söndag 17 mars 2019

Hur läser jag? - Min läsning under en dag

För ett tag sedan såg jag att Johanna på Sincerely Johanna gjorde en video om hur hon läser under en dag. Jag tyckte att det var en intressant video och får själv likt henne många frågor om hur jag hinner läsa så mycket. Jag tror att det handlar om prioriteringar och vad man väljer att lägga sin tid på. Ofta väljer jag att läsa när jag har lite tid över och det är det som gör att jag hinner läsa mycket. Jag läser sällan flera timmar i sträck utan det är små korta stunder varje dag som jag läser och i slutändan blir det mycket lästid. 

En vanlig vardag börjar med att jag vaknar på morgonen och om jag har en stund över ägnar jag den ibland till läsning. Ofta blir det att jag tittar på en youtubevideo eller något sådant istället eftersom att jag känner att det är en för kort stund för att läsa men jag borde kanske prioritera läsningen lite oftare på morgonen. På vägen till skolan lyssnar jag antigen på en ljudbok eller podcast. Jag försöker att alltid ha en ljudbok på gång så att jag kan variera mitt läsande och läsa under tiden jag gör andra saker. Under skoldagen läser jag ingenting. Ibland om vi har en lång rast, håltimme eller liknande kan det hända att jag läser lite på mobilen. Så det händer att jag har en e-bok igång på mobilen eller letar upp den vanliga fysiska boken jag håller på att läsa på Nextory och läser under rasterna. 

På vägen hem från skolan lyssnar jag på ljudbok och det brukar jag fortsätta göra under tiden jag äter mellis och packar upp skolgrejerna. Efter skolan brukar jag träna, plugga eller ha kör. De flesta dagarna ägnar jag den första timmen efter att jag kommit hem till skolarbete. När jag är klar med det jag behöver plugga den dagen brukar jag läsa en halvtimme eller så. Vissa dagar går jag istället iväg och tränar eller har kör. När jag ska ta mig någonstans och under tiden jag tränar på gymmet brukar jag lyssna på ljudbok. På kvällen efter att vi har ätit ägnar jag ofta en timme till läsning. Innan jag ska sova läser jag också en stund. 

På helgerna läser jag ofta en lång stund på morgonen innan jag klivit upp ur sängen. Sedan läser jag flera stunder under dagen om jag inte har andra saker inplanerade. Jag brukar varva läsningen med andra saker jag behöver göra under helgerna som att städa, träna och skriva blogginlägg. 

Jag har oftast en ljudbok och en fysisk bok igång. Det är sällan jag läser flera böcker samtidigt. Det händer ibland, men nästan alltid läser jag bara en bok. Det kan funka att läsa flera böcker samtidigt om det är väldigt olika böcker. Jag skulle också säga att jag föredrar att läsa fysiska böcker och läser inte e-böcker så ofta. Men e-böcker är ett väldigt enkelt sätt att läsa om man är iväg någonstans eftersom att man då alltid har en bok med sig. 


Jag läser alltid någonting varje dag och till dig som skulle vilja läsa mer skulle jag rekommendera att tänka igenom hur du prioriterar din tid. Om man vill lägga mer tid på något finns det alltid tid och jag tror att jag läser så pass mycket eftersom att jag tycker det är roligt! Hur läser du?

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa om din läsning! Det gäller verkligen att hitta de där små stunderna, och att då ha en bok som passar för korta lässtunder. Jag tycker att en del böcker behöver längre sittningar för att de få tala om allt de vill. :)

    SvaraRadera
  2. Jag har gärna en och samma bok som jag läser/lyssnar på ;) Det blir så snurrigt att läsa flera olika samtidigt

    SvaraRadera