lördag 15 februari 2020

Allt jag vet om kärlek

Katja Timgren har skrivit en ny ungdomsroman som heter Allt jag vet om kärlek. En både vacker och smärtsam bok. 

Axel möter Petter som går i samma skrivargrupp som honom. Det är något speciellt med Petter som gör Axel till en annan person som gör saker han inte brukar göra och på nätterna skriver de konstiga meddelanden till varandra. När Axel och Petter blir tillsammans är allt underbart men Petter är oberäknelig. Oftast är allt som vanligt men ibland mår Petter dåligt och vill inte leva längre. Hur ska Axel våga släppa oron och vara kär på riktigt?

"Petter: Du är motsatsen till allt jag vet
Axel kramar mobilen. Du med, tänker han. 
Han stannar under en björk. Skriver: 
Motsatsen till pojke är tiger 
Glor på skärmen. Det där sista kanske var för random?
Men Petter svara nästan direkt. 
Petter: Motsatsen till skräck är drömmar

Allt jag vet om kärlek är en vackert skriven bok om att vara förälskad men inte riktigt våga släppa fram känslorna i rädslan över att de ska förstöras. Språket är poetiskt men inte svårläst. Boken är sparsmakat skriven och texten lättillgänglig vilket gör att man bara flyter med sida för sida. Trots att boken till viss del handlar om ett tungt ämne går det lätt att läsa den tack vara språket. Men det är både smärtsamt och en njutning att läsa den. 

Boken är skriven både i ett perspektiv innan studenten och ett annat efter. Man får både läsa om hur Axel och Petter träffas innan studenten och hur något hänt efter. Det är ett spänningsmoment i boken att få veta vad det är som hänt. Jag går just nu sista året på gymnasiet och kunde känna igen mig mycket i Axel och Petters tankar om att allt man känner till snart kommer vara slut: 
"- Det kändes som om det aldrig skulle ta slut, säger han. Som om vi skulle gå i skolan tills vi dog typ. 
Han tittar ut över räcket. Över taken på hyreshusen. 
- Och så är det plötsligt jättekort tid kvar, säger han."

Jag brukar sällan göra hundöron eller stryka under saker i böcker. Men i den här boken skulle jag kunna göra det på många ställen. Det är en otroligt vacker bok som jag tycker att alla ska läsa!

Titel: Allt jag vet om kärlek
Författare: Katja Timgren
Förlag: Gilla böcker
Åldersgrupp: från ca 14 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar