söndag 10 mars 2019

Historien om Bodri

Det är viktigt att berätta om det hemska som hände under Förintelsen för att sprida kunskap och förhindra att det aldrig ska ske igen. I den nya bilderboken Historien om Bodri berättar Hédi Fired och Stina Wirsén om detta ur ett barns perspektiv.

Berättelsen cirkulerar kring hunden Bodri och boken beskriver hur Hédi leker med kompisen Marika och deras hundar. De klättrar, springer, leker och har så roligt.
“Om du tittade på oss, såg vi inte så olika ut. Vi hade skrubbsår på knäna och båda hade fått nya framtänder. Skillnaden mellan oss var bara att vi bad olika böner, Marika gick i kyrkan och jag gick i synagogan. Jag var jude, men inte Marika.” En dag hör Hédi en hemsk röst på radion och på bänken i parken hittar hon och Marika en lapp som säger att det är förbjudet för judar att sitta där. Hédi och hennes familj blir tvungna att lämna sitt hem och hunden Bodri blir ensam kvar. Hédi Fried överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige tillsammans med sin syster 1945. Hela sitt liv har hon ägnat åt att berätta om sina erfarenheter och hon har även skrivit ett flertal böcker på ämnet. Lagom till Förintelsens minnesdag i januari släpptes bilderboken Historien om Bodri som Hédi Fired skapat tillsammans med illustratören Stina Wirsén. I den berättar hon om sina upplevelser så att barn ska förstå. På baksidan av boken står det: “Historien om Hédi och hennes hund är baserad på författarens egna upplevelser. Den är skapad för att nästa generation har rätt att få veta vad som hänt, i övertygelse om att de har kraften att bygga en bättre framtid.”

Historien om Bodri är en fin och viktig bok som borde finnas i alla hem och på alla skolor och förskolor. Det är en bok att läsa tillsammans och samtala kring som jag tycker att alla borde läsa. Hédi Fried berättar på ett sätt som gör det förståeligt för barnen och historien är gripande och mörk samtidigt som den ger ett slags hopp om en bättre framtid.


Stina Wirsén har illustrerat den här boken på ett fantastiskt sätt. Hon skildrar känslor som rädsla, ensamhet, hopp och glädje och bilderna är otroligt vackra. Det är ett bra komplement till texten som gör att boken känns ännu mer levande och känslosam. 

Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid och se till att något så hemskt som Förintelsen inte händer igen. Det börjar med vilka val varje enskild individ tar och att läsa Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén är en bra start på ett samtal som kan leda oss i rätt riktning.
Titel: Historien om BodriFörfattare: Hédi Fried Illustratör: Stina Wirsén Förlag: Natur & Kultur Köp: t.ex hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar