söndag 22 december 2019

Fjärde advent: Ingen jul utan Astrid Lindgren

Glad fjärde advent! Nu närmar det sig verkligen julafton och för att komma i rätt julkänsla läser jag varje år några av Astrid Lindgrens julböcker. Ingen har skrivit lika fina julberättelser som hon har och idag tänkte jag berätta om några av mina favoriter. 

Rabén & Sjögren har precis släppt en ny bok som heter Emils vinterhyss och fylld med tre vintriga och juliga berättelser om Emil i Lönneberga. Boken har Björn Bergs originalillustrationer som nu är färglagda av Matilda Ruta. Berättelserna handlar om när Emil ordande det stora tabberaset i Katthult, pussade prostinnan och skjutsade Alfred till doktorn mitt i ett stort snöoväder. Det är klassiska jul- och vinterberättelser som funkar lika bra idag. Perfekt högläsning i juldagarna!

En annan ny högläsningspärla är Räven och tomten som kom ut för första gången 2017. Nu har den kommit i en nyutgåva i pop-up-version med luckor och saker som står ut vilket gör högläsningen ännu roligare. De fina illustrationerna är gjorda av Eva Eriksson. Boken handlar om räven Mickel som smyger ut i kvällen för att hitta något att äta. Han vill ta en höna och äta upp men då kommer tomten och bjuder honom på gröt som barnen satt ut till honom. På julafton kommer en kortfilm av Räven och tomten att visas kl. 14.40 på SVT.


Min absoluta favoritjulbok är Titta, Madicken, det snöar! som har de finaste av illustrationer av Ilon Wikland. Boken handlar om en dag när Madicken och Lisabet vaknar och det har snöat ute. De leker i snön hela dagen men nästa dag har Madicken blivit sjuk och fått feber. Så Lisabet och Alva får julhandla utan henne. När Alva ska köpa julklappar i leksaksaffären får Lisabet vänta utanför och då kommer det en pojke som tjuvåker bakpå en släde som ropar till henne att hon minsann inte kommer att våga göra som han. Det vill Lisabet såklart bevisa att hon visst kan så när nästa släde kommer hoppar Lisabet på. Men släden stannar aldrig, den fortsätter bara åka, längre och längre bort ifrån stan. Snart är de så långt borta att Lisabet inte vet hur hon ska ta sig hem. Titta, Madicken, det snöar! är en fin berättelse som är både julig, spännande och mysig att läsa. Men det allra bästa med boken tycker jag är Ilon Wiklands otroligt fina bilder!

Varje jul läser jag också Astrid Lindgren Jul i stallet som är illustrerad av Lars Klinting. Den handlar om en mamma som berättar för sitt barn om den allra första julnatten då ett litet barn föddes i ett stall. En fin berättelse som påminner oss om varför vi firar jul som kan vara fin att läsa oavsett om man är troende eller inte. Även den här boken har väldigt fina illustrationer. 

 

Ha en fortsatt fin fjärde advent och berätta gärna i kommentarsfältet vilken som är din bästa julbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar