Sidor

onsdag 26 januari 2022

Min Reading journal 2021 och uppstarten för 2022

Jag har tidigare visat min bullet journal som jag har som en läsdagbok. En bullet journal, är för sig som inte vet en anteckningsbok med prickade sidor istället för t.ex linjerade och en sådan använder många till att rita upp som sin egen kalender och tracka olika saker. Jag använder min bullet journal som en reading journal eller läsdagbok där jag varje månad gör en framsida och sedan skriver upp alla böcker jag läst under månaden. Jag gör också olika trackers för min läsning och skriver upp kommande böcker som jag vill läsa. Jag tycker det är roligt att rita upp uppslagen varje månad och sedan också kunna gå tillbaka och se vad jag läst under året. I det här inlägget tänkte jag visa alla teman jag haft under 2021 och också de första uppslagen jag har gjort för 2022. 

Jag har haft en reading journal tidigare. Det var en marinblå Leuchterm där jag skrev upp min läsning under 2019 och 2020. 2021 började jag en ny reading journal, en vinröd Leuchterm som jag även kommer att fortsätta använda under 2022. Min första sida i boken är en sida där det står "Agnes läsdagbok". Sedan har jag ett uppslag med mitt Goodreads reading goal för 2021 där jag har fyllt i en bok för var femte bok jag läste ut. Bredvid har jag ett citat där det står "Read more of what makes you happy". 



I januari 2021 inspirerades jag av Amanda Rach Lee som är en bullet journal-youtuber. Om man tycker det verkar roligt med bullet journaling skulle jag tipsa om att söka på det på youtube. Det finns massor av videos på hur man kan använda sin bullet journal och där kan man få mycket inspiration. Jag gjorde ett tema med papperstranor precis som Amanda Rach Lee gjorde i januari. Jag skrev också ett citat från Anna James böcker om Tilly: "A book will weolcome any reader: any age, any backroud, any point of view". Efter varje framsida följer sidor där jag skriver upp böckerna jag läser. Jag försöker göra dem på lite olika sätt varje gång och matcha till månadens tema. Jag visar här ett exempel från januari.



I februari blev det ett färgglatt blommigt tema med citatet: "That's the best thing about books. They let you travel without moving your feet". 


I mars blev det ett stjärntema med citatet: "Just do your best".


I april ritade jag olika lila blommor och skrev citatet: "May the flowers remind us why the rain was necessary". 

I maj blev det rosaröda blommor. 


I juni ritade jag en fyr och skrev citatet: "Man ångrar aldrig ett bad". 


I juli ritade jag blåbär och blad som en krans och skrev: "Sol, vind och vatten".


Något som är bra med bullet journaling är att man kan göra det hur enkelt eller avancerat man vill. I augusti kände jag inte för något avancerat så då använde jag bara mina stämplar och skrev "augusti" och "Lev nu, dö sen". och ritade några enkla blad runt omkring. 


För både våren, sommaren och höstens utgivning har jag också skrivit upp de böcker jag ser fram emot att läsa som kommer ut varje säsong. När jag har läst boken gör jag ett kryss bredvid. 


I september blev det ett svamp-tema.


I oktober blev det ett höstigt tema med höstlöv och ett paraply. Jag skrev ett citat från boken De bortglömda namnens bok: "De som inser att böcker är magiska kommer att ha de ljusaste liven."


I november ritade jag hus och en lykta. 


I december ritade jag pepparkaksdeg och skrev: "Julen är ingen högtid, det är en känsla". 


Jag avslutade 2021 med en summering av årets läsning. 


För att starta 2022 gjorde jag en framsida för året. 


Sedan gjorde jag ett uppslag där jag ska skriva upp min favoritbok varje månad och ett uppslag där jag ska utse årets bästa bok.



Hoppas ni tyckte det var roligt att kika in i min reading journal!

onsdag 19 januari 2022

Fat dance och Så jävla operfekt

Jag har läst två böcker som båda handlar om kroppsnormer och kroppspositivism. Det är bra att det kommer skönlitteratur på det här temat tycker jag eftersom vi lever i ett samhälle där det är enkelt att jämföra sig själv med andra på till exempel sociala medier. Böckerna jag har läst heter Fat dance och Så jävla operfekt och de tänkte jag berätta om nu.

Fat dance är skriven av Malin Eriksson Sjögärd och riktar sig till läsare i 9-12 årsåldern. Boken handlar om Maddi som älskar att dansa. Hon ser upp till sin kusins dansgrupp Fat dance som sprider ett budskap om att alla kroppar är lika mycket värda. Maddi vill vara lika modig som dem men det är inte så enkelt när alla i skolan tycker att det är fel att vara tjock. Men så börjar Elli i Maddis klass och äntligen hittar hon någon som förstår henne. Elli är inte som andra. Hen är sig själv och vågar vara annorlunda. Tänk om de två skulle få dansa tillsammans med Fat dance och visa att även tjocka kroppar kan dansa. Jag som tycker om dans tyckte det var roligt att läsa om Maddis glädje till dansen. Jag tror att boken kan ge styrka och visa att ens kroppsform inte spelar någon roll för vad man kan göra. Det är en fin bok om kärlek, vänskap och att få vara precis som man är. 

Jag har också läst en ungdomsbok på temat kroppspositivism. Den heter Så jävla operfekt och är skriven av Charlotte Cederlund. Boken handlar om Emma som går på högstadiet. Förut var hon bästa kompis med Clara men nu vill har Clara börjat spela handboll och umgås med de populära tjejerna. Emma är utanför i klassen och ständigt rädd för att någon ska kommentera hennes tjocka kropp eller ge sig på henne. Det är stökigt i klassen och eleverna verkar kunna göra som de vill, i alla fall när de har vikarie. Emma jämför sin kropp med de andra tjejerna klassens kroppar. Hon är mycket tjockare än dem. Kanske borde hon gå ner i vikt? Men en dag hittar Emma en lapp där det står: Du är fin som du är. Det blir startskottet på en förändring. Både för Emma själv men också för hela skolan. För det visar sig att det inte bara är Emma som känner att hennes kropp nedvärderas. Jag sträckläste den här boken på en kväll. Det var något med de korta kapitlen och den välskrivna berättelsen som gjorde att läsningen flöt på. Berättelsen är egentligen ganska tung att läsa och jag kände mig ledsen när jag läste om Emmas känslor men berättelsen hade ett driv som gjorde att jag hela tiden ville läsa vidare. Även om det är sorgligt att läsa om ungdomar som ser ner på sina kroppar finns det ett hopp i boken. Tjejerna går ihop och vill förändra. Det fick mig att tänka på upproret i ungdomsboken Moxie av Jennifer Mathieu. 

Både Fat dance och Så jävla operfekt är två böcker som visar på att alla kroppar är lika mycket värda. De ger kraft, styrka, pepp och inspiration och är viktig läsning för alla. 

onsdag 12 januari 2022

Vårens utgivning

Våren närmar sig och med det kommer ny utgivning. Jag har bläddrat igenom Svensk bokhandels vårkatalog och tänkte i det här inlägget dela med mig av några av de böcker jag ser fram emot ur vårens utgivning. 

Lavender Lit:

Skogen där stjärnorna slocknar, Kristin Harmel (mars):

Ny bok av författaren till De bortglömda namnens bok.


Kates besynnerliga pusselbutik, Ali Mcnamara (mars):

Del tre om St Felix, feelgood när det är som bäst!


Natur och kultur: 

Bims värld - Skolnatten, Kristina Sigunsdotter, Jenny Jordahl (mars):

Första delen i en serie av Humlan Hansson-författaren för 6-9 år.


Mutanterna - experimentet, Ingela Korsell, Daniel Thollin (april):

PAX- och Väsenologi-författaren är tillbaka!


Patriarkatet faller, Marta Breen, Jenny Jordahl (jan):

Av skaparna till kvinnor i kamp.


Lovereads: 

Ellens val: Möten i skymningen, Moa Eriksson Sandberg (feb):

Äntligen kommer nästa del i serien om Ellen!


Albert Bonniers förlag: 

Magnificat, Linnea Axelsson (mars):

Nu kommer författaren till Aednan med en ny bok!


varv, Niko Erfani (jan):

En diktsamling som verkar fin!


Norstedts: 

Vända blad, Johanna Schreiber (maj):

Nästa del i serien om Schantz förlag.


En gång om året, Peppe Öhman (mars):

Jag lyssnar på podden Mellan raderna som Peppe Öhman är med i men har inte läst någon av hennes böcker. Kanske blir det den här jag läser.


Ordfront: 

Sommarsorger, Nina de Geer (april):

Nu debuterar Nina från Debutera eller dö.


Sapfo - Dikterna och fragmenten, Vasilis Papageriou, Magnus WIlliam-Olsson (jan):

Jag har läst en del Sapfo i litteraturvetenskapen och nu kommer en ny översättning.


Rabén & Sjögren: 

Den hemliga operationen, Tobias Söderlund (maj):

En ny del i serien om spökhunden Buster.


Vi ska ju bara cykla förbi, Ellen Strömberg (april):

Jag har gillat allt jag läst av Ellen Strömberg och nu har hon skrivit en ny ungdomsbok.


Är du rädd, Stella?, Susanne Trydal (april):

En ny bilderbok om Stella!


Ryktet, Emma Askling (mars):

Emma Askling är en favorit hos mig och nu kommer fortsättningen på Hajpen.

Agnes Evander - De dödas sjö, Anna Lundgren (jan):

Den här boken verkade väldigt spännande och det är ju alltid kul att läsa om någon som har samma namn som en själv.


B. Wahlström: 

En hemlig syster, Ida Ömalm Ronvall (jan):

Den här boken läser vi just nu i Unga läsare och jag tycker mycket om den.


Vox by Opal: 

Kanske är det längtan, Malin Fjellborg (mars):

En debut.


Blackout (jan):

Johanna Lundin har översatt den här antologin och såklart ska den läsas!


Ordalaget: 

loningforlove.se, Monika Thormann:

Verkar vara en underhållande feelgood.


Lilla piratförlaget/Gilla böcker: 

Om du lämnar mig här, David Levithan, Jennifer Niven (april):

Kul med en bok skriven av två ungdomsboksfantaser.


Bad girls, Jennifer Mathieu (april):

Ny bok av författaren till Moxie.


Bonnier Carlsen: 

Dusty - Motorsådsstölderna, Johan Anderblad (jan):

Motorkrim för mellanåldern av före detta läsambassadören.


Den lilla spenatgumman, Martin Widmark, Emma Karinsdotter, Emilia Dziubak (jan):

Den här trion kan ju inte bli annat än bra!


Athena: Till sista droppen, Elin Ek (april):

Längtar så jag spricker efter att få läsa nästa bok om Athena!


Antropocen - mitt betyg är fem stjärnor, John Green (maj):

John Green är tillbaka!


Berätta tre saker, Callum Bloodworth (mars):

Jag läste Callums vuxenbok 36 frågor om kärlek och tyckte mycket om den. Berätta tre saker verkar vara en mysig ungdomsbok.


Hegas: 

Bland gamla mönster och nya roller, Anna Ahlund (feb):

En ny bok i Skapa-serien av favoriten Anna Ahlund.


Så mycket spännande läsning!

onsdag 5 januari 2022

Läst i december

December bjöd på en hel del kurslitteratur men också några julböcker. Nu ska jag berätta vad jag läste under månaden.

En ful jul av Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson är den tredje boken om Lisbet och Sambakungen och i den här boken vill Lisbet lära sig hur man gör när man firar jul. Underhållande och fint om att hitta sina egna traditioner.

36 frågor om kärlek av Callum Bloodworth lyssnade jag på som ljudbok. Det är en feelgoodbok om kärlek, vänskap, croissanter och livskriser som jag tyckte om!

Julmysteriet av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta var julens adventskalenderbok från Rabén & Sjögren men jag fuskade och läste hela i ett svep!

Den magiska julkatten av Ester Roxberg och Maximilian Svensson ville jag läsa främst för illustrationerna och de var väldigt fina! Så coolt också att illustratören Maximilian Svensson bara är 16 år.

Siden, pärlor och vit marsipan av Sofia Fritzon är den tredje delen i serien om systrarna Ljung som jag lyssnade på som ljudbok. I den får vi följa den yngsta systern Alice och det handlar om förberedelser inför ett bröllop och att komma i kontakt med sina verkliga känslor.

Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter blev jag sugen på att läsa efter att ha hört Barnbokspodden prata om den. Jag lyssnade på den som ljudbok och tyckte den var rolig!


Följande böcker är romaner jag läst till litteraturvetenskapen som jag läser just nu:

Penelopiaden av Margaret Atwood är en bok som återberättar Odyssén ur Odysseus frus Penelopes perspektiv. Det var väldigt intressant att läsa en modern och feministisk tolkning av verket.

Puss av Hans-Erik Hellberg är en ungdomsbok från 70-talet och det var spännande att se hur man skrev för ungdomar då jämfört med idag.

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall var en väldigt speciell bok som inte riktigt föll mig i smaken.

Det nya Atlantis av Francis Bacon är en bok om ett idealsamhälle. Inte heller den var en favorit för mig.

Frankenstein eller den moderna Promteus av Mary Shelley har jag hört mycket om innan jag började läsa och jag tyckte den var spännande men inte lika läskig som jag först trott att den skulle vara.

Onåd av J.M. Cotzee var en händelserik och tänkvärd roman då den är skriven ur en man med en skev kvinnosyns perspektiv. Intressant roman som det verkligen fanns mycket att fundera kring.

Nu siktar vi mot januaris läsning!