onsdag 27 mars 2019

Slangbellan-nomineringarna

Varje år delar BULT (barn- och ugndomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund) ut priset Slangbellan till en debutant från det föregångna året. I mars tillkännagavs de tre nominerade, Helena Hedlund för boken Det fina med Kerstin, Melody Farshin för boken Mizeria och Marjan Svab för boken Stjärnorna ser likadana ut överallt. Vinnaren koras 9 april på Litteralund. Jag har nu läst de tre nominerade böckerna och kommer i det här inlägget berätta lite om dem och dela med mig av mina tankar. 

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund med illustrationer av Katarina Strömgård stod länge på min läslista innan jag äntligen började läsa den. Det är en kapitelbok för 6-9 år om 7-åriga Kerstin. Hon älskar guld och samlar på guldsaker. I skolan hittar hon en guldring som passar utmärkt i hennes samling. När Kerstins fröken Lotten säger att hon har tappat bort sin vigselring börjar hemligheterna och lögnerna bli fler och fler. Jag tycker att det här är en fin bok som samtidigt som den är vardaglig och lätt att känna igen sig i är spännande och händelserik. Kerstin är en karaktär som jag kan känna igen mig mycket i, hon är blyg och vill inte alltid umgås med andra. Jag gillar att introverta barn mer och mer får ta plats i litteraturen. En bok väl värd sin nominering till Slangbellan!

Mizeria är en ungdomsbok skriven av Melody Farshin. Boken handlar om tvillingarna Ali och Aicha och beskriver deras vardag i förorten med skola, jobb, kriminalitet och begravningar. Det är en väldigt stark och sorglig bok som tar upp viktiga ämnen som är aktuella just nu. Jag tyckte att det var en ganska mörk bok som var lite jobbig att läsa, men den är verkligen viktig. Boken är skriven med mycket slang vilket jag tyckte kunde vara lite svårt att förstå men det gör boken verklighetstrogen och jag tror att många ungdomar kan uppskatta det.

http://www.rabensjogren.se/bocker/169204-stjarnorna-ser-likadana-ut-overalltStjärnorna ser likadana ut överallt är skriven av Marjan Svab och illustrerad av Saga Bergebo. Det är en bilderbok som handlar om Hala som bor i ett land där det är krig. Hon och hennes familj måste fly, det tar lång tid och hon saknar sitt hem. Men i Sverige dit hon kommer får hon nya kompisar och stjärnorna ser likadana ut även i det nya landet. Det är en gripande bok om flykt med fina illustrationer. Jag gillar hur boken berättas ur ett barnperspektiv och tycker att det är en bok som alla barn borde läsa för att få förståelse om hur det kan vara att fly.

Alla tre böckerna är väl värda sina nomineringar och jag tycker det är bra att juryn valt ut tre väldigt olika böcker och för olika åldrar. Om jag får välja en favorit gillar jag nog Stjärnorna ser likadana ut överallt och Det fina med Kerstin bäst, jag skulle bli jätteglad om någon av dem vinner. Har du läst någon av de här böckerna? Vad tycker du om dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar