onsdag 5 februari 2020

Övernaturliga böcker för ungdomar

Jag gillar att läsa övernaturliga och spännande böcker. Som yngre var några av mina favoritböcker Ingelin Angerborns mysrysare. När en bok blandar något spännande med vardag blir det en bra kombo som tillför något extra till läsningen. Efter att ha läst många av den typen av böcker för mellanåldern tycker jag att det är många böcker som har väldigt liknande handling. Ofta handlar det om ett barn som flyttar till ett nytt hus eller är i en gammal stuga på sommarlovet och så börjar märkliga saker att hända. När nästan alla böcker har liknande handling blir det lite uttjatat, vilket är tråkigt. För ungdomar i min ålder har jag inte hittat så många böcker som är övernaturliga och spännande. Det finns fantasy och vanliga ungdomsböcker men inte så många mysrysare. Därför blev jag glad när jag hittade boken Sakramentet av Ann-Sofi Forsmark som är precis en sådan bok jag gillar med en unik handling som riktar sig till 12-15 åringar. 

Boken utspelar sig i Stockholm och handlar om Hilde som bestämmer sig för att gå och konfirmera sig tillsammans med sin kompis Happy trots att hennes mamma inte vill att hon ska göra det. Under konfirmationen i Katarina kyrka dras hon in i ett kusligt mysterium. Det är nämligen så att det för 30 år sedan skedde ett mord på en ung konfirmand och det har mordet har ännu inte blivit löst. Hilde försöker ta reda på vad det är som faktiskt har hänt och börjar avslöja den ena hemligheten efter den andra. 

Sakramentet är en riktigt spännande bok som verkligen drog in mig i sin handling. Jag var helt inne i boken när jag läste den och hade svårt att lägga ifrån mig boken. Trots att den kunde vara riktigt läskig saknade jag att befinna mig i bokens värld när jag hade läst sista sidan. Det är ett spännande mysterium om både historia, magi och vardag och den har en så stor bredd. Jag gillade verkligen Hilde som karaktär och var helt inne i hennes liv när jag läste boken. Det händer nya saker hela tiden och blir aldrig tråkigt att läsa boken. Riktigt välskriven var den också!

Jag är väldigt glad att jag hittade boken Sakramentet och läste den, tack @agneta_norrgard på instagram som tipsade mig om den! Har du tips på fler liknande böcker, lämna en kommentar! Vill också tipsa om mitt senaste radioboktips hos P4 Sörmland där temat var just övernaturliga böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar