon har skrivit seriealbum och ungdomsromaner. Jag har läst ett av hennes seriealbum och har nu också läst Loveless som är en roman. Det är en bok på engelska som handlar om Georgia som aldrig har varit kär. När hon börjar på universitetet bestämmer hon sig för att försöka hitta någon att bli kär i. Men hur ska hon veta vad hon gillar om hon gillar någon alls? Loveless handlar om kärlek, vänskap, att växa upp och hitta sin egen identitet. Det är en mysig berättelse som jag tyckte mycket om. Främst gillar jag karaktärerna i boken och den var också lagom svår att läsa på engelska! Efter att ha läst den vill jag läsa allt av Alice Oseman!

Det var alltså fem tips för unga läsare men såklart kan även vuxna läsa dem!

2 kommentarer:

  1. Alice Osemans böcker verkar vara superbra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Vill läsa alla hennes böcker! Vill du bokcirkla någon av hennes böcker med mig?

      Radera