tisdag 13 mars 2018

Facit - konsten att skriva krönikor

Facit - konsten att skriva krönikor är skriven av Patrik Lundberg och utgiven av Natur & Kultur. Boken går att köpa på Adlibris och Bokus

Patrik Lundberg är författare och journalist. Han skriver krönikor i Aftonbladet och är expert på det. I den här boken lär han dig allt om hur du skriver en bra krönika. Boken är uppdelad i olika delar som teori, gestaltning och stalltips. Genom texter och övningar i boken får du lära dig om bland annat dramaturgi, stilistik och textredigering. 

"Nu har du min dröm i handen. Ta den i fickan. Gör den till din." Så avslutar Patrik Lundberg det tredje förordet i Facit - konsten att skriva krönikor. De tre förorden är skrivna utifrån etos, logos och patos som han berättar mer om längre fram i boken. Det är tre saker som beskriver hur skribenten framställer sig själv, använder argument och vad texten får oss att känna. Lundberg blandar sina egna förklaringar med texter där man själv kan fundera på hur författaren tänkt utifrån det man just lärt sig om. Det är ett lysande sätt att lära sig om skrivande tycker jag. Dessutom är boken fylld av övningar som man kan testa själv för att använda det man lärt sig i boken och utveckla sitt skrivande. Jag har lärt mig mycket av att läsa den här boken. Det riktigt kliade i fingrarna efter att få skriva när jag hade läst ut den. Till exempel har jag lärt mig att testa att stryka första och sista meningen i en text, använda hopningar och liknade för att förstärka något och vad etos, patos och logos är. Facit - konsten att skriva krönikor borde alla som skriver läsa, även om man inte skriver krönikor. På baksidan står det: 
"Den här boken handlar främst inte om konsten att skriva krönikor.
Den handlar om konsten att berätta. 
Den handlar om konsten att beröra. 
Den handlar om konsten att fortsätta."

Jag och Patrik Lundberg på bokmässan. 
Facit var en av böckerna jag hade planerat att köpa på bokmässan och jag är glad att den fick följa med mig hem! Jag träffade också Patrik där och fick den signerad, vilket var roligt. Det tog ett tag innan boken blev läst, men jag uppskattade den verkligen. Förutom alla fantastiska tips och bra innehåll är det en väldigt snygg bok. Den har ett fint omslag i form av en text som håller på att bli redigerad och ett stilrent utseende även inuti boken. Det finns små tips-rutor, listor, bilder och liknade som gör läsningen rolig. Dessutom uppskattar jag att boken även innehåller tips från andra författare och skribenter. Det är roligt att läsa deras tankar om skrivande kopplat till det man precis lärt sig av Patrik. Olika krönikor som Patrik Lundberg har skrivit finns lite här och var i boken. Han kommenterar sina egna texter och berättar hur han tänkt och vad han hade kunnat förbättra. Han visar också vilka tecken han använder när han redigerar en text och visar ett exempel på hur det kan se ut. Att alla texter inte är helt perfekta från början gör också mig lugn! Patrik som är otroligt duktig på skrivande måste även han jobba mycket med sina texter. 

Facit - konsten att skriva krönikor får självklart 5 av 5 ugglor! Det är världens bästa bok för dig som skriver fullproppad med suveräna tips och intressant lärdom om skrivande! Den rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar