tisdag 20 mars 2018

Frallan är bäst!

Frallan är bäst! är skriven av Sara Ohlsson och illustrerad av Lisen Adbåge. Boken passar för barn 6-9 år och är utgiven av Lilla piratförlaget. Den kan köpas på Adlibris och Bokus.

Frallan heter egentligen Francesca Fransson, men alla kallar henne för Frallan. När vi möter henne i Frallan är bäst! är det tävlingsdag! Mamma och Frallan tävlar i påhittade grenar och mormor är domare. För att vinna väljer Frallan de grenar hon är bäst på och under dagen händer många knäppa och roliga saker. 

"Mamma och jag har hittat på tävlingsdagen alldeles själva. Reglerna är viktiga. Vi får välja tre grenar var och man får inte fuska. Den som förlorar får inte bli sur på den som vinner. Det är en ganska svår regel. Det tycker mamma också."


Jag tycker mycket om Sara Ohlssons ungdomsböcker och gillar sedan innan Lisen Adbåges sätt att teckna. Därför blev jag otroligt glad när jag såg att de gjort en bok ihop när jag kollade in vårens utgivning. En dag dök det upp ett fint paket i brevlådan som innehöll Frallan är bäst! och söta Frallan-godisar. Det gjorde mig jätteglad! Jag sträckläste boken en söndagskväll och tyckte mycket om den! 

Det här är den perfekta boken att som nybliven läsare läsa själv eller att läsa tillsammans med en vuxen om man är 4-9 år. Boken är vardagsnära med det där lilla extra. Den är rolig och lekfull samtidigt som man dras med av handlingen. Hela berättelsen utspelar sig under tävlingsdagen och jag tycker mycket om att hänga med supertrion som består av Frallan, mamma och mormor. Det händer mycket och blir aldrig tråkigt att läsa. Språket i Frallan är bäst! passar utmärkt för den tänkta läsåldern och jag kan tänka mig att den är jätterolig att läsa tillsammans. Dessutom är illustrationerna väldigt fina! Om jag skulle säga något som skulle kunna förbättras är det att jag saknade något lite mer allvarligt och att handlingen var väldigt lik till exempel Lisbet och Sambakungen som jag förövrigt också älskar. Men i sin helhet är Frallan är bäst! en väldigt bra bok!

Du som gillar Loranga, Mazarin och Dartanjang eller Lisbet och Sambakungen borde verkligen läsa den här boken. Jag rekommenderar den varmt och längtar efter nästa bok om Frallan! Jag ger Frallan är bäst! av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge 4 av 5 ugglor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar