söndag 4 december 2016

Andra advent: Julklappstips

Nu är det andra advent och julafton väntar runt hörnet. Det börjar bli dags att köpa julklappar och mitt tips är alltid böcker! Hårda packet är något av det bästa man kan ge till någon. Förutom underhållning och en fin pryl i bokhyllan bidrar du med så mycket mer. Läsglädje, kunskap, förståelse för andra människor, kritiskt tänkande och lästräning. Vem vill inte ge bort det?! Idag kommer därför en massa tips på böcker för alla åldrar!

För 3-6 åringen:
Djur som ingen sett utom vi, är en otroligt fin och härlig bok som innehåller dikter om olika påhittade djur. Bilderna är vackert målade och rimmen lustiga. En bok som passar väldigt bra som högläsning. Boken är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Linda Bondestam.
Under granen på julaftonsmorgon skulle det vara härligt att hitta boken En förtrollad jul, av Siri Spont och Alexander Jansson. Det är en julkalenderbok som är tänkt att man ska läsa ett kapitel om dagen i ända från till julafton. Men den passar utmärkt att läsa under julaftonen också i väntan på tomten. Boken innehåller en magisk julberättelse som uppskattas av alla åldrar.

Svalan och snigeln hittar hem är en fin bilderbok om att våga utmana sina rädslor och finna sin egen väg. Den har fina illustrationer och är skriven på både arabiska och svenska. En bok jag verkligen tipsar om, speciellt till de som kan både svenska och arabiska eller kanske försöker lära sig svenska.

För 6-9 åringen:
Jag vill tipsa om en bok som handlar om skolan, kompisar, livet och döden, den heter Nils och den blinkande stjärnan och är skriven av Lena Forseaus. Man får följa Nils som ska börja skolan och hans tankar om döden. Hans storasyster är död och han funderar mycket över var hon kan vara. Kanske är hon en blinkande stjärna på himlen. Många barn i målgruppen funderar säkerligen om döden och därför tror jag att den här boken kan vara till hjälp. Jag tyckte att den var väldigt fint skriven och rekommenderar den verkligen.

För barn som gillar roliga böcker rekommenderar jag Jördis-böckerna av Elin Lindell. Det har hittlils kommit ut fyra stycken böcker, den första heter Borttappat: Katt, kompis, kalsong. Man får följa 9-åriga Jördis vardag och skrattar ofta högt till boken. Elin Lindell skriver oerhört roligt!

För 9-12 åringen:
Vill du få ett barn i mellanåldern att börja läsa böcker? Då har jag bästa tipset, PAX-serien! Det är en spännande urban-fantasyserie skriven av Ingela Korsell, Åsa Larsson och illustrerad av Henrik Jonsson. Man får följa bröderna Alrik och Viggo både i vardagen hos fosterföräldrarna Anders och Laylah, i skolan och i det magiska biblioteket där de slåss mot väsen från nordisk mytologi. Varje kapitel avslutas med en cliffhanger, så man måste hela tiden fortsätta att läsa. Hittills är sju av tio delar utgivna. Man kan ge bort första delen i julklapp och de kommande födelsedagarna och jularna kan man fortsätta med att ge de resterande delarna! Det är perfekt!

Ett boktips till någon som gillar hundar och spännande böcker är Kod 513 av Jeanette Bergenstav. Den handlar om Flingan, hennes bror och massor av hundar som löser ett mysterium. Det är en ganska lättläst bok och är spännande att läsa!

För den som vill ha en lite läskigare bok att sätta tänderna i tipsar jag om Ingelin Angerborns böcker. Rum 213, Tredje tecknet och Sorgfjäril är några av de mysrysliga böcker hon har skrivit.

För tonåringen:
Blodvittring, av Staffan Cederborg är en spännande bok som utspelar sig på Gotland där Nina och Rebecka spenderar sommarlovet. Där börjar det hända märkliga saker och de dras in i en historia från 1600-talet. Det coola med den här boken är att det har hänt på riktigt, författaren hittade gamla böcker där den här historian var nedskriven. Man kan tro vad man vill, men för mig känns det ännu mer spännande när det kanske har hänt på riktigt.

Jag tror att alla unga mår bra av att läsa en bok man känner igen sig i och det gjorde jag verkligen i boken Tio över ett, av Ann-Helén Laestadius. Där får man följa 14-åriga Maja som bor i Kiruna och snart måste flytta på grund av gruvan som ligger under staden. Maja är rädd för att staden ska rasa och man får läsa mycket om hennes rädsla och oro. Men boken berör också andra ämnen, som kärlek och vänskap. Den delen kunde jag relatera mycket till.
Bloggaren Flora Wiström har skrivit en ungdomsroman som heter Stanna. Även den boken kunde jag relatera mycket till. Den handlar om Ester som just har flyttat hemifrån, hon jobbar i ett bokantikvariat där hon en dag träffar en kille och de blir störtförälskade. Boken handlar mycket om kärlek, men berör också vänskap, sorg och hur det är att vara flickvän till någon vars mamma är allvarligt sjuk. Det är en bok som berör och som man hela tiden vill fortsätta läsa tack vare det underbart fina språket.

Sådär! Här har du en hel drös med underbara böcker du kan ge bort i julklapp till någon du tycker om! Kom ihåg att böcker är så mycket mer än bara ord!

När andra ljuset brinner är snart lucia här. Hon bjuder oss på
kaffe och bud om julen bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar