Sidor

måndag 8 mars 2021

Boktips på internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. Hanna på bloggen Feministbiblioteket anordnar dagen till ära ett digitalt demonstrationståg där det kommer att läggas ut flera inlägg under dagen på olika bloggar. Kika in på Hannas blogg där hon har inlett demonstrationståget och också kommer att samla alla inlägg som skrivs under dagen. Förutom mig och Hanna är också Enligt O och Bokdivisionen med. Jag tänkte bidra till demonstrationståget genom att tipsa om tre ungdomsböcker som inspirerar till feministisk kamp!

Den första boken jag vill tipsa om är Moxie av Jennifer Mathieu. Den handlar om Vivian som är trött på att killarna i skolan gång på gång trakasserar tjejerna. Killarna får gör vad de vill och blir aldrig tillsagda och på skolan finns en sexistisk rektor som har klädregler för tjejerna. Därför startar hon Moxie, ett fanzine som uppmanar tjejerna till att gå ihop för att få en förändring. De ska rita hjärtan och stjärnor på sina händer för att visa att det är trötta på killar. Det är verkligen inspirerande att läsa om hur tjejerna går ihop för rättvisa och jag själv känner verkligen igen mig i att killarna är den som får ta mest plats i skolan. Jag har också varit med om att killars dåliga beteenden rättfärdigas med att de just är killar. Boken handlar också om vänskap och kärlek som är fint att läsa om. Nyligen kom filmatiseringen av Moxie ut på Netflix och den skulle jag verkligen rekommendera er att se. Jag tycker att de har gjort en bra filmatisering även om en hel del är ändrat från boken.

Sedan vill jag också tipsa om Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson som man skulle kunna säga är en svensk Moxie. Fula tjejer är skriven ur tre tjejers perspektiv. Det är Tilde, Eleni och Jasmine som går i samma klass i en högstadieskola i Gnesta. På deras skola har någon startat ett instagramkonto som heter Fula tjejer. Där lägger denna någon ut bilder på tjejer från skolan som den anser är fula. Det här instagramkontot påverkar hela skolan, det spekuleras om vem som ligger bakom kontot och alla tjejer är rädda för att bli nästa person som fångas på bild och dyker upp där. Tilde, Eleni och Jasmine har alla starka åsikter om det som händer kring Fula tjejer-kontot och bestämmer sig för att gå ihop för att få stopp på den som ligger bakom kontot. Även Fula tjejer är en riktigt inspirerande och peppig bok som får en att själv vilja göra revolution. Det är en riktigt spännande bok med olika typer av karaktärer. 

Till sist vill jag tipsa om Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall. Det är en bok som verkligen tydliggör vilka skillnader det finns mellan män och kvinnor. Författarna har vänt på könsrollerna och i boken är det kvinnorna som har all makt och männen som är utsatta. För tjejerna i den här boken räcker det att vara bra på en sak men killarna måste vara bäst på allt för att ha en chans. Det handlar om Ester som är duktig på konståkning. Konståkningslaget får de bästa träningstiderna och omklädningsrummen medan killarna som spelar ishokey har sämre villkor. Vi får också läsa ur Vincents perspektiv, han är en vanlig gymnasiekille som spelar hockey. På en fest blir Vincent indragen i ett rum av en tjej som heter Amanda och efter det börjar en nakenbild på Vincent spridas. Inte som du har ett intressant upplägg som verkligen visar strukturerna som finns i samhället. Samtidigt är det en riktigt spännande och välskriven berättelse.

Jag hoppas att du blev nyfiken på någon av böckerna jag tipsade om. Jag vill också rekommendera att kolla in SelmaStories event Årets Selma som går av stapeln idag på deras instagram. Där intervjuas många spännande kvinnliga författare! Missa inte att gå in på Feministbiblioteket och kolla in de andra inläggen i demonstrationståget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar