Sidor

fredag 30 december 2022

Läsningen 2022 och de bästa böckerna jag läste 2022

2022 går till sitt slut och det har blivit dags att summera årets bästa läsning. 

Totalt under 2022 läste jag 155 böcker varav 39 stycken var ljudböcker och av dem var:
  • 5 stycken bilderböcker
  • 14 stycken kapitelböcker för 6-9 år
  • 57 stycken kapitelböcker för 9-12 år
  • 33 stycken ungdomsböcker
  • 46 stycken vuxenböcker
Under året har jag varit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris och det är anledningen till att jag har läst så många mellanåldersböcker. Det blev färre bilderböcker och böcker för 6-9 år än vad jag brukar läsa men vuxenböckerna blev fler. Ungdomsböckerna ligger på exakt samma antal som förra året. 

Här kommer de bästa böckerna jag läste 2022:

En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall - En riktigt bra ungdomsbok om att få reda på att man har ett syskon man inte vetat om.

Älgkungen av Maria Hellbom - Boken som var en favorit bland alla böcker vi läste för Barnradions bokpris och som till slut också vann! 

Dörren av Emma Andersson - Den här boken skrev jag min B-uppsats kring och den var otroligt intressant att analysera utifrån hur temat döden gestaltas. 

Ellens val - Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg och Ellens val - Förbjuden kärlek av Elvira Berg - Böckerna om Ellen och de andra kvinnorna i Ljungsala fortsätter vara favoriter för mig. Jag älskar att få leva mig in i deras liv och lära känna dem mer.  

Ängsmark-serien av Sofia Fritzon - Under året har jag lyssnat på de fyra böckerna om Ängsmark som ljudböcker och det är otroligt mysiga feelgood-romaner där man i varje bok får lära känna nya karaktärer i det lilla samhället Ängsmark.

Dina färger var blå av Marcus Jarl - I somras var jag sugen på att läsa något riktigt gripande. Den här boken blev jag verkligen gripen av. Jag läste den under midsommar och hade svårt att sluta läsa trots att berättelsen var otroligt tung.

Drömmar till salu av Ada Wester - Även det här var en bok jag läste under sommaren och fullkomligt älskade. Det är en otroligt mysig och spännande berättelse som jag var tvungen att skriva om direkt efter jag läst ut den.

Adios hockeyhora av Kristina Falk - Vi läste den här boken med Unga läsare och det är jag väldigt glad att vi gjorde. Det är en av de bästa ungdomsböckerna jag läst. Det är en otroligt välkomponerad berättelse med en gripande och aktuell handling.

Jag ser fram emot att bra läsår även 2023 och önskar er ett gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar