Sidor

tisdag 16 augusti 2022

En kavalkad av boktips - Vuxenböcker

Jag fortsätter min kavalkad av boktips och den här gången blir det vuxenböcker!

Den första boken jag tänkte berätta om är Dina färger var blå av Marcus Jarl som jag läste eftersom jag var sugen på en gripande roman. Den handlar om Lina som jobbar som neonetalsjukssköterska. När hon var ung blev hon förälskad i Ted men en dag försvann han bara. Nu är hon gift med Samuel och lycklig med honom även om minnena och saknaden efter Ted finns kvar. Plötsligt dyker Ted upp igen. Han har cancer och inte lång tid kvar att leva. Han vill spendera sin sista tid med Lina. Men hur ska det fungera med Lina och Samuels äktenskap? Dina färger var blå har fått pris som årets feelgood men enligt mig är det motsatsen till feelgood. Det är en väldigt tung och gripande berättelse som var ganska jobbig att läsa. Den tar upp många svåra ämnen och dilemman. Boken är skriven utifrån olika tidsperioder. I början handlar det om Lina i nutid. Sedan kommer en tillbakablick till när hon var ung och träffade Ted för första gången. Därefter utspelar det sig i nutid igen. Jag gillade dåtidsdelen mest eftersom jag där kunde relatera mer till Lina då hon i den delen är i min ålder. Trots att den här boken stundvis var tuff att läsa är jag glad att jag gjorde det. Den är riktigt välskriven och berörande och även om handlingen var sorglig var jag fast i boken och hade svårt att släppa den. Marcus Jarl har nyligen släppt en ny bok som heter Där du en gång gick och den ser jag fram emot att läsa.

Nästa bok har jag haft i läshögen länge och nu blev den äntligen läst. Det är den andra boken av Kristin Harmel som översatts till svenska, Skogen där stjärnorna slocknar. Hennes tidigare bok De bortglömda namnens bok var min absoluta favoritbok förra året så jag hade höga förväntningar på den här. Även Skogen där stjärnorna slocknar utspelar sig under andra världskriget men har ett helt annat perspektiv. Den handlar om Yoni som har bott i skogen sedan hon som tvååring blev kidnappad. Hon har vuxit upp i skogen och lärt sig allt om att leva där. När hennes kidnappare som hon levt hela sin uppväxt med dör måste hon klara sig själv. Hon får nys om att ett krig startat. Hon hjälper människor som flytt ut till skogen. En grupp judar kommer henne nära. Det är en berättelse på liv och död. Vem kan hon lita på? Vem är fienden? Även det här är en gripande berättelse. Den innehåller många starka scener och överraskningar. Jag blev verkligen känslomässigt engagerad i berättelsen. Problemet var dock att jag jämförde läsupplevelsen med hur det var när jag läste De bortglömda namnens bok. Det och mina höga förväntningar gjorde att jag blev något besviken. Skogen där stjärnorna slocknar var lite långsammare i sitt berättande och berättelsen fångade mig inte lika mycket även om den var spännande och gripande.

För den som gillar feelgood vill jag rekommendera Ali NcNamaras trilogi som ges ut av Lavender Lit. Den första boken heter Den lilla blomsterhandeln vid havet och nu har jag läst del två, Daisys gamla folkabuss. Böckerna utspelar sig i St Felix i Cornwall och i Daisys gamla folkabuss får vi möta Ana som kommer dit för att ta hand om folkabussen hennes bästa vän lämnade efter sig när hon dog. Folkabussen visar sig vara i risigt skick och hon bestämmer sig för att renovera den. Malic som ska ta sig an bussen hittar en samling vykort i bussen och Ana bestämmer sig för att hitta den som skrivit vykorten. Boken utspelar sig i samma litterära universum som den första boken gjorde men de är fristående och går att läsa för sig även om jag tycker det är kul att få återse platser och karaktärer. Jag tycker att berättelsen är mysig att läsa och gillar karaktärerna. Handlingen känns något långsammare i den här andra boken men det är en perfekt sommarfeelgood som inte kräver så mycket av en som läsare. Den tredje delen om St Felix Kates besynnerliga pysselbutik finns redan ute för den som också vill läsa den.

Det var tre vuxenböcker jag läst under sommaren. Hoppas du gillade inlägget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar