lördag 30 mars 2019

Tre Astrid Lindgren-böcker

Som ni kanske vet håller jag på med ett projekt som går ut på att jag ska läsa alla Astrid Lindgrens böcker. Vi håller på att läsa Jurtjyrkogården av Stephen King i min bokcirkel och eftersom att jag inte är ett så stort fan av skräck och väldigt lättskrämd har jag varvat min läsning av Jurtjyrkogården med att läsa ofarliga Astrid Lindgren-böcker. Alla vi barn i Bullerbyn, Lotta på Bråkmakargatan och Pippi Långstrump är böckerna jag läst och i det här inlägget tänkte jag berätta lite om dem.

Alla vi barn i Bullerbyn är den första boken om Bullerbyn som berättas ur Lisas perspektiv och handlar just om barnen i Bullerbyn och vad de hittar på. Likt många av Astrids andra böcker är den uppdelad i kapitel som var och en är en egen liten berättelse. Eftersom att det är Lisa som berättar och boken också är skriven i dåtid blir det lite som en dagbok vilket är fint tycker jag. Det jag gillar med Alla vi barn i Bullerbyn är hur mysig och vardaglig den är samtidigt som den har humor och spänning. Det handlar bland annat om när de gallrar rovor, sover på höskullen, när de leker och börjar skolan. vardagliga händelser som ändå blir något extra tack vare de fina karaktärerna och det medryckande språket. Alla vi barn i Bullerbyn är helt klart en av mina favoriter av Astrids Lindgrens böcker och jag ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien.

Lotta på Bråkmakargatan var den andra boken jag läste. Den handlar om när Lotta vaknar upp den morgon och är arg för att hon tror att Jonas och Mia slagit Bamsen. Hon blir arg på sin mamma som säger att hon måste ha på sig tröjan som killar och sticks och bestämmer sig för att flytta hemifrån. När jag var liten älskade jag filmen om Lotta som har precis samma handling och när jag läser boken ser jag verkligen filmen framför mig. Det är en fin berättelse och jag gillar verkligen karaktären Lotta, hon är bestämd och envis och gör som hon själv vill. Det är en rolig karaktär att läsa om och jag tror att det finns många femåringar därute som skulle känna igen sig i henne. Det fina med Astrid Lindgrens böcker är också att de fungerar att läsa även idag även om boken om Lotta, till exempel, kom ut på 60-talet. De passar lika bra att läsa idag som då!

Pippi Långstrump är den första boken om Pippi, Tommy och Annika. Den är likt Alla vi barn i Bullerbyn skriven i kapitel som handlar om olika saker. I den här boken får vi bland annat följa med när Pippi flyttar in i Villavillekulla, är sakletare, leker kull med poliser, börjar skolan och går på cirkus. Det är en riktigt rolig och fantasifull bok. Man kan ju inget annat än att älska Pippi! Jag gillar hur galen, tokig och självsäker hon är. Pippi måste verkligen varit en förebild för barn när den kom ut och är än idag. Hon är verkligen sig själv och skäms inte över något. Men boken om Pippi kan stundvis också vara lite sorglig. Pippi är ensam och har inga föräldrar som bor med henne. Men generellt sätt är Pippi Långstrump en väldigt rolig och händelserik bok som jag tycker att alla barn borde läsa.

Jag vill också passa på att tipsa om Astrid Lindgren-podden, en podcast som handlar om just Astrid Lindgrens böcker. De läser böckerna i kronologisk ordning och är roliga att lyssna på. Jag har lyssnat på avsnitten vartefter jag läst böckerna och tycker det är spännande att höra andras tankar om böckerna. Gillar du Astrid Lindgren?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar