onsdag 25 maj 2022

Böckerna om Rosita

Jag började bokblogga 2014 och en av böckerna jag recenserade under mitt första år som bokbloggare var 5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson. Nu har den kommit i nyutgåva i samband med att uppföljaren 9 liv släpptes och jag har fått möjlighet att läsa båda böckerna.

Böckerna handlar om Rosita som går i högstadiet och är av det resande folket. I den första boken 5768 visningar på youtube får vi möte Rosita för första gången. Hon älskar att sjunga och drömmer om att bli en stor artist. Men hon har det inte alltid så lätt. I skolan gör hon allt för att inte märkas, hon vill inte bli trakasserad för sin bakgrund. Samtidigt har är det jobbigt hemma med mammas epilepsianfall. Men så får Rosita reda på en talangjakt som ska äga rum och tillsammans med Lena och Natti bestämmer hon sig för att delta. Målet är att vinna så hon kan ge pengarna till sin mamma för att hon ska kunna bli frisk. I uppföljaren 9 liv har bandet med Lena och Natti blivit succé. De ska till och med få vara med på tv. Men jobbiga saker händer i Rositas familj och inget blir som hon tänkt sig.

 
När jag hade läst de här böckerna gick jag tillbaka till min recension av den första boken från 2014 och läste om vad jag tyckte om boken då. I min recension skrev jag att jag tycker det är viktigt att läsa böcker om olika typer av människor med olika påbrå för att få en förståelse om hur vissa människor kan ha det och att man ska behandla alla lika. 5768 visningar på youtube och 9 liv är några av väldigt få böcker om romer som jag har läst. Det gör böckerna otroligt viktiga. Jag tycker att representation är väldigt viktigt i litteraturen och att alla typer av människor ska få synas. Böckerna ger verkligen förståelse för hur det kan vara att vara rom i dagens samhälle och det är berättelser alla borde ta del av. 

Berättelserna är händelserika och intressanta att läsa. Det kan vara lite tungt att läsa om hur jobbigt Rosita har det. Men samtidigt är det berättelser om kärleken till sin familj och till musiken. Böckerna visar att alla har möjlighet att lyckas med det man drömmer om oavsett vilka förutsättningar man har. 

2014 när jag läste 5768 visningar på youtube första gången var jag 12 år och mycket har hänt sedan dess. Det var roligt att gå tillbaka till en recension jag skrev då och läsa hur jag formulerade mig kring böcker då. Extra roligt var det också för att jag i recensionen skriver att jag ville läsa boken eftersom den vunnit Barnens romanpris. Sedan dess har priset bytt namn till Barnradions bokpris och jag har i år varit med i urvalsgruppen för priset som när jag var yngre var en stor inspiration för mig och min läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar