Sidor

fredag 30 september 2022

Min bokmässa 2022

Nu är det en vecka sedan jag var på bokmässan. Jag var där torsdagen och fredagen och det var otroligt roligt att få återuppleva bokmässan igen efter pandemiuppehållet. Vi åkte till Göteborg på onsdag morgon och när vi kommit fram gick vi lite på stan. Jag köpte en kavaj på Monki som gjorde att mina bokmässeoutfits ändrades något. Sedan tog vi oss till hotellet och tog det lugnt där en stund innan vi gick ut på stan igen. Vi gick till Svenska mässan för att hämta mitt presspass. På vägen dit gick vi förbi Göteborgs stadsbibliotek och tittade på Karin Boye-statyn. Efter en middag bestående av laxsallad blev det en lugn kväll på hotellet med planering inför torsdagen. 


Första dagen på bokmässan började vi dagen med att gå runt på mässgolvet medan det fortfarande var ganska lugnt med folk. Jag träffade Ingela Korsell och Jenny som jobbar på Rabén & Sjögren. Vid halv tio åkte vi upp till andra våningen för att komma undan folkvimlet lite för då ringde P4 Sörmland upp mig och jag fick berätta lite om bokmässan och rapportera därifrån. Roligt! 

Den första programpunkten jag var på var på Biblioteksscenen där den nya läsambassadören presenterades av Kajsa Ravin och Daniel Sjölin. Den nya läsambassadören är Nioosha Shams som är ungdomsboksförfattare och skriver i Aftonbladet. Ett bra val tycker jag! Jag har gillat allt jag läst av henne och tycker det är roligt med en ung läsmabassadör. Nioosha berättade att hon kommer att fokusera på flerspråkighet och modersmål. Vid Biblioteksscenen träffade jag Agneta Norrgård som är en eminent boktipsare på instagram. Jätteroligt att träffa henne!

Efter lite lunch tittade vi på två samtal i Bonnierförlagens monter. Först med Maria Nilsson Thore och sen med Stina Wirsén och Josefine Sundström. Det första seminariet var det dags för sen. Det var Vägen till det magiska samarbetet med Ingela Korsell, Daniel Thollin, Katarina Kuick och Emma Hanquist som pratade om att skapa böcker tillsammans författare och illustratör. Det var väldigt intressant att höra hur olika de arbetade. 


På Skriva-scenen skulle vi lyssna på Ida Ömalm Ronvall och Ellen Strömberg som skulle prata om att skriva för ungdomar men vi hann också med ett annat samtal där innan som var med Stina Wirsén och Maria Nilsson Thore. Därefter var det bara att skynda vidare till nästa samtal. Det var Feelgood för unga - varför saknas det? med Anna Ahlund och Prickiga Paula. Väldigt fint samtal!

På vägen ut från mässan träffade jag Tobias Söderlund som skrivit böckerna om spökkameran och spökhunden Buster. Vi köpte med oss kinamat och spenderade sedan kvällen på hotellrummet.

Fredagen började tidigt med bookfluencerfrukost anordnad av SelmaStories och Bookie. Vi bjöds på frukost och fick lyssna på när Johanna Stenius pratade med författarna Callum Bloodworth, Åsa Hellberg, Lisa Röstlund, Sandy Harry Ceesay, Hanna Wendelbo och E.P. Uggla. Det var väldigt roligt! Efter frukosten köpte jag Åsa Hellbergs nya bok Inte utan min syster och fick den signerad.



Jag fortsatte sedan till Skriva-scenen och lyssnade på Sara Lövestam som pratade om språk. Hon är alltid underhållande att lyssna på. Efter det gick jag på seminariet Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår med superpanelen Ida Ömalm Ronvall, Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld och Malin Fjellborg under ledning av Elaf Ali. Det blev ett fint samtal om ungdomsboken. Därefter blev det en tidig lunch och lite strosande på mässgolvet innan vi lyssnade på Ingvild H. Rishöi och Jenny Jägerfeld i seminariet Med blick för barn. I båda seminarierna vi var på läste författarna högt ur sina böcker och det uppskattade jag mycket! Vi avslutade mässan med två samtal på Skriva-scenen. Först lyssnade vi på Johanna Schreiber och Therese Bohman som pratade om Författardrömmar och förlagsvisioner. Sedan satt vi kvar och lyssnade på Pascal Engman som pratade om att skriva bladvändare. Båda var väldigt intressanta samtal och jag blev nyfiken på Therese Bohmans bok Aromeda så den köpte jag.


Vi tog ett till varv på mässgolvet innan det var dags att bege sig till tågstationen och åka hem. Vi det här laget var jag ganska trött och kände mig helt snurrig i huvudet av alla människor och alla intryck. Det kändes ganska skönt att åka hem även om bokmässan fortsatte även på lördagen och söndagen. Det var superkul att få uppleva mässan igen efter pandemiuppehållet!

Hejdå bokmässan!

Mina köp under mässan!

tisdag 13 september 2022

5 programpunkter jag ser fram emot på bokmässan

Om lite drygt en vecka drar bokmässan i Göteborg 2022 igång. I år ska jag dit torsdag och fredag och efter två års digital bokmässa på grund av pandemin ser jag fram emot att få gå på mässgolven, lyssna på samtal på plats och träffa andra bokintresserade. Jag har tittat igenom programmet och det här är fem riktiga pärlor till samtal som jag inte vill missa. 
En bild från Bokmässan 2017.


Torsdag kl. 16-16. 45, scen H1 i Rum för bibliotek: Feelgood för unga - varför saknas det? Medverkar gör Anna Ahlund, Prickiga Paula Högström och Hilma Olsson.
Favoriterna Anna och Paula och ett samtal om feelgood för unga, det kan inte bli annat än bra!

Fredag kl. 10-10.45, scen J2 i Rum för barn och ung: Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår. Medverkar gör Ida Ömalm Ronvall, Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld, Malin Fjellborg och Elaf Ali.
Vilket järngäng som ska prata om ungdomsböcker. Det här samtalet är verkligen ett måste för mig!

Fredag kl. 11-11.20, Biblioteksscenen: En bokprovning i snabbformat med Svenska barnboksinstitutet.
Det är alltid intressant att genom bokprovningen få veta mer om barn- och ungdomsboksutgivningen i Sverige.

Fredag kl. 14-14.45, scen J2 i Rum för barn och ung: Att skapa odödliga karaktärer. Medverkar gör Johanna Lindbäck, Sören Olsson, Christina Wahldén och Sara Ohlsson. 
Även här har vi ett riktigt start startfält och här ska det pratas om karaktärer.

Fredag kl. 15.30-15.50, Biblioteksscenen: Hjärtans fröjd för ungas läsning. Medverkar gör Per Nilsson, Tamara Mivelli, Camilla Carnmo och Matilda Gunnarsson Rathsman.
Ett samtal som utgår från det nya ungdomsbokspriset Hjärtans fröjd och som enligt beskrivningen ska handla om ungdomars läsning och att skriva för unga. Verkar riktigt intressant!

Såklart har jag massor av fler samtal som jag vill lyssna på under bokmässan men det fick bli ett litet urval av de mest intressanta samtalen. Har du något tips på vad jag inte får missa under bokmässan? Lämna gärna en kommentar.

onsdag 7 september 2022

Tre boktips för mellanåldern

Så här till hösten kan det behövas lite bra boktips. Jag har läst tre helt olika böcker för mellanåldern och bland dem finns något för alla. 

Den första boken jag vill tipsa om är en perfekt skolstartsbok eftersom den handlar mycket om att gå i skolan. Det är den andra delen i serien om 5A av Cina Freidner som heter Inte helt sant. I den här boken får vi läsa ur Lydia och Vegas perspektiv. De är bästa vänner men när Vega åker till Göteborg för att hälsa på sina gamla kompisar från innan hon började i Lydias klass blir allt förändrat. Lydia undrar om Vega inte vill vara kompis med henne längre. Och Vega känner sig utanför eftersom Lyda hängt med de andra och kanske blivit ihop med Ivan utan att berätta något. Cina Freidner är en mästare på att beskriva hur det kan kännas att gå på mellanstadiet. Jag har läst alla hennes böcker och tycker att de är riktigt bra. Den här boken handlar om vänskap och lögner och är en perfekt bok för alla som vill läsa något verklighetstroget om att gå på mellanstadiet. 

Nästa bok passar den som gillar historia och spänning. Det är den fjärde delen i serien om Mika, Blodspakten av Johan Rundberg. Den här gången fortsätter Mikas sökande efter hennes ursprung. Hon hamnar på ett gammalt släktgods där konstiga saker händer. Det låter märkligt under nätterna och man får inte gå ut på kvällarna. Många hemligheter verkar finnas här och Mika vill ta reda på mer. Både om vad som händer där men också om sig själv och sin bakgrund. Precis som de tidigare böckerna om Mika är det otroligt spännande. Jag slukade boken på en dag och hade svårt att lägga den ifrån mig. Johan Rundberg är en skicklig författare och boken är välskriven. Jag gillar verkligen att böckerna utspelar sig på 1800-talet eftersom man får lära sig om hur det kunde vara att vara barn på den här tiden. Helst ska man nog ha läst de tidigare böckerna i serien innan man läser den här men ni som inte har läst serien har mycket spännande läsning framför er. 

Även den sista boken är en spännande bok. Den heter Vargöga och är skriven av Niklas Leavy. Boken handlar om Simon som flyttar med sin bror och pappa till ön Vargöga efter att en olycka som förändrat deras liv skett. Men alla på ön är inte glada över att de flyttat dit. Det verkar finnas en magiskt kraft i vattnet som ingen vill prata om. Simon lär känna Elvira och kanske kan de ta reda på mer om magin och förbannelsen som kanske kan göra allting bra igen. Den här boken har legat länge i min läshög och nu blev den äntligen läst. Jag tyckte den var riktigt spännande och annorlunda mot mycket annat jag läst vilket alltid är uppfriskande. Den passar alla som vill ha en spännande och lite magisk berättelse i skärgårdsmiljö.

Vänskap, historia och spänning alltså. Vad väljer du?