Sidor

tisdag 29 september 2020

Poltergeisten

För några veckor sedan när jag inte visste vad jag skulle läsa landade Poltergeisten av Cecilia Rojek i min brevlåda. Jag kände inte igen författaren men tyckte att det verkade vara en spännande bok för 9-12 åringar och började läsa. Spännande var den verkligen, till och med svår att lägga ifrån sig!

Poltergeisten handlar om tolvåriga Tuva som flyttar med sina föräldrar från Gotland till Stockholm där hennes pappa har fått jobb. Huset de flyttat in i kallas för Stiernakranska huset och ligger i Gamla stan. Det sägs vara hemsökt. Det börjar också hända märkliga saker. En skåplucka slås oförklarligt upp och där hittar Tuva ett bräde som kan användas för att kontakta andar och spöken. På det står det ett namn, Eleonora Rask, och ett årtal, 1931. Tuva dras in i ett läskigt och spännande äventyr där hon försöker ta reda på Stiernkranska husets hemlighet och historia. Samtidigt känner hon sig ensam i den nya skolan när hennes bästa kompis Nils bor kvar på Gotland. Men som tur är träffar hon Dante som blir hennes vän, men ingen annan verkar se honom...

Många övernaturliga böcker för mellanåldern är uppbyggda på samma sätt. Ett barn kommer till en ny plats där det visar sig spöka, barnet tar reda på vad som händer och tillslut för spöket ro och allt löser sig. Poltergeisten har lite samma upplägg men är inte alls lika förutsägbar som många andra böcker. Berättelsen är inte lika enkel utan känns mer genomarbetad och har många olika spår som knyts ihop. Dessutom gillar jag att historia binds ihop med nutid och att det både handlar om spöken och otäckheter samtidigt som boken tar upp vardagliga problem som vuxna som inte förstår, mobbning och ensamhet.

Om jag ska säga något negativt om Poltergeisten skulle det vara att allt löser sig lite för snabbt och enkelt på slutet. På ett sätt är det tillfredsställande och skönt när man läser men det känns inte så trovärdigt tyvärr. Men så slutar också boken med en cliffhanger som gör att man vill fortsätta läsa nästa bok direkt. För Poltergeisten är nämligen första delen i den nya serien Spöksyn.

Poltergeisten är verkligen en spännande bok med en intressant historia som blandar teman som spöken, mobbning och historia på ett bra sätt. Det ska bli spännande att läsa de kommande delarna i Cecilia Rojeks nya serie!

Titel: Poltergeisten
Författare: Cecilia Rojek
Åldersgrupp: 9-12 år
Förlag: Ordalaget bokförlag
Köp: t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 26 september 2020

Bokmässestafett - Mina bästa bokmässeminnen

 Bokmässan brukar vara årets höjdpunkt och något jag ser fram emot länge. Det här året är ju mässan digital och det gör att det inte blir riktigt samma känsla även om det såklart alltid är roligt att lyssna på samtal om böcker. För att försöka återskapa den där underbara bokmässekänslan har bokbloggarna "enligt O", "Fiktiviteter", "och dagarna går..." och "Västmanländskans bokblogg" ordnat en bokmässestafett som pågått hela dagen på bokbloggar och instagram. Nu har det alltså blivit min tur att publicera ett inlägg om bokmässan. Jag tar över stafettpinnen från "enligt O".  Mitt inlägg blir en tillbakablick på de fyra bokmässor jag besökt de senaste åren där jag berättar om mina bästa bokmässeminnen. Det är verkligen de fysiska mötena med andra bokälskande människor, författare och förebilder som är det magiska med bokmässan. En helg om året får den egna världen man upplever i läsfåtöljen hemma bli något man får dela med andra. Som Alexandra på Tusen sidor skrev i sitt inlägg i bokmässestafetten är att komma till bokmässan som att komma hem.

2016

2017

2018

2019

Första året jag var på bokmässan var 2016. Jag hade skyhöga förväntningar och hade längtat så länge. När det äntligen var dags att åka var jag överlycklig och jag hade världens bästa dagar i Göteborg. Jag fick träffa några av mina favoritförfattare och favoritillustratörer, Anna Ahlund, Henrik Jonsson, Ingelin Angerborn, Martin Widmark, Viveca Sten, Camilla Sten och Katarina von Bredow. Det var en så härlig känsla att gå runt på mässgolvet och att det runt omkring var fullt av böcker, författare och andra bokälskare. Den bokvärld som jag befinner mig själv i varje dag blev där och då så verklig och stor! 




2017 var andra året jag var på bokmässan. Det första samtalet jag lyssnade till på den mässan var också ett av de bästa samtalen jag lyssnat på. Det var Anna Ahlund, Anna Jakobsson Lund och Anna Arvidsson som pratade om sitt samarbete kring skrivandet lett av Cecilia Knutsson. Det som jag tror gjorde det samtalet så bra var att de tre känner varandra så bra vilket gjorde att deras samtal flöt på och blev djupare än vad andra samtal där de deltagande träffar varandra precis innan de ska gå upp på scenen. Ett fint bokmässeminne! Den mässan släpptes också den näst sista PAX-boken Maran. Den skulle egentligen inte komma förrän efter mässan men kom från tryckeriet under mässan! 



2018 var jag på bokmässan tillsammans med min kompis Sara. Då var jag 16 år och det var extra spännande att få åka själv till Göteborg en hel helg utan föräldrar. Den mässan var också speciell då jag höll i mitt första författarsamtal. På fredagseftermiddagen hade jag ett scensamtal där jag intervjuade PAX-skaparna Ingela Korsell och Henrik Jonsson på Bonnierförlagens monterscen. Det är fortfarande något av det roligaste jag har upplevt! Det var många jag kände i publiken, jag lyckades ställa en fråga de aldrig fått tidigare och en dröm som gick i uppfyllelse att få leda ett författarsamtal. Det är en så härlig känsla att först vara nervös och peppad inför något och sedan efteråt vara stolt och nöjd över det man presterat. Även den mässan träffade jag favoritförfattare, bland andra Moni Nilsson och Sara Lundberg. 




Den senaste bokmässan, 2019, var också det en fantastisk mässa! Jag blev starstruck när jag träffade ALMA-pristagaren Bart Moeyaert, fick gå på bookfluencerfrukost uppe i Gothia Towers och träffade förebilden Josefine Sundström. På söndagen när jag satt och samlade mig inför att jag skulle hålla i ett scensamtal på Litteraturscenen kom det fram en som jobbade på UR och sett min Agnes bokblogg-tygkasse som frågade om hon fick filma en intervju med mig. Superkul och överraskande såklart. Hon frågade saker om mig, läsning och läsfrämjande. Jag vet dock inte om det blev sänt nån gång, hoppas det, men har inte sett det någonstans tyvärr. Sedan var det dags för scensamtalet jag ledde där jag och tre andra bokbloggare, Alexandra Andersson från Tusen sidor, Paula Högström från Prickiga Paula och Eva Boström från Boktokig pratade om att bokblogga och skriva om sociala medier. Det var ett väldigt intressant och roligt samtal. Jag har länge tänkt att bokbloggare och bookfluencers borde vara något det samtalas om på bokmässan och tog därför initiativ till samtalet. Genom mina två samtal jag modererat på bokmässan har jag verkligen märkt hur roligt jag tycker det är att leda samtal och jag hoppas att jag får göra det fler gånger!




Det var några av mina bästa minnen från bokmässan. Jag togs verkligen tillbaka till mina bokmässeupplevelser genom att skriva det här inlägget. Vi får hoppas att det går att genomföra en vanlig bokmässa nästa år. Ni får ha en fin bokmässehelg trots att den ser lite annorlunda ut i år. Berätta gärna om era bästa minnen från bokmässan i kommentarerna! Det vore roligt att läsa! Nu fortsätter bokmässestafetten med dagens sista inlägg hos Breakfast Bookclub.


Bokmässestafett - Deltagarlista

Idag går vi in på den tredje dagen av årets digitala upplaga av bokmässan. Det är ingen trängsel bland montrarna, inga långa köer till seminariesalarna och inga fysiska möten med favoritförfattare. Det här året ses samtalen ifrån soffan hemifrån och även om det är fantastiskt att alla kan besöka bokmässan och att samtalen kan ses hela hösten är det inte samma känsla som att befinna sig i Göteborg på Svenska mässan. För att ge oss en liten dos av bokmässekänslan har bloggarna "och dagarna går...", "Västmanländskans bokblogg", "Fiktiviteter" och "enligt O" gått samman och ordnat en bokmässestafett som pågår hela bokmässelördagen. Olika bokbloggar kommer under dagen att publicera ett inlägg om bokmässan. Mitt inlägg kommer kl. 17 och nedan ser ni hela schemat för dagen!


Ha en fin dag med många samtal på Bokmässan play så hörs vi kl. 17 igen!

tisdag 22 september 2020

Snart dags för digital bokmässa!

Bokmässan i Göteborg brukar vara årets höjdpunkt för mig och något jag ser fram emot hela året. Det här året ser allt annorlunda ut och årets bokmässa som går av stapeln torsdag till söndag den här veckan blir digital. Det positiva med det är ju att alla kan ta del av bokmässans program då det är gratis och kan ses i hela landet. Dessutom går det att se seminarierna i efterhand så man behöver i missa något då det ibland kan bli schemakrockar. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av några programpunkter jag ser fram emot att lyssna på under bokmässan. 

På torsdag kl. 9.45-10.15 ska Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson prata om sin nya bok Fula tjejer under ledning av Jenny Aschenbrenner. Jag har läst boken och tycker mycket om den så det ska bli roligt att lyssna på deras samtal!

På torsdag kl. 11.30-11.50 äger samtalet "Att läsa tillsammans - högläsning för stora och små" rum. Där samtalar två av mina favoritbarnboksförfattare, nämligen Josefine Sundström och Emma Karinsdotter tillsammans med Maria Björsell om högläsning. Josefine Sundström är ju aktuell med nya böcker i serien Sagasagor där man som barn och vuxen kan läsa tillsammans och Emma Karinsdotter har precis kommit ut med boken Livets hårda skola som är den andra boken om Lisbet och Sambakungen.

På torsdag kl. 14.30-15.15 intervjuar Bengt Westerberg partiledarna och politikerna Annie Lööf, Per Bolund, Ebba Busch, Nyamko Sabuni, Ulf Kristersson, Mikael Damberg, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt i samtalet "Vad läser ni - av plikt och lust?". Intressant att höra vad partiledarna läser!

På torsdag kl. 16-16.20 pratar Helena Dahlgren och Elin Ek om att skriva för mellanåldern.

På fredag kl. 8.30-8.50 är det ett samtal mellan Melody Farshin och Nioosha Shams om att skriva för unga vuxna. Jag har läst och gillat Melody Farshins bok Mizeria och Nioosha Shams bok Om det regnar i Ahvaz. 

På fredag kl. 9.30-9.50 pratar Minoo Shams och Elin Persson om skildringar av barn och unga på flykt. Jag har läst Elin Perssons bok De afghanska sönerna och är nyfiken på Minoo Shams bok för lite yngre barn som heter Maryam och mormorsmålet.

På fredag kl. 10.30-11.00 vill jag lyssna på samtalet "Älskad normbrytare fyller 75 år. Det är Ylva Hällen som leder ett samtal med Annika Lindgren, Fabian Göransson och Elisabeth Åsbrink om Pippi Långstrump som i år fyller 75 år. 

På fredag kl. 11.30-12 leder Josefine Sundström samtalet "Böcker som ger unga kraft". Där deltar Jason Diakité, Birgitta Ohlsson, Elin Ek, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd. De har alla kommit ut med böcker som är tänkte att ge unga kraft.

På fredag kl. 14.30-14.45 presenteras årets ALMA-pristagare Baek Heena. 

På lördag kl. 15.30-16.00 vill jag lyssna på samtalet "Illustratören i centrum" då Tara Moshizi samtalar med illustratörerna Johan Egerkrans, Helena Willis och Emma Virke.

På lördag kl. 16-16.45 leder Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén prisutdelningen för Crimetime Awarad. Det brukar alltid vara spännande att se vilka som vinner!

På söndag kl. 12.45-13.25 samtalar Ika Johannesson med Marie Lundström, Gina Dirawi och Annika Norlin, tre författare som nyligen debuterat. En intressant trio författare som ska bli spännande att lyssna på. 

På söndag kl. 13.30-14.10 intervjuar Tara Moshizi tre älskade barnboksförfattare, nämligen Ingela Korsell, Martin Widmark och Petrus Dahlin. Det är ett samtal jag verkligen måste lyssna på!

På söndag kl. 17.15-17.45 kan man lyssna på ALMA-pristagaren Jaqueline Woodson i ett samtal som sänds från New York. Jag har alltid missat hennes samtal på den fysiska bokmässan men nu kommer jag äntligen att få lyssna på Jaqueline Woodson!

Det här var bra ett axplock av alla samtal jag ser fram emot under bokmässan men de här är de jag är mest taggad på. Ska du delta i den digitala bokmässan i år?

söndag 20 september 2020

Två nya lättlästa böcker av Ingrid Jönsson

Ingrid Jönsson är en mästare på att skriva lättlästa böcker för barn. Nu har hon kommit med nya delar i serierna om bokhunden Edgar och Sonjas verkstad som är perfekta böcker för nybörjarläsaren.

Bokhunden Edgar och spöket är den femte delen i serien och den här gången är Edgar på semester i Bengts sommarstuga. I trädgården hör han ett läskigt tjut. Kan det vara så att stugan är ett spökhus? Hur ska han ta sig härifrån?

Sonjas verkstad - Folkracetävlingen är den andra boken om Eddie och Jon. De ska på en folkracetävling för att heja på Eddies pappa Stefan som ska tävla med sin bil. Men Stefan känner sig lite konstig i magen, det kanske beror på tacosen han åt dagen innan. Han kan i alla fall inte tävla men vem ska göra det istället för honom?


Båda böckerna är lättlästa och skrivna på ett pedagogiskt sätt så att det ska vara enkelt att läsa samtidigt som man genom böckerna kan lära sig nya ord och uttryck. Dessutom har båda böckerna olika uppgifter i slutet av böckerna där man kan arbeta med sin läsförståelse och fundera kring bokens handling. Båda böckerna är också väldigt händelserika och spännande vilket gör att det alltid är roligt att läsa. 

Det jag gillar med böckerna om bokhunden Edgar är att det är roligt att läsa ur en hunds perspektiv. Det är en intressant och spännande synvinkel. De passar bra för barn som gillar djur. I böckerna om Sonjas verkstad tycker jag om karaktärerna. De handlar också mycket om fordon vilket gör att de är perfekta för barn som är intresserade av bilar och liknande. I Sonjas verkstad - Folkracetävlingen fanns det många begrepp som jag inte kände igen då jag inte kan så mycket om bilar och folkracetävlingar. Den är annars lättläst och enkelt skriven. 

Författare: Ingrid Jönsson
Förlag: Beta pedagog
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Ingrid Jönsson
Förlag: Beta pedagog
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

torsdag 17 september 2020

Livets hårda skola

Emma Karinsdotters Lisbet och Sambakungen som kom ut 2017 är en bok för barn 6-9 år som handlar om 7-åriga Lisbet som bor tillsammans med sin farmor, den före detta hemliga agenten Sambakungen. I den boken är det den sista sommaren innan Lisbet ska börja skolan. Nu är äntligen är uppföljaren till Lisbet och Sambakungen här! Den heter Livets hårda skola och är lika fantasifull, färgsprakande och rolig som den första boken. 

Lisbet har börjat i skolan och tycker det är roligt att få vara med Hanin varje dag och lära sig nya saker. Men farmor Sambakungen tycker det är tråkigt att vara hemma utan Lisbet så hon bestämmer sig för att också börja i Päronskolan där Lisbet går. Om Sambakungen tar bort 6:an i sina 67 år blir hon ju 7 år precis som Lisbet och då kan de gå i samma klass. Men Lisbets lärare Majlis tycker inte det är någon bra idé. Hon och Sambakungen kommer inte så bra överens. Istället startar Sambakungen sin egen skola, Livet hårda skola - LHS där man får äta geléhallon och göra sånt man tycker är roligt. Även om Lisbet gillar Päronskolan vill hon ju också vara med farmor i LHS. 

Livets hårda skola är en perfekt bok att högläsa för barn i lågstadieålder. Den är skriven på ett sätt som verkligen passar som högläsning med ett genomarbetat språk, lagom långa kapitel och bilder för barnen att fästa blicken på under läsningen. Boken är otroligt rolig och underhållande. Det händer knasiga saker och man skrattar ofta när man läser boken. Jag gillar verkligen hur fantasifull den är och hur Emma Karinsdotter verkligen tar ut svängarna. Karaktärerna Lisbet, Sambakungen, Hanin, Majlis och de andra är verkligen välgjorda. Jag skulle beskriva Sambakungen som en modern Loranga från Barbro Lindgrens böcker. Hon är en vuxen som gillar att vinna i tävlingar och leker mycket. I den här boken skär det sig lite mot Lisbets liv i skolan. Lisbet ställs nämligen inför den stora frågan om hur hon ska göra för att vara alla till lags. Å ena sidan vill hon ju gå i skolan med Hanin men samtidigt vill hon inte att Sambakungen ska vara ledsen och ensam.  Det blir en krock mellan fantasin och verkligheten. Så samtidigt som Livets hårda skola är en rolig och underhållande bok tar den upp svåra frågor som får en att fundera. Det ger boken ett extra djup i allt det roliga och fantasifulla. Lisbets föräldrar lämnade henne till Sambakungen när hon var liten för att de inte hade tid att ta hand om henne och det är också en djupare fråga som tas upp såväl i Lisbet och Sambakungen som i Livets hårda skola

Mycket i Lisbet och Sambakungens liv är normbrytande för vad som ses som normalt. De äter geléhallon varje dag, Sambakungen jobbar inte, de har en piratkatt, Sambakungen är homosexuell och de beter sig inte som är socialt accepterat alltid. Men det gör berättelsen så mycket roligare och intressantare att läsa. Dessutom kan det vara något att diskutera kring när man läser boken tillsammans med ett barn! 

Jag gillar Livet hårda skola lika mycket som jag gillade Lisbet och Sambakungen men det som är en fördel med den här nya boken är att den utspelar sig mycket i skolan vilket är en miljö många barn kan känna igen sig i. När man även kan relatera till den delen i Lisbets liv kommer man ännu närmre henne och lär känna henne ytterligare. Det blir också en bra blandning mellan det galna tillsammans med Sambakungen och det vanliga som händer i många barns liv. 

Livets hårda skola är tillskillnad från Lisbet och Sambakungen illustrerad av Agnes Jakobsson istället för av Hanna Gustavsson. De nya illustrationerna ligger väldigt nära de gamla och jag tycker dem är superfina. Det är mycket färg och många detaljer. På de flesta sidorna finns det små illustrationer som passar bra ihop med texten och här och var i boken finns illustrationer över en hel sida. 

Vill du läsa något roligt, underhållande och händelserikt ska du absolut välja Livet hårda skola. Det är en bok med fantastiska karaktärer som både lockar till skratt och får en att fundera. Läs den!

Titel: Livets hårda skola
Författare: Emma Karinsdotter
Illustratör: Agnes Jakobsson
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp: t.ex Adlibirs, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 15 september 2020

Intervju med Johannes Gustavsson

Jag har läst och recenserat Johannes Gustavssons bok Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen. Det är en välskriven, intressant och lärorik bok om barn och ungas liv på nätet. I det här inlägget har jag intervjuat Johannes Gustavsson om hans bok, dess innehåll och hans eget läsande och skrivande.

Berätta lite kort om din bok Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen.
Boken är kort och gott en skildring av generationen som inte har några egenupplevda minnen av livet före internet! Mina egna reflektioner och erfarenheter varvas med intervjuer med barn och unga, forska och influencers - som ger sin bild av generationen och omvärlden. I slutet av boken finns också en omfattande ord- och emojilista som kan vara bra att hålla koll på.

Hur kommer det dig att du ville skriva en bok om den sociala generationen?
Dels för att jag ville förklara den digitala kulturen och få vuxna att förstå att det inte bara handlar om ytliga konversationer och selfies, utan att den digitala världen är så mycket större än så. Dels för att jag ville lämna något efter mig. Det låter kanske pretentiöst (och lite deppigt) men det känns bra att veta att boken finns på bibliotek och i bokhyllor hemma hos folk runt om i landet.

Vilka önskar du ska läsa din bok och vad vill du förmedla med den?
Alla som är födda före 00-talet! Jag är född 1997 och börjar redan så smått känna mig efter den sociala generationen. Då kan jag bara tänka mig hur det känns för 80-, 70-, 60-talister... Jag tror att många föräldrar, lärare, marknadsförare och arbetsgivare kan vara i behov av en ögonöppnare.

Vad tycker du att vuxna ska tänka på när det kommer till barn och ungdomars nätanvändning?
Det går såklart att tipsa om alla möjliga olika sätt att spärra barnförbjudna sidor eller hur mycket som skärmtid som egentligen är okej, men i slutändan tror jag att det viktigaste är att prata med varandra. Föräldrar måste vara lika intresserade av deras digitala liv som de är av fotbollsträningen, ridlektionen eller dansuppvisningen. Så är inte alltid fallet.

Johannes Gustavsson. Foto: Herman Caoran

Är du själv en läsande person? Vad gillar du att läsa?
Jag är löjligt intresserad av medicin och då särskilt rättsmedicin. I dagarna har jag börjat läsa "Naturlig Död" av Richard Shepherd. Han är rättsläkaren som bland annat obducerade Prinsessan Diana. I boken berättar han om sina yrkeserfarenheter och förklarar hur kroppen fungerar. "Konsten att skära i kroppar" av Lindsey Fitzharris är också bra, framför allt eftersom man märker att det ligger så mycket research bakom den. Det är inte så brutalt som titlarna låter. Jag lovar. Rekommenderar varmt!

Vill du skriva fler böcker i framtiden? Om vad i så fall?
Jag har alltid gillat att skriva, så det är inte helt omöjligt att det kommer fler böcker. Jag tycker att det är väldigt intressant med algoritmer, filterbubblor och politik på sociala medier. I så fall blir det nog något åt det hållet. Jag har dessutom ett gäng halvfärdiga noveller som har legat i en mapp på min dator i säkert 5 år nu. Det kanske blir dags att ta tag i dem snart.

fredag 11 september 2020

Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen

Influencers, TikTok och Snapchat är något de flesta barn och ungdomar har koll på i dagens samhälle. Men det är inte alltid vuxna har så stor kunskap om vad deras barn gör på internet och hur stor och viktig del internet och sociala medier är i deras liv. Johannes Gustavsson som är rådgivare och föreläsare inom digital kommunikation har skrivit boken Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen. I boken berättar han om den sociala generationen, alltså de barn och unga som är födda efter år 2000 och som vuxit upp i en digital värld. 

Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen är en bok som riktar sig till vuxna - lärare, föräldrar, kommunikatörer eller andra som vill lära sig mer om sociala medier och ungas uppkopplade liv. Den beskriver på ett enkelt sätt om vad den sociala generationen gör på internet, vilka typer av förebilder unga har på nätet och hur den sociala generationens digitala liv påverkar skolan, föräldrar och samhället i stort. Allt är förklarat på ett tydligt sätt så att det är enkelt att förstå oavsett vilka förkunskaper läsaren har. Jag själv tillhör den sociala generationen då jag är född 2001 och hade därför koll på mycket av det som boken tar upp sedan tidigare. Men även om man vet mycket om sociala medier sedan tidigare finns det nya saker att lära sig i den här boken. Visste du till exempel vad gig-ekonomi är eller hur influencer-marketing används?

Något jag också uppskattar med boken är att den är tydligt uppdelad i kapitel och i dem finns också många underrubriker. Det gör att man enkelt kan navigera i boken och hitta det som intresserar en själv. Dessutom har Johannes Gustavsson intervjuat unga om deras vanor på nätet och deras upplevelser i det digitala livet. Det gör att man verkligen får lära känna den sociala generationen precis som undertiteln utlovar. Boken är också fylld av intervjuer med influencers och experter inom området vilket gör innehåller trovärdigt och intressant att läsa. 

Ofta känns det som att många vuxna inte riktigt har koll på det unga gör på nätet och därför tycker jag att det är bra att den här boken finns. Johannes Gustavsson har själv varit en del av sociala medie-tidningen Oh My Vlog, podcasten Drömpodden och influencer-eventet Tubecon Sverige vilket gör att han verkligen är insatt i det han skriver om och har ett inifrånperspektiv på hur viktigt sociala medier faktiskt är för dagens ungdomar. 

Titel: Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen
Författare: Johannes Gustavsson
Förlag: Roos & Tegnér 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 8 september 2020

Två spännande böcker för mellanåldern

Jag har läst ganska mycket på senaste tiden och ibland hinner jag inte riktigt med att recensera böckerna i samma takt som jag läser. Därför kan det bli så att jag skriver recensionen några veckor efter jag läst boken. Idag tänkte jag tipsa om två spännande böcker för mellanåldern som jag läste i augusti, det är Diamantkungen av Peter Lindström och Skuggbilder av Malin Stehn. 

Diamantkungen är första delen i serien De tre Tigrarna som har beskrivits som en modern Kalle Blomkvist-deckarna. Boken handlar om Ester, Harry och Sigge som har gjort om vindsrummet i huset de bor i på Södermalm i Stockholm till ett ställe där de kan hänga och ha som högkvarter. En sommarlovsdag får de reda på att det har bott en diamanthandlare nära dem och att hans förmögenhet varit försvunnen sedan han dog. Var kan han ha gömt den? Flera märkliga saker börjar hända. Mystiska personen smyger runt och ett källarfönster är krossat. Det verkar som att De tre Tigrarna har fått sitt första fall. Det hela vecklar ut sig till ett spännande äventyr och det händer ständigt saker i boken vilket jag gillar. Jag förstår jämförelsen med Kalle Blomkvist och tycker verkligen att det är en perfekt deckare för barn 9-12 år. Jag älskade deckare när jag var i den åldern och hade nog gillat den mycket då. Nu fastnar jag inte helt för boken även om den är spännande och har en intressant handling. 

Skuggbilder av Malin Stehn hade jag tänkt mig skulle vara en spännande och övernaturlig bok för mellanåldern. Men den visade sig inte alls vara övernaturlig utan spännande och skrämmande på ett verkligt sätt. Boken handlar om Nicki som alltid trott att hennes pappa dött i en bilolycka innan hon föddes. Men när de ska rensa efter hennes morfar som nyligen gått bort hittar hon ett foto där hennes pappa är med från när hon är liten. Allt ställs upp och ner när det visar sig att hennes familj ljugit för henne och kanske kände även morfar till sanningen. Som läsare får vi följa med Nicki i hennes känslor. Tillsammans hennes kusin Elias letar Nicki efter ledtrådar och sanningen luckras upp mer om mer. Det är spännande att läsa om samtidigt som det berör. Boken har ett stort fokus på Nickis känslor kring att alla ljugit för henne, att få reda på saker om sitt liv och vem hon ska lita på. Den är spännande på samma sätt som en övernaturlig bok utan att innehålla ett enda spöke eller gast för verkligheten kan ibland vara lika skrämmande. Det finns också en parallell historia kring vänskap och kärlek som ger ett extra djup till Nicki som karaktär och något att känna igen sig i.

Är du på jakt efter spännande läsning för mellanåldern skulle jag verkligen rekommendera både Diamantkungen och Skuggbilder!

Författare: Peter Lindström
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel 

Författare: Malin Stehn
Förlag: Opal förlag
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel 

fredag 4 september 2020

Från apa till sapiens

Från apa till sapiens av Bengt-Erik Engholm och Jonna Björnstjerna är en bok för barn 9-12 år om mänsklighetens historia. Den berättar i kronologisk ordning om hur människan utvecklats från det att vi var apor till de smarta människor vi är idag. Det handlar om förändringar genom evolutionen, upptäckter och allt vi lärt oss. 

Jag skulle verkligen rekommendera Från apa till sapiens till den som är. nyfiken på människans utveckling. Det är en lättläst och lärorik bok om mänsklighetens historia. Även om många kanske lärt sig om det boken tar upp  i skolan kan man få reda på något man inte kände till sedan tidigare. Jag lärde mig till exempel att när människohjärnan blev större och kvinnornas höfter blev smalare fick de svårare att föda barn och många både barn och kvinnor dog under förlossningarna. Därför gjorde evolutionen så att barnen föddes tidigare, innan de fått för stora huvuden. Det är anledningen till att vi människor föds mer halvfärdiga än andra djur och behöver vuxna som tar hand om oss när vi är nyfödda.

Från apa till sapiens är som sagt lättläst. Den är enkelt skriven och lätt att förstå. Jag tycker också att allt är beskrivet på ett bra sätt vilket gör att man hela tiden vill läsa vidare och lära sig mer. Dessutom har boken. fina illustrationer av Jonna Björstjerna med roliga pratbubblor som. Verkligen tillför humor till kunskapen.  

Titel: Från apa till sapiens

Författare: Bengt-Erik Engholm

Illustratör: Jonna Björnstjerna

Förlag: Natur &. Kultur

Åldersgrupp: 9-12 år

Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 1 september 2020

Läst i augusti

Den sista sommarmånaden är slut och den bjöd på en hel del bra läsning. Idag ska jag berätta om böckerna jag läste i augusti!

Grejen med substantiv och verb av Sara Lövestam är en bok om grammatik. Den första kursen jag läser på högskolan är just grammatik och därför tänkte jag att det kunde vara bra att förbereda sig med att läsa den här boken. Jag lärde mig mycket nytt samtidigt som den var underhållande. 

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren lyssnade jag på som ljudbok. Det är verkligen den perfekta sommarboken!

Diamantkungen av Peter Lindström är den första delen i en deckarserie för barn. Den var spännande men inte den bästa bok jag läst. Mer om den i en kommande recension.

Sommar för evigt av Jenny Han är den tredje och sista boken i Jenny Hans sommarserie. Jag gillade den mycket och tyckte den var somrig och hade en intressant handling. 

Skuggbilder av Malin Stehn hade jag tänkt mig skulle vara en övernaturlig bok för mellanåldern. Det visade sig vara en spännande bok om en huvudkaraktär som får reda på att hennes familj ljugit för henne hela hennes liv. Även den kommer jag snart att recensera. 

Nina i ettan av Emi Gunér och Loka Kanarp är den femte boken om Nina. I den här boken har hon börjat ettan och ska få ett syskon. En fin vardagsskildring ur en sjuårings perspektiv. 

Bokhunden Edgar och spöket av Ingrid Jönsson är ytterligare en lättläst bok om bokhunden Edgar. Lika spännande och välskriven som de tidigare böckerna!

Sonjas verkstad - Folkracetävlingen av Ingrid Jönsson är den andra lättlästa boken om Eddie och Jon. Den här gången utspelar det sig på en folkracetävling!

Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen av Johannes Gustavsson är en bok om den generation som är född efter år 2000 och vuxit upp på nätet. En intressant bok som nog kan lära många vuxna mer om ungas liv på nätet.

Livets hårda skola av Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson var nog den bästa boken jag läste i augusti. Det är uppföljaren till Lisbet och Sambakungen och den är lika rolig, underhållande och fantasifull som den första boken. 

Sunes tusen tjusarknep av Sören Olsson och Anders Jacobsson lyssnade jag på som ljudbok under augusti. Jag fick reda på att den till viss del utspelar sig på bokmässan och därför ville jag såklart läsa den. Det var verkligen nostalgi att lyssna på en Sune-bok då jag verkligen gillade de böckerna när jag var yngre.

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson lyssnade jag också på som ljudbok. Det är en lite annorlunda fantasybok som jag tyckte hade en sagolik känsla.

Nu har jag precis börjat högskolan på språk- och kommunikationsprogrammet och jag håller också på att ta körkort. Så framöver kommer det att bli mycket kurslitteratur och körkortsteori. Men jag hoppas att jag kommer få en del tid till skönlitteratur också och ser fram emot att börja läsa några av höstens nyheter i september.