fredag 3 februari 2017

Dagens namn - Hjördis

Dagens namn är Hjördis, och med det menar jag att Hjördis har namnsdag idag! Jag har kommit på en ny idé som jag tänkte kunde vara lite rolig! Den går ut på att jag då och då gör ett inlägg och tipsar om en bok som handlar en karaktär som har namnsdag. Hoppas ni förstår vad jag menar. Idag har Hjördis namnsdag och därför tänkte jag tipsa om Elin Lindells Jördis-böcker. De handlar om 9-åriga Jördis och kan vara bland de roligaste böckerna jag någonsin läst. Det har hittills kommit ut fyra böcker, Borttappat: Katt, kompis, kalsong, Efterlysta: Harry Hansson och jag, Hemligt: Jördis hjärta Harry och Upphittat: Tiger och silverfisk. Jag har läst de två första böckerna och tyckte mycket om dem.

Böckerna handlar som sagt om 9-åriga Jördis, som egentligen heter Hjördis. Men enligt henne börjar allt dåligt på H, handsvett, hästar, huvudvärk och hål i tänderna. Därför tar hon bort sitt H och ger det till sin bästa kompis Judit, som nu heter Judith. I den första boken om Jördis, Borttappat: Katt, kompis, kalsong börjar det en ny tjej i klassen som heter Hermione. Jördis som tidigare varit bäst på fotboll i klassen hotas nu av att Hermione är mycket bättre. Dessutom har Hermione bröst och tar Judith ifrån Jördis. Boken handlar om de pinsamheter och lögner som Jördis drar på sig när hon försöker få tillbaka sin bästis, om den jobbiga killen Harry Hansson, om ett par turkalsonger och om en borttappad katt som heter Hunden.

Jag har som sagt bara läst de två första delarna i den här serien, men jag vill verkligen läsa de andra böckerna också. Det här är verkligen de perfekta böckerna för barn mellan 6-9 år att läsa tillsammans med en vuxen. Den största styrkan är helt klart humorn! Man skrattar högt ofta när man läser de här böckerna, det gjorde i alla fall jag! Jag gillar att böckerna utspelar sig i vardagen, då blir det lättare att känna igen sig. Dessutom tas det upp en hel den tankar som jag tror många barn har i huvudet. Böckerna är helt enkelt klockrent skrivna och illustrerade av Elin Lindell!

Slutligen vill jag verkligen rekommendera Jördis-böckerna och säga grattis på namnsdagen till Jördis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar