Sidor

fredag 30 september 2022

Min bokmässa 2022

Nu är det en vecka sedan jag var på bokmässan. Jag var där torsdagen och fredagen och det var otroligt roligt att få återuppleva bokmässan igen efter pandemiuppehållet. Vi åkte till Göteborg på onsdag morgon och när vi kommit fram gick vi lite på stan. Jag köpte en kavaj på Monki som gjorde att mina bokmässeoutfits ändrades något. Sedan tog vi oss till hotellet och tog det lugnt där en stund innan vi gick ut på stan igen. Vi gick till Svenska mässan för att hämta mitt presspass. På vägen dit gick vi förbi Göteborgs stadsbibliotek och tittade på Karin Boye-statyn. Efter en middag bestående av laxsallad blev det en lugn kväll på hotellet med planering inför torsdagen. 


Första dagen på bokmässan började vi dagen med att gå runt på mässgolvet medan det fortfarande var ganska lugnt med folk. Jag träffade Ingela Korsell och Jenny som jobbar på Rabén & Sjögren. Vid halv tio åkte vi upp till andra våningen för att komma undan folkvimlet lite för då ringde P4 Sörmland upp mig och jag fick berätta lite om bokmässan och rapportera därifrån. Roligt! 

Den första programpunkten jag var på var på Biblioteksscenen där den nya läsambassadören presenterades av Kajsa Ravin och Daniel Sjölin. Den nya läsambassadören är Nioosha Shams som är ungdomsboksförfattare och skriver i Aftonbladet. Ett bra val tycker jag! Jag har gillat allt jag läst av henne och tycker det är roligt med en ung läsmabassadör. Nioosha berättade att hon kommer att fokusera på flerspråkighet och modersmål. Vid Biblioteksscenen träffade jag Agneta Norrgård som är en eminent boktipsare på instagram. Jätteroligt att träffa henne!

Efter lite lunch tittade vi på två samtal i Bonnierförlagens monter. Först med Maria Nilsson Thore och sen med Stina Wirsén och Josefine Sundström. Det första seminariet var det dags för sen. Det var Vägen till det magiska samarbetet med Ingela Korsell, Daniel Thollin, Katarina Kuick och Emma Hanquist som pratade om att skapa böcker tillsammans författare och illustratör. Det var väldigt intressant att höra hur olika de arbetade. 


På Skriva-scenen skulle vi lyssna på Ida Ömalm Ronvall och Ellen Strömberg som skulle prata om att skriva för ungdomar men vi hann också med ett annat samtal där innan som var med Stina Wirsén och Maria Nilsson Thore. Därefter var det bara att skynda vidare till nästa samtal. Det var Feelgood för unga - varför saknas det? med Anna Ahlund och Prickiga Paula. Väldigt fint samtal!

På vägen ut från mässan träffade jag Tobias Söderlund som skrivit böckerna om spökkameran och spökhunden Buster. Vi köpte med oss kinamat och spenderade sedan kvällen på hotellrummet.

Fredagen började tidigt med bookfluencerfrukost anordnad av SelmaStories och Bookie. Vi bjöds på frukost och fick lyssna på när Johanna Stenius pratade med författarna Callum Bloodworth, Åsa Hellberg, Lisa Röstlund, Sandy Harry Ceesay, Hanna Wendelbo och E.P. Uggla. Det var väldigt roligt! Efter frukosten köpte jag Åsa Hellbergs nya bok Inte utan min syster och fick den signerad.Jag fortsatte sedan till Skriva-scenen och lyssnade på Sara Lövestam som pratade om språk. Hon är alltid underhållande att lyssna på. Efter det gick jag på seminariet Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår med superpanelen Ida Ömalm Ronvall, Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld och Malin Fjellborg under ledning av Elaf Ali. Det blev ett fint samtal om ungdomsboken. Därefter blev det en tidig lunch och lite strosande på mässgolvet innan vi lyssnade på Ingvild H. Rishöi och Jenny Jägerfeld i seminariet Med blick för barn. I båda seminarierna vi var på läste författarna högt ur sina böcker och det uppskattade jag mycket! Vi avslutade mässan med två samtal på Skriva-scenen. Först lyssnade vi på Johanna Schreiber och Therese Bohman som pratade om Författardrömmar och förlagsvisioner. Sedan satt vi kvar och lyssnade på Pascal Engman som pratade om att skriva bladvändare. Båda var väldigt intressanta samtal och jag blev nyfiken på Therese Bohmans bok Aromeda så den köpte jag.


Vi tog ett till varv på mässgolvet innan det var dags att bege sig till tågstationen och åka hem. Vi det här laget var jag ganska trött och kände mig helt snurrig i huvudet av alla människor och alla intryck. Det kändes ganska skönt att åka hem även om bokmässan fortsatte även på lördagen och söndagen. Det var superkul att få uppleva mässan igen efter pandemiuppehållet!

Hejdå bokmässan!

Mina köp under mässan!

1 kommentar:

  1. Det låter lntresant det du var med om ! Härligt ! 👍🌹⭐️

    SvaraRadera