tisdag 23 juni 2020

Säg nåt då!

Jag har tidigare läst och gillat boken Inte som du som Ida Ömalm Ronvall skrev tillsammans med Johanna Schreiber. Nu har hon släppt en egen bok, Säg nåt då!, även det en riktigt bra ungdomsbok!

Säg nåt då! handlar om Adrian som aldrig riktigt känt sig hemma i skolan. Men som tur är har han alltid haft sin bästa kompis Emma vid sin sida. Men en dag när Emma är hemma hos Adrian beter hon sig lite konstigt. Hon berättar att hon inte vill att de ska umgås så mycket längre, varken i skolan eller hemma. Det gör att Adrian blir alldeles ensam. På läslovet åker Adrian och hälsar på sin morfar i Luleå. Han säger att det är för att han vill hinna spendera tid med sin morfar innan han också dör som hans mormor nyss gjort. Men egentligen har han ingen att vara med hemma under lovet. I Luleå träffar Adrian Vega, en tjej som inte vet någonting om hur Adrian är hemma och som faktiskt verkar gilla honom. 

Det här är en väldigt fin ungdomsbok som jag tyckte mer och mer om ju längre in i boken jag kom. Till en början kändes berättelsen väldigt sorgsen och jag tyckte så synd om Adrian. Han är så ensam och har ingen att prata med. Det är fint att en ensam kille får ta plats i en bok, jag har inte läst så många böcker om en sådan typ av karaktär innan. De flesta ungdomsböcker jag läser har tjejer i huvudrollen och när det handlar om killar är det ofta en annan typ av kille som tar lite mer plats. Överlag är karaktärerna i den här boken och relationerna det jag gillar mest med den. Jag gillar att läsa om hur Adrian och hans morfar får en allt närmare relation till varandra. Vega är också en intressant karaktär. Hon är glad, spontan och modig vilket är tvärtemot vad Adrian är och kanske är det som gör att de passar så bra ihop. 

Delen då Adrian är i Luleå och lär känna Vega är den bästa delen i boken, enligt mig. Där börjar det sorgsna hos Adrian att luckras upp och berättelsen blommar ut. Dock tyckte jag att inkörsporten till den delen av boken var lite för lång. Boken börjar i slutet av sommarlovet när Adrian ska börja nian och sträcker sig en bra bit in på hösten. Kanske var tanken att etablera Adrian och Emmas kompisrelation som i början går i graven för att det sedan skulle göra att Adrian oroar sig för vad Vega ska tycka om den han egentligen är hemma. Att han är ensam och inte har några kompisar. Men jag hade önskat att författaren valt antigen kompis-spåret med Emma eller kärleks-spåret med Vega för båda dem berättelserna hade kunnat få ta mer plats. Nu skulle båda historierna rymmas i en bok. 

Säg nåt då! är en fin berättelse om det svåra och enkla i livet. Jag gillade verkligen karaktärerna och sättet boken var skriven på. Speciellt gillar jag den delen av boken då Adrian är i Luleå och träffar Vega och hade önskat att den delen fått mer plats. Det är trots allt en bra och välskriven ungdomsbok som jag absolut skulle rekommendera!

Titel: Säg nåt då!
Författare: Ida Ömalm Ronvall 
Förlag: B. Wahlströms '
Åldersgrupp: från ca 12 år 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar