Sidor

tisdag 21 februari 2023

En kavalkad av boktips för mellanåldern

Jag har läst en hel del böcker för mellanåldern den senaste tiden och i det här inlägget vill jag berätta om dem.

Vi börjar med den bästa boken. Den heter Det allra viktigaste och är skriven av Hanna Arnesen. Boken handlar om Leyla och Soraya som efter sommaren ska börja högstadiet. Det här är deras sista tid som barn och de vill ta vara på den tiden. En dag går de in i rummet i Sorayas lägenhet som alltid varit låst och där hittar de Sorayas döda mammas gamla kläder och saker. När de sätter på sig kläderna förvandlas de till vuxna. De upptäcker att fler lyssnar på dem när de är vuxna och bestämmer sig för att de vill göra skillnad. Jag tycker verkligen om den här boken och blev helt uppslukad när jag läste den. Det är en annorlunda berättelse och jag har inte läst något liknande tidigare. Det handlar om att växa upp och bli äldre och om orättvisor i världen. Det finns mycket att diskutera kring boken och jag skulle verkligen rekommendera till 9-12 åringar som vill läsa en intressant bok. 

Pärlbäraren av Maria Hellbom är uppföljaren till 2022 års vinnare av Barnradions bokpris Älgkungen. I den här boken får vi fortsätta följa Klara och Aron ett år senare. Klara har nu flyttat till Vidås och i samma klass som Aron. Det verkar som att de magiska krafterna i Vidås håller på att rubbas och Klara och Aron måste göra världen till en magisk plats igen. Pälbäraren är lika bra som den första boken. Den är suggestiv och spännande men skillnaden är att man nu redan har lärt känna karaktärerna och sättet Maria Hellbom skriver på. Jag gillar karaktärerna och att det övernaturliga är en del av den verkliga världen. 

En riktigt intressant bok jag läst är Nytt liv av Christina Wahldén som handlar om Nadir vars äldre bröder är kriminella. De vill ibland att han ska hjälpa till med något men han vill bara vara ifred och vara en vanlig 12-åring. När det värsta händer förstår Nadir att han måste rädda sig själv, sin mamma och lillasyster. Jag tyckte det var intressant att läsa en berättelse inifrån ett utanförsområde där man lever nära gängkriminaliteten. Det är en gripande och sorglig bok eftersom man förstår att människor faktiskt lever med den rädslan Nadir lever med. Nytt liv borde läsas av alla för att få en bredare bild av vårt samhälle än media ger. 

Ormen i hissen av Petter Lidbeck är en samling med tolv märkliga berättelser. Det handlar om att hamna i en hiss med en livsfarlig orm, att träffa någon som kan förutse framtiden och om att någon smugglar knark genom att gömma det i ens cykelsadel. Berättelserna är märkliga, obehagliga och läskiga men samtidigt intressanta och spännande. Man vet inte vad som ska hända vilket gör det spännande att läsa.

En annan bok som består av flera korta berättelser ä Stackars lilla nalle och tolv andra rysare av Susanna Lönnqvist. Den består av skräckberättelser och är perfekt för dig som gillar läskig läsning. Även de här berättelserna är väldigt oförutsägbara vilket gör att de blir otroligt spännande och läskiga att läsa. Det som är bra med korta berättelser är att man kan läsa en berättelse i taget och jag tänker att det kan vara en bra inkörsport till läsningen.

Till sist vill jag tipsa om två böcker som både handlar om att skejta. Den första boken heter Anno och Issa och är skriven av Linnea Lundborg och illustrerad av Ylva Oknelid. Den handlar om Anno som älskar att skejta med sin kompis Jakob. I skejtparken lär de känna Issa och hennes kompisar. Det är något särskilt med Issa. Anno och Issa börjar umgås och Issa vill att Anno ska följa med på ett skejtläger. Men det krockar med när Anno ska till hennes mormor och morfar i Kalix. Anno funderar på vad hon egentligen känner för Issa och samtidigt har hon och Jakob blivit osams. Förutom att det handlar om att skejta är det här en berättelse om vänskap och om den första stora kärleken och det är väldigt fint beskrivet. Även Mörker över skateparken av Eva Apelqvist handlar som titeln beskriver om skejting. Tove älskar att skejta och vill bli skejtambassadör. Men allting förändras när hon upptäcker en död man vid skejtparken och hon och hennes vänner blir indragna i en mordhistoria. Här blandas temat om skejting med spänning då det blir en intressant mordgåta som barnen ska lösa. Det var roligt att läsa en deckare då jag läste otroligt mycket deckare när jag var i mellanåldern och verkligen gillade det. 

Det var alltså ett fullmatat inlägg med ett gäng boktips för mellanåldern. Hoppas du blev nyfiken på någon av dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar