söndag 24 mars 2019

Jag och alla

Augustprisvinnarna Ylva Karlsson och Sara Lundberg har skapat en fantastisk bilderbok som ställer frågor om hur det skulle kännas att vara någon annan. 

I Jag och alla möter vi tio barn som är olika men ändå lika. De är på olika platser och gör olika saker men har ändå samma frågeställning om hur det skulle kännas att vara någon annan på en annan plats. John kör traktor med Sara, Sixten står på en kyrkogård, Viola åker tåg, Alex är sjuk och Mimmi ska snart börja skolan. 

Det här är en otroligt vacker bok till både text och bild som ställer frågor som jag tror att alla kan känna igen sig i. Boken är en bok att läsa tillsammans och samtala kring. Den ställer frågor om hur det skulle kännas att vara någon annan och om vilka olikheter och likheter vi människor har. Samtidigt är boken intressant och underhållande, det är en bok som jag tror att både barn och vuxna skulle gilla. Jag skulle säga att den passar för barn i alla åldrar. Jag och alla har många bilder, men också en del text som gör att den är anpassad för alla. 

Sara Lundbergs illustrationer och Ylva Karlssons text passar utmärkt ihop. Texten är både fin och enkel att förstå. Illustrationerna är otroligt vackra. De är färgglada och varje uppslag skulle jag vilja klippa ut och sätta på väggen. Både Ylva Karlsson och Sara Lundberg har tidigare vunnit Augustpriset och det märks verkligen. Boken är välgjord och skickligt berättad. Jag vågar gissa att även Jag och alla har en chans att bli nominerad till Augustpriset och det håller jag verkligen tummarna för! 

Jag och alla är den bästa bilderboken jag läst på länge. Den är vacker, välskriven, öppnar för samtal och passar för alla. Av mig får boken 5 av 5 ugglor! 

1 kommentar: