tisdag 9 juni 2020

Tips på bilderböcker och pekböcker

Den senaste tiden har jag fått hem några nya bilderböcker och pekböcker från Rabén & Sjögren som jag läst och gillat. Perfekt om man vill ha några nya böcker att läsa för de allra yngsta barnen. 

Barbro Lindgren är en favoritförfattare för många och nu har hon kommit med en ny bilderbok som är illustrerad av Charlotte Ramel. Boken heter Hajbarnet och handlar om ett hajbarn och en hajmamma som simmar i ett hav. Hajbarnet vill upptäcka nya saker och simmar ifrån sin mamma. Den vill leka med andra fiskar men de andra fiskarna är rädda för hajbarnet och snart börjar det bli obehagligt att vara ifrån sin mamma. Barbro Lindgren skriver på ett sätt som gör att man som läsare verkligen förstår hajbarnets känslor. Det handlar om fördomar, nyfikenhet och lekfullhet. Detta är något som skildras även i bilderna. Text och illustrationer flyter ihop till en sammanhängande berättelse samtidigt som det finns fler saker att upptäcka i bilderna. En riktigt fin bilderbok som passar för barn 3-6 år. 

Peter Kvist och Astrid Tolke har tillsammans skapat bilderboken Nella har inte tid att gå och lägga sig. Det är Peter Kvists debutbok och illustrationerna är gjorda av Astrid Tolke som har gjort flera bilderböcker tidigare. Boken handlar om Nella som ska gå och lägga sig men det vill hon inte. Hennes docka Lina har ju fastnat i ett brinnande hus och Nella är en brandman måste rädda henne. Eller kanske är hon en prinsessa eller en elefant. Nella har inte tid att gå och lägga sig är en perfekt bok att läsa vid läggdags och jag tror att den kan passa många barn men även vuxna. Fantasi flyter ihop med verklighet i både texter och bilderna vilket gör det roligt att läsa boken. Att göra sig redo för att gå och lägga sig blir till ett äventyr. Det finns många detaljer i illustrationerna som riktar sig både till barnet och den vuxna läsare vilket gör att boken passar bra för alla åldrar. 

För barn som är ännu yngre, 0-3 år, vill jag rekommendera två nya pekböcker från Rabén & Sjögren. Det är Blinka lilla stjärna och En elefant balanserade som båda är illustrerade av Ellen Ekman. Ellen Ekman är illustratör och serietecknare som ritar serien Lilla Berlin och även gjort flera bilderböcker. Nu har hon skapat pekböcker av de här två populära sångerna. Båda är fint illustrerade på ett sätt som passar bra för väldigt små barn, det är söta elefanter och stjärnor. Jag gillar främst illustrationerna i Blinka lilla stjärna som visar en stjärnhimmel, de är otroligt fina. Även bilderna på de olika elefanterna i En elefant balanserade är bra gjorda. Jag gillar verkligen de olika detaljerna på elefanterna som en  partyhatt, badmössa eller ett par glasögon. 


Hoppas ni fått några tips på böcker att läsa för barn 0-6 år! Tack Rabén & Sjögren för att jag fått läsa böckerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar