Sidor

tisdag 31 maj 2022

3 x ungdomsböcker

Under våren har jag i princip bara läst mellanåldersböcker eftersom jag suttit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris. Det har också avspeglat sig här på bloggen med många tips för den åldern. Men nu är det dags att tipsa om tre stycken bra ungdomsböcker jag läst på sistone. 

Den första boken jag vill tipsa om är Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman. Jag älskar bokens omslag och har haft den länge i min bokhög och är så glad att jag äntligen tog tag i att läsa den. Boken utspelar sig i en parallell verklighet där alla vet när de ska dö och också har en syn om vad som är det sista de kommer att se innan de dör. Vi får följa My som ska dö om ett år. Hon kommer att dö ung. Hon kommer inte hinna ta studenten, växa upp med sina kompisar eller bli vuxen. Men hon vill ju leva. Hennes sista syn kommer vara ett par gröna ögon. En dag dyker Theodor Edh upp i hennes liv och han är spännande och intressant. Theodor Edh har också de grönaste ögon My har sett. I korta kapitel får vi följa Mys sista levnadsår. Det är intressant att lära känna denna parallella verklighet och fundera på hur det skulle vara om man visste när man skulle dö. Berättelsen blir filosofisk och har en känsla som inte går att beskriva utan att läsa boken. Jag följde Mys berättelse med spänning och de korta kapitlen gjorde det svårt att sluta läsa. Ett kapitel till och ett kapitel till. Trots bokens dryga 400 sidor slukade jag den på bara någon dag. Matilda Gunnarsson Rathsman har ett vackert och lättläst språk som gör att berättelsen flyter fram. Tidsfördriv är hennes debut och jag ser fram emot att läsa mer av henne. 

Jag vill också berätta om Kanske är det längtan av Malin Fjellborg som likt Tidsfördriv är utgiven på Vox by Opal. Vill du läsa en riktig bra ungdomsbok är Vox ett förlag att lita på. Kanske är det längtan läste vi tillsammans i Unga läsare och bokcirklade under eventet Hurra för ungdomsboken! på Stockholms bokhelg. Boken handlar om Viola som flyttat till Stockholm för att komma bort från sin hemstad. Nu bor hon själv i en lägenhet och känner sig ganska ensam. En dag hittar hon en lapp där det står om en bokcirkel som hon bestämmer sig för att gå med i. Där träffar hon Olof som inte är som någon annan. De kommer allt närmre varandra men det är något som är fel. Boken börjar som en fin kärleksberättelse om Viola och Olof men sedan kommer beskedet som vänder allt. Jag blev så förvånad över det som händer. Det är en stor vändpunkt som gör att jag helt ändrar uppfattning. Boken är skickligt skriven med många fina formuleringar som jag till och med var tvungen att markera. Kapitlen är korta och när jag läste var jag tvungen att hejda mig för att inte läsa ut hela boken på en gång. Dessutom gillar jag att en stor del av boken utspelar sig kring en bokcirkel och att det finns med många litterära referenser. Kanske är det längtan var en perfekt bok att bokcirkla och jag rekommenderar den verkligen!

Till sist vill jag skriva om Syster av Sofia Nordin. Den handlar om Magda som bor tillsammans med sin mamma, lillasyster och pappa. Pappa som dricker för mycket, är våldsam och som de får tassa på tå kring. Men nu har Magda fått nog och hon tar med Magda och lillasyster Alva till Jordasång, ett skyddat boende på kvinnor och barn. Det är en gård där de odlar sin egen mat, har höns och meditationsstunder. Där finns Syster som tar hand om de alla och bestämmer. På Jordasång träffar Magda Attilla, en kille i hennes egen ålder som inte är som andra killar hon träffat. Han beter sig annorlunda men hon börjar tycka om honom mer och mer. Allt är nytt och annorlunda på Jordasång men kanske är det bra för Magda, mamma och Alva att vara där. Magda fäster sig allt mer vid det nya livet även om hon inte kan släppa tanken på pappa. Syster är en otroligt intressant bok som får mig att fundera mycket. Är sättet de lever på Jordasång bra eller är det en sektliknande gemenskap de har där? Blandat med Magdas upplevelser på Jordasång finns tillbakablickar på hur det var när de bodde med pappan. Det är intressant att läsa om hur många faktiskt kan ha det. Skildringen av Magdas känslor kring sin pappa känns trovärdig. Inget är svart eller vitt utan hon saknar sin pappa även om han ofta kan vara hemsk. Det finns mycket att diskutera den här boken och om du har läst den får du gärna lämna en kommentar. Jag tycker verkligen där är läsvärd!

Tre riktigt bra läsupplevelser. Ungdomsböcker kan verkligen vara så olika men den gemensamma nämnaren mellan de här böckerna är att de väckte många tankar, precis som bra böcker ska göra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar