söndag 23 augusti 2020

Nina i ettan

Det är skolstarttider och kanske känner du ett barn som precis börjat i ettan. Då vill jag tipsa om boken Nina i ettan av Emi Gunér och Lo Kanarp. Det är den femte boken i serien om Nina men det går lika bra att läsa boken fristående. 

Nina har börjat i ettan och känner sig lite ensam i skolan. Hon vågar inte fråga om hon får vara med för de andra verkar ha så roligt utan henne. Samtidigt är Nina trött på att vara lillasyster. Hon vill få nya kläder istället för att ärva och inte vara den som är minst i familjen hela tiden. Därför blir Nina glad när hon får veta att hon ska få ett syskon. Nina i ettan handlar om kompisar, spanienklänningar, eftermiddagar i badhuset och att göra saker man kanske inte får.

Jag har inte läst de tidigare böckerna om Nina men blev väldigt glad när jag hittade Nina i ettan i brevlådan då jag gillade Emi Gunérs bok Paola Persson Peroni - Allas vän. Precis som i den boken är Nina i ettan skriven på ett bra sätt ur ett barnperspektiv. Boken skildrar en sjuårings liv på ett sätt så att många barn kan känna igen sig. Den tar upp sådana frågor som man funderar på i den åldern och beskriver känslor autentiskt. De många detaljerna gör också berättelsen verklighetstrogen och det märks verkligen att Emi Gunér har koll på sin målgrupp. 

Dessutom har boken fina illustrationer av Lo Kanarp som passar bra i symbios med texten. De är färgglada och ger något att utforska för barnet som lyssnar till högläsning av boken. Böckerna om Nina passar utmärkt som högläsning för barn 5-9 år ungefär även om de barn som lärt säg läsa också kan läsa böckerna själv. 

Titel: Nina i ettan
Författare: Emi Gunér
Illustratör: Lo Kanarp
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 5-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar