onsdag 12 februari 2020

Ilon Wikland - Ett konstnärsliv

Ilon Wikland är en av mina favoritillustratörer. Hon är mest känd för att ha illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker och flera av hennes bilder har jag inramade i mitt rum. Jag har nu läst biografin Ilon Wikland - Ett konstnärsliv av Enno Tammer. 

Boken går igenom Ilon Wiklands hittills 90-åriga liv från barndomen i Estland då Ilons föräldrar lämnade henne till att växa upp först hos sin mormor i Tartu och sedan hos farmor och farfar i Haapsalu. Som 14-åring fick Ilon ensam fly från andra världskriget i Estland till Sverige där hon sedan skapade sig sitt eget liv och blev en känd konstnär. 

Jag berördes mycket av att läsa om Ilons liv, främst hennes barndom utan sina föräldrar. Hon passade inte in i sina föräldrars liv men fick ändå en fin uppväxt hos sin mormor och farmor och farfar. Det är från hennes egen barndom i Haapsalu Ilon hämtat mycket av inspirationen till sina illustrationer. Förutom att ha illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker har Ilon gjort flera egna böcker. I Den långa, långa resan, Sammeli, Epp och jag och Min farmors hus till exempel berättar hon om sin egen barndom och flykten till Sverige. Det är gripande att läsa om hur Ilon ensam fick lämna tryggheten och komma till ett nytt land. 

Ilon Wikland har berättat om sitt liv för Enno Tammer och berättat att hon ser sina minnen i bilder. Bilder som hon har ritat, bilder som hon skulle kunna rita och bilder hon aldrig kommer att rita. Därför har Enno Tammer delat in boken i kapitel som heter saker som Haapsalubilder, Flykbilder, Det nya livets bilder och De egna böckernas bilder till exempel. Tammer beskriver också olika händelser i Ilon Wiklands liv som bilder vilket gör det enkelt att läsa. Man flyter igenom texten och vill hela tiden läsa mer. Bokens omslag är väldigt fint med en bild på Ilon Wikland och några av hennes illustrationer runt omkring. Jag gillar också bokens utformning med text varvat med bilder. Det är en sådan bok som jag verkligen vill äga.

Det var väldigt spännande att läsa om Ilon Wiklands händelserika liv och jag rekommenderar verkligen alla som gillar hennes bilder att läsa Ilon Wikland - Ett konstnärsliv. 

Titel: Ilon Wikland - Ett konstnärsliv
Författare: Enno Tammer
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar