Sidor

torsdag 29 oktober 2020

Några av höstens bilderböcker

Jag har läst en hel del bra bilderböcker på senaste tiden och de tänkte jag berätta om i dagens inlägg!

De kommer om natten är PAX-illustratören Henrik Jonssons bilderboksdebut där han har skapat både text och bild själv. Det är en mysryslig bok för de yngsta läsarna som handlar om Ami som varje kväll när hon ska sova blir rädd för monstren som kommer. Men monstren försvinner alltid så fort hennes mamma kommer in i rummet. Om hennes mamma sover med henne kanske monstren inte vågar sig dit, men då blir ju pappa alldeles ensam och monstren kanske kommer till honom istället. En fin repetitiv berättelse om mardrömmar, monster och läskigheter. Bilderna är välgjorda med många detaljer som tilltalar både barn och vuxna. Jag hoppas verkligen att Henrik Jonsson gör fler bilderböcker framöver!

Dorran går på loppis är den andra bilderboken om Dorran av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu. Den här gången ska Dorran gå på loppis och hon får lite pengar av sin mamma som hon får handla vad hon vill för. Men det finns så mycket hon vill ha! En kansig och rolig berättelse som många barn nog kan känna igen sig i.  

En av årets finaste bilderböcker enligt mig är Sonja och skilsmössan av Johan Unenge och Måns Garthon. Den handlar om Sonja vars föräldrar har skilt sig. Hon bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos sin pappa. När det börjar bli kallt ute behöver Sonja en mössa och pappan tar fram en mössa som Sonjas mamma stickat. Den väcker många minnen hos honom. Men när Sonja kommer till sin mamma får hon en ny mössa som mamman tycker är mycket bättre. Sonja vill inte göra någon av sina föräldrar ledsen så hon byter mössa varannan vecka samtidigt som hon byter förälder att bo hos. Det är fint hur mössan står som en symbol för problematiken att ha skilda föräldrar. Det är en bra idé och en bra berättad historia. Illustrationerna i boken är också fantastiska!

Jag har också läst två böcker av årets ALMA-pristagare Baek Heena, Molnbullar och Magiska godiskulor. Molnbullar handlar om två kattbarn som en dag när det regnar hittar ett moln som fastnat i ett träd. Av molnet bakar deras mamma molnbullar och när de äter dem lyfter de från marken och börjar sväva. De flyger till deras pappa och ger honom en molnbulle så att han kan flyga till jobbet snabbt. Magsiska godiskulor handlar om ett barn som får en påse med godiskulor och när han äter dem kan han höra olika föremål prata. Det jag gillar mest med Baek Heenas bilderböcker är bilderna. I Molnbullar är karaktärerna gjorda av pappersfigurer och i Magiska godiskulor är det lerfigurer som är fotade. Väldigt häftigt sätt att göra bilderböcker på!

Sedan var jag såklart tvungen att läsa några av de böcker som är nominerade till Augustpriset. Två av de nominerade bilderböckerna är Mitt bottenliv av Linda Bondestam och Bille, Korven och havet av Julia Hansson. Mitt bottenliv handlar om en ensam axelotl i havet. Illustrationerna är fantastiskt fina och jag gillar verkligen Linda Bondestams sätt att illustrera. Den tar också upp människans miljöförstöring på ett intressant sätt ur ett barns perspektiv. Billie, Korven och havet handlar om Bille och Korven som är på stranden. Billie vill inte vara där och det blir inte bättre när hon bränner sig på en manet. Men när Korven hittar ett cyklop till Billie blir det mycket roligare. Billie simmar och hittar något fint att ta med hem. Även den här boken har riktigt fina illustrationer och en berättelse jag tror kan uppskattas av barn. 

tisdag 27 oktober 2020

Fula tjejer

När jag fick reda på att Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson hade gått samman och skrivit en bok blev jag väldigt nyfiken. De är ju tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare och jag har tyckt mycket om alla böcker jag läst av dem. Deras nya bok Fula tjejer är första delen i en trilogi för ungdomar och det en av årets bästa ungdomsböcker!

Fula tjejer är skriven ur tre tjejers perspektiv. Det är Tilde, Eleni och Jasmine som går i samma klass i en högstadieskola i Gnesta. På deras skola har någon startat ett instagramkonto som heter Fula tjejer. Där lägger denna någon ut bilder på tjejer från skolan som den anser är fula. Det här instagramkontot påverkar hela skolan, det spekuleras om vem som ligger bakom kontot och alla tjejer är rädda för att bli nästa person som fångas på bild och dyker upp där. Tilde, Eleni och Jasmine har alla starka åsikter om
det som händer kring Fula tjejer-kontot och bestämmer sig för att gå ihop för att få stopp på den som ligger bakom kontot. 

Jag hade innan jag läste boken tänkt mig Fula tjejer som en vanlig verklighetstrogen bok för ungdomar i ungefär samma stuk som Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlssons tidigare ungdomsböcker. Men det här är något helt nytt och annorlunda. Jakten efter den som ligger bakom det här instagramkontot blir till ett spännande äventyr och ett stort mysterium. Det är verkligen en bladvändare där det ständigt händer nya saker vilket gör att boken aldrig blir tråkigt att läsa. 

Samtidigt som det är en otroligt spännande bok beskriver den också trovärdigt hur det är att gå på högstadiet. Jag känner igen mig mycket i klimatet på skolan från min egen högstadietid. Berättelsen känns nutida och modern vilket jag tror kan locka unga läsare. Dessutom är karaktärerna väldigt intressanta. Huvudkaraktärerna Tilde, Eleni och Jasmine är väldigt olika och har olika hög status på skolan. Jasmie är den snygga och populära tjejen, Tilde är nyinflyttad och har inte hittat några riktiga kompisar än och Eleni är ganska ensam och i sin egen värld. Blandat med det här spännande mysteriet där de tre tjejerna försöker att ta reda på vem det är som ligger bakom instagramkontot får vi lära känna dem som personer och följa deras vardagsliv. Deras olika personligheter gör att alla kan hitta någon att identifierar sig med. På bokmässan hörde jag författartrion som skrivit den här boken prata om att de ville skapa som tre superhjältetjejer där alla skulle ha någon att relatera till och det här de verkligen lyckats med. 

Det är väldigt inspirerande att läsa om hur de här tre tjejerna går ihop och lägger ihop sina styrkor. Längre in i boken blir det ännu fler tjejer som ansluter sig till deras gäng och hjälper till i kampen mot Fula tjejer-kontot. Det är befriande och härligt att läsa om tjejer som hjälper varandra, står upp för varandra och samarbetar. Slutet av boken ger en upplyftande känsla av att man faktiskt klarar allt om man hjälps åt!

Fula tjejer är inte bara en riktigt bra ungdomsbok som skildrar hur det är att gå på högstadiet utan också innehåller spänning, girlpower och intressanta karaktärer! Det är en riktigt välskriven bok som jag är övertygad kommer att uppskattas av många unga tjejer om den hittar sina rätta läsare. Alla kan hitta någon karaktär att identifiera sig med, boken är omöjlig att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa och lätt att läsa. Såklart blev det succé när Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson slog sina kloka huvuden ihop och jag längtar redan efter de två uppföljarna Jobbiga tjejer och Svaga tjejer som kommer framöver. 

#detfinnsingafulatjejer

Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson
Förlag: Gilla böcker
Åldersgrupp: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

torsdag 22 oktober 2020

Läslovstips!

Nästa vecka är det vecka 44 vilket betyder läslov! Höstlovet har faktiskt bytt namn till läslovet genom ett regeringsbeslut för några år sedan och jag tycker att den här lovveckan är perfekt att ägna till lite extra läsning. Jag själv har tentaperiod så för mig kommer det bli mycket plugg vecka 44 men jag tycker att jag fått in en bra rutin som innefattar att jag läser någon timme varje kväll och det tänker jag fortsätta med under läslovet. I det här inlägget tänkte jag samla ihop några bra bokrelaterade tips inför läslovet. 

Letar du efter boktips för barn och unga? Förutom att surfa runt här på min blogg efter boktips vill jag tipsa om årets upplaga av Barn- och ungdomsbokskatalogen som Kulturrådet precis släppt. Det är en katalog fylld av boktips, spännande reportage och roliga saker som till exempel ett test om vilket monster man är. Det går att kryssa i vilka böcker man vill läsa och vilka man har läst och den rymmer boktips för barn och unga 0-18 år. Katalogen kan beställas gratis på Kulturrådets hemsida eller hämtas på närmsta bibliotek.

Under läslovet koras också vinnaren i Barnradions bokpris! Årets nominerade böcker är Vi går varvet av Ina Lagerwall, Den falska rosen av Jakob Wegelius, I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin, Familjen av Cecilia Lidbeck och Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld. Juryn består av ett gäng barn i åldern 9-12 år och varje dag under läslovet 26-30/10 sänds ett avsnitt där de diskuterar en av böckerna. Det sänds kl. 10.03 i P4 men går också att lyssna på som podd. Söndag 1/9 avslöjas vinnaren kl. 12.03. Jag har läst alla böcker förutom Den falska rosen och tycker det ska bli spännande att lyssna på avsnitten och se vem som vinner. 

Om vi fortsätter på radiotemat kommer Cilla Jackerts bok F som i sämst att under läslovet sändas som radiodrama. Det är en bok för barn 9-12 år som handlar om Jonna som känner sig dålig på allt. Det är en bok om prestationskrav och betygshets. Jag har inte läst boken än men har länge velat göra det. Därför tycker jag att det är otroligt roligt att den kommer som radiodrama. Första avsnittet kommer 25/10 och här kan du läsa mer.

Imorgon förmiddag kommer jag att tipsa om bra läslovsböcker i radio hos P4 Sörmland. En av böckerna jag tipsar om är Tilly och bokvandrarna av Anna James som är en översatt bok för barn 9-12 år. Boken handlar om Tilly som bor med sina morföräldrar och spenderar mycket tid i deras bokhandel. Under läslovet sitter hon och läser i en soffa i bokhandeln och då möter hon Anne och Alice som visar sig vara karaktärer från hennes favoritböcker Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet. Det visar sig också att Tilly är en bokvandrare som kan ta sig in i böckerna hon läser. En riktigt spännande, fin och mysig bok med mycket igenkänning i hur det är att vara bokälskare. Alla som gillar böcker måste läsa boken och jag tänker att det är perfekt läslovsläsning!

Till sist vill jag också tipsa om att kolla upp vad ditt lokala bibliotek anordnar för aktiviteter under läslovet. Kanske är det lite annorlunda nu under corona men mitt bibliotek har bland annat ett författarbesök med Tobias Söderlund och bokregn där de delar ut gratis böcker till alla barn och unga.

Vad ska du göra under läslovet? Har du något bra läslovstips?

fredag 16 oktober 2020

Förbannelsen

I början av året läste jag Sakramentet av Ann-Sofi Forsmark som jag verkligen gillade. Nu är den fristående uppföljaren som heter Förbannelsen här! 

I Förbannelsen har Hilde fått sommarlov och det ska hon spendera i stugan på Rangnarsö i Stockholms skärgård. Men hennes pappa ska inte följa med som han brukar göra. Han ska istället åka till sin bror som har haft det tufft ett tag. Hildes kusin Tyra kommer till Rangnarsö under sommaren för att komma bort från allt det jobbiga ett tag. Tyra börjar jobba på hotellet Sailor in som finns på ön men det verkar vara något skumt på gång där. Gränserna mellan nutid och dåtid, levande och döda suddas ut. Hilde och Tyra verkar vara något riktigt mystiskt på spåren. 

Likt Sakramentet är Förbannelsen riktigt spännande och läskig. Jag gillar att det är en övernaturlig bok för ungdomar då det mest finns böcker av den typen för yngre barn. Dessutom är det inte bara det övernaturliga som är i fokus utan boken har många olika spår som knyts ihop på ett skickligt sätt. Ann-Sofi Forsmark har skrivit en intressant berättelse som handlar om både spöken, historia, trafficking, relationer och tonårsliv. Det är mycket som händer vilket gör det otroligt spännande att läsa. Det är imponerande hur Forsmark fått ihop alla dessa komponenter på ett så snyggt sätt utan att det blir rörigt. Det är en gedigen berättelse och det går inte att förutse vad som ska hända vilket gör att man hela tiden vill fortsätta läsa. 

Det är intressant hur boken väver in historia. I Förbannelsen handlar det om häxprocesserna på 1600-talet. Man lär sig nya saker om historien genom boken då nutid kopplas ihop med dåtid. Det är ett spännande sätt att lära sig på och ger ytterligare en dimension till berättelsen. Historieinslagen bidrar också till bokens mystiska känsla. 

Sakramentet och Förbannelsen riktar sig till ungdomar från 12-15 år men jag tycker inte att böckerna har någon övre åldersgräns. De är spännande, välskrivna, intressanta och lärorika på samma gång vilket bidrar till läsupplevelser man sent kommer att glömma. Nu längtar jag efter den tredje boken om Hilde Stridh som heter Ritualen och kommer nästa år! 

Författare: Ann-Sofi Forsmark
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: från 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel 

tisdag 13 oktober 2020

Mer väsenologi

Ingela Korsell fortsätter att skriva på temat nordiska väsen efter succén med PAX-serien tillsammans med Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Förra året kom Väsenologi och nu kommer uppföljaren Mer väsenologi där vi får lära känna ännu fler väsen! 

Mer väsenologi är precis som den första boken Väsenologi en faktabok om väsen i nordisk folktro. I den nya boken får vi bekanta oss med 13 nya väsen, bland andra gasten, lyktgubben, havsrået, gårdstomten, pesten och djävulen. Det handlar om väsen som människor trodde på förr i tiden och som har haft olika viktiga funktioner i människors liv. Väsendena kunde användas för att varna för olika saker och också förklara det oförklarliga. Boken är fylld med intressant fakta som blandas med spännande, läskiga, roliga och ibland lite snuskiga sägner. Innehållet är faktagranskat av etnologiprofessorn Ulf Palmenfeldt och boken är snyggt illustrerad av Reine Rosenberg. 

Precis som den tidigare boken Väsenologi har Mer väsenologi en pedagogisk och tydlig uppbyggnad. För varje väsen får man först enkel fakta om t.ex vilken kategori väsendet tillhör, vilken farlighetsgrad det har och vilka kännetecken som finns. Sedan följer en sägen om väsendet. Det är en typ av berättelse som egentligen inte är sann men berättas för att man ska tro att det verkligen hänt på riktigt. Sägnerna är skrivna ur författaren Ingela Korsells egna perspektiv där hon återger berättelser hon har fått berättade för sig av människor hon mött. Sägnerna avslutas med ett slags bevis för att det här verkligen hänt vilket gör att sägnerna och väsendena känns så verkliga. I slutet av varje del får man mer fakta om väsendet där man kan lära sig mer. Hela boken följer ett tydligt mönster som jag tror kan uppskattas av barn. 

Längst bak i boken finns också extra fakta för den som vill läsa mer om magiska ritualer, häxor, magiska platser och tidpunkter. Det finns också en ordlista där svåra ord förklaras. Hela boken är skriven med ett enkelt språk och de mer kluriga ord som används förklaras vartefter. Det gör att boken gåt att läsa oavsett vilken läsnivå man är på. Mer väsenologi är verkligen en bok för alla! Det står att den riktar sig till alla 9-99 åringar. 

Jag gillar verkligen blandningen av fakta och sägner. Det gör att man lär sig nya saker på ett roligt sätt. Boken är både lärorik, spännande, skrämmande och fascinerande. Den är en bra inblick i hur väsendena faktiskt påverkade människors liv förr i tiden. Ibland kan sägnerna bli riktigt läskiga och kusliga. Då är det tur att det även finns mycket humor i boken så att man också får skratta. Sägnerna är skrivna med glimten i ögat och på ett underhållande sätt som gör att det blir en fröjd att läsa boken. En riktigt bra bok ska få en att känna många olika känslor och det gör verkligen Mer väsenologi. Jag läste den med bultande hjärta av spänning och med ett leende på läpparna av de finurliga sätten att berätta historier på. 

Något som verkligen förstärker känslan i boken är Reine Rosenbergs fantastiska illustrationer. De innehåller många detaljer och väjer inte för att vara riktigt obehagliga. Den lättskrämda ska inte slå upp den här boken när det är mörkt ute för många av illustrationerna kan vara riktigt skrämmande. Illustrationerna tillför mycket till sägnerna och jag gillar att de är läskiga trots att boken riktar sig till barn. 

Den som vill lära sig mer om nordiska väsen eller kanske läsa läskiga berättelser i höstmörkret ska absolut läsa Mer väsenologi! Det är en fantastisk bok som är både spännande, skrämmande och lärorik. 

Författare: Ingela Korsell
Illustratör: Reine Rosenberg
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: 9-99 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 9 oktober 2020

Bara vara vänner

Uppföljaren till Ina Lagerwalls debutbok Vi går varvet är här. Den heter Bara vara vänner och här får vi träffa Liv, Sam, Admira, Frallan och Lisa igen. 

Det är vårterminen i sjuan och saker har förändrats. Liv har hittat sin plats och sitt gäng på högstadiet. Hon är med de nya kompisarna Samuel som nu vill kallas Sam, Admira och Frallan. Även Lisa får vara med fast hon fortfarande är lite barnslig och gillar hästar. Liv fortsätter också att gå i teatergruppen där hon får träffa andra typer av människor och släppa på alla spärrar. Hon går på teatern tillsammans med Sam som hon också är ihop med. Men vill han verkligen vara mer än bara vänner?

Jag tyckte att den första boken om Liv, Vi går varvet, var ganska bra. Den beskrev gränslandet mellan att vara barn, tonåring och vuxen på ett bra sätt och skildrade högstadietiden trovärdigt. Tyvärr är uppföljaren Bara vara vänner en besvikelse. Den tar upp viktiga ämnen för unga i högstadieåldern som till exempel vänskap, mobbning, identitet och sexualitet. Boken har också intressanta karaktärer som Admira, Frallan och Sam. På ett sätt beskriver den trovärdigt klimatet på högstadiet men samtidigt är det som att jag inte riktigt engageras av berättelsen och känner för Liv som huvudkaraktär. Det som var en stålande solros till debut har nu vissnat och fallit ner till skrumpna blomblad på marken. 

Det är något som inte riktigt klaffar med berättelsen i Bara vara vänner och som gör att jag inte gillar den lika mycket. Vi går varvet och Bara vara vänner riktar sig enligt förlaget till barn 9-12 år men jag tänker att det snarare är böcker med innehåll för lite äldre personer, unga tonåringar. Det handlar om högstadiet, fester och sexualitet - ämnen jag tycker passar bättre på högstadiet än mellanstadiet. Vissa delar av boken kan jag verkligen känna igen mig i men mycket känns långt borta för mig och inte trovärdigt för en 13-åring vilket kan vara en anledning till att jag inte riktigt fastande för boken. 

Även om Bara vara vänner inte var en bok för mig kan det absolut finnas de i 13-årsåldern som kan uppskatta den här boken tror jag. Det är trots allt en bok med korta kapitel som går snabbt att läsa och har intressanta karaktärer.

Författare: Ina Lagerwall
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: enligt mig 12-15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 6 oktober 2020

Läst i september

September är slut och under den månaden har jag kommit in i mina högskolestudier, tagit körkort, träffat kompisar, deltagit i den digitala bokmässan och såklart läst mycket! Det blev inte min bästa läsmånad men flera bra böcker har jag ändå läst!

Bara vara vänner av Ina Lagerwall är uppföljaren till Vi går varvet. Tyvärr blev det en besvikelse då jag inte riktigt fastnade för bokens handling.

Fula tjejer av Sara Ohlsson, Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck var däremot en otroligt spännande läsupplevelse. Spänning, girl power, intressanta karaktärer och ett bra tema. Mer om den i en kommande recension.

De kommer om natten av Henrik Jonsson är PAX-illustratörens bilderboksdebut. Det är en fin berättelse om mardrömmar och rädsla för barn. 


Framtid - 11 berättelser för mellanstadiet är en antologi för mellanåldern med noveller av författare som Ida Ömalm Ronvall, Kerstin Lundberg Hanh och Oskar Kron bland andra. Jag blev väldigt sugen på att läsa den när jag såg vilka författare som deltog. Men tyvärr gillade jag bara några av novellerna. Det blev för mycket framtid, dystopi och fantasy för min smak.

Mitt hemliga liv av Jenny Fagerlund lyssnade jag på som ljudbok. Det är en feelgoodbok för vuxna. Jag gillade berättelsen och karaktärerna men tycker nog att Jenny Fagerlunds andra böcker är bättre.

Flickebarn nr 291 av Ninni Schulman lyssnade jag också på som ljudbok. Det är en självbiografisk roman som är sorglig, ärlig och gripande. Läs den!

Förbannelsen av Ann-Sofi Forsmark är uppföljaren till Sakramentet. En riktigt spännande bok med en gedigen handling. Mer om den kommer i en kommande recension.

Viggo och mammalivet av Lisa Bjärbo är en ny bok i serien om Viggo. Lika fin och mysig som de tidigare böckerna. Jag lyssnade på den som ljudbok, bra inläst av Farzad Farzaneh.

Dorran går på loppis av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu är en ny bilderbok om Dorran och i den här boken går hon på loppis!

I oktober ska jag fortsätta att beta av läshögen och hoppas på att läsa många bra höstböcker!

lördag 3 oktober 2020

Det ska vara roligt att läsa

Jag lärde mig att läsa som sjuåring men till en början tyckte jag mest att det var svårt och jobbigt. När jag hade fått ett bättre läsflyt ett år senare blev det mycket roligare och jag blev en riktig bokslukare. Något som är svårt och tråkigt är det inte många som vill ägna sig åt. För att få motivation måste man ha roligt. Det gäller även läsning! Som många säkert vet har Svenska förläggareföreningen släppt en ny rapport (Läsandets årsringar) om läsningens tillstånd i Sverige bland både barn, ungdomar och vuxna. Bakom den står Johan Svedjedal och Anna Nordlund. I rapporten framkommer bland annat att läsningen minskar, främst bland ungdomar och vuxna och att vuxna, särskilt män, läser allt mindre för sina barn. Den här rapporten har återigen satt igång debatten kring hur vi ska få barn att läsa. 
Jag var en riktig bokslukare i 11-årsåldern!

Jens Liljestrand menar i sin krönika Sluta gulla - det är dags att tvinga barnen att läsa att föräldrarna måste göra läsningen till ett krav för att få sina barn att läsa. Annars kommer böckerna att fortsätta konkurreras ut av skärmar. Jag förstår verkligen hans tanke om att ta bort skärmarna och schemalägga läsning för sina barn. Det kan säkert funka för vissa med mutor och tvång men jag själv skulle inte bli motiverad till att läsa om någon tvingade mig att göra det. När mina föräldrar säger att jag ska plocka ur diskmaskinen får jag ingen motivation till att göra det. Men om jag själv upptäcker att diskmaskinen behöver plockas ur gör jag det av fri vilja och känner mer motivation. Läsningen är redan något som för många kopplas ihop med skolan och tvång. Om läsningen hemma också blir ett måste tror jag att det kan bli motsatt effekt. 

"Men tvinga inte - och motivera inte läsningen med nytta. Var varsam med den sista magin vi har i vårt teknokratiska samhälle.", skriver Joel Halldorf i sitt svar till Jens Lijestrand i sin artikel Barns läsning ska inte motiveras med nytta. Jag håller med i det Halldorf skriver. Läsning är något magiskt och roligt och det är det är något som borde framhävas snarare än att ta till med tvång. Grunden för att barn ska börja läsa är att det ska finnas bra böcker. Utgivningen av barnlitteratur ökar ständigt i Sverige och det finns otroligt mycket spännande läsning tillgänglig. Med bra böcker blir det också roligt att läsa. Jag tror på att från barnen är små visa det mysiga och roliga i läsning istället för att muta och tvinga. Men om läsning inte har varit en naturlig del i livet från början är det svårt att det plötsligt ska bli det. Speciellt när vuxna själva inte läser. 

Något jag också tror är viktigt är att låta barnen välja böcker själva. Det är inte alltid de böcker som föräldrarna läste som barn fortfarande håller och lockar till läsning. I nyare böcker som avspeglar det samhälle vi lever i idag kan det vara enklare för barn att känna igen sig. Man måste låta barnen läsa det de vill läsa oavsett om det är en serietidning, faktabok eller roman. Såklart är det bra att hjälpa barnen på traven genom att ta med dem till biblioteket, köpa böcker i födelsedagspresent och se till att det finns böcker tillgängligt hemma. Men för att läsning ska bli något som är roligt och något man faktiskt vill göra måste det få vara frivilligt till en viss del. 

Jag tittade på ett program på SVT med Clara Henry som heter Du clarar mer än då tror och handlar om att Clara Henry ska utmana sig själv med olika fysiska utmaningar. Hon ska till exempel springa längre än ett maraton och simma från Kalmar till Öland. I programmet hade de med en psykolog som berättade att för att finna motivation till något måste man känna att det är något man gör av frivillighet och tro på sin egen förmåga. Det går även att applicera på läsning. Om man själv väljer att läsa blir det roligare än om någon annan tvingar en till det. Och om man är bra på att läsa och tror på sin egen förmåga blir man mer motiverad till att göra det. För att tycka det är roligt att läsa är det alltså viktigt att träna mycket på att läsa och bli bra på det. När läsningen sedan blir en vana tror jag att man snabbt kommer att upptäcka hur mycket det ger en vilket gör det ännu roligare!

Det är intressant att fundera på hur man blir en läsare och vad som motiverar till läsning. Mina tankar satt verkligen igång efter att ha läst Jens Liljestrand och Joel Halldorfs texter. Förutom att läsa deras artiklar skulle jag rekommendera att lyssna på samtalen "Lockande läsning för generation Alpha", "I fokus: Ingela Korsell, Martin Widmark och Petrus Dahlin" och "Är läskunnigheten hotad?" på bokmässan. Där får man mycket inspiration kring bra läsning för barn och hur man får barn att läsa. Samtalen går att se i efterhand på bokmässans hemsida. Det finns engagemang för och samtal om barns läsning och det glädjer mig. Men svårigheten blir att nå ut till de som behöver höra det. De som lyssnar på samtal på bokmässan och läser Svenska förläggareföreningens rapport är säkerligen människor som redan läser högt för sina barn och har böcker hemma. De som behöver höra detta befinner sig i andra rum och förstår kanske inte heller vikten av läsning. 

Alla kan vi göra något för att öka läslusten! Jag vill visa hur roligt jag tycker det är att läsa genom min blogg, mina sociala medier och att prata med människor om böcker. Kanske kan min läslust och boklycka smitta av sig till andra. Det är precis som Ingela Korsell skriver i Mariefreds tidning i artikeln Tips på hur vi kan smitta våra barn med läsbacillen! (där det för övrigt finns många bra tips för att öka barns läslust) att vi borde starta en läspandemi!