Sidor

torsdag 29 augusti 2019

Kära, kärleken

Jag har läst en hel del poesi den senaste tiden. En av diktsamlingarna jag läst är Kära, kärleken av Nicole Falciani. Författaren är en populär influencer och nu har hon alltså släppt en bok med samlade dikter som alla handlar om kärlek. Det handlar om den underbara kärleken, den svåra och den obesvarade. 

Jag tyckte den här boken var väldigt fin! Både till texten och formgivningen. Det är inte en diktsamling då dikterna bara står efter varandra utan på varje sida finns illustrationer i rött, vitt och svart som passar bra ihop med dikterna. Texten kan vara stor eller liten, i olika färger eller skriven på snedden. Det gör att det händer mer i boken och jag tycker också det tillför en känsla till dikterna. 

Ibland kan jag tycka att det kan bli för mycket att läsa en hel diktsamling på en gång. Men när jag läste Kära, kärleken ville jag bara ha mer. Jag läste den från början till slut och det var svårt att lägga den ifrån mig. Dikterna är korta men innehållsrika och lätta att ta till sig. Att de handlar om samma ämne gör också att de hänger ihop på ett sätt som gör det till en berättelse att läsa dem efter varandra. Jag gillar verkligen att den här boken är lättillgänglig. Det är inte svårt att ta till sig texten och den passar verkligen för ungdomar. Att författaren Nicole Falciani är influencer tänker jag är ett bra sätt att få ungdomar att läsa poesi. De kanske vill läsa boken eftersom att de följer Nicole Falciani och därigenom upptäcker lyriken. Jag tror också att Kära, kärleken kan vara ett sätt att lära känna Nicole ytterligare. Jag följer inte henne sedan tidigare utan boken är mitt första möte med henne. Så man kan läsa boken både om man vet vem hon är sedan tidigare eller inte. Men om man har Nicole Falaciani som förebild sedan tidigare tror jag att det kan vara spännande att läsa den här boken. 

Kära, kärleken är en fin diktsamling om kärlek. Formgivningen gör den unik och den har fina texter som alla hänger ihop genom temat kärlek. Det är en bok att läsa och njuta av!

Titel: Kära, kärleken
Författare: Nicole Falciani
Förlag: Lava förlag
Åldersgrupp enligt mig: från ca 14 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 27 augusti 2019

Döden under ytan

Döden under ytan är den fjärde friståede delen i Anne-Marie Schjetleins spänningsserie om kirurgen Andreas. En spännande bok om relationer och vardagen. 

Den här boken handlar om Andreas som väntar barn tillsammans med Stina. Allt borde vara fantastiskt. Snart kommer barnet som ska binda ihop deras familj. Men något är fel. Stina får en blödning och måste läggas in på sjukhus och Andres känner att det är något som Stina inte berättar. Samtidigt händer det mycket på akuten i Halmstad där Andreas jobbar som kirurg. Det kommer in en tonårkille som råkat ut för en motorcykelolycka. Det är något som inte stämmer med den här killen och hans familj och Andres börjar fundera på vad det kan vara. 

När jag fick den här boken skickad till mig tänkte jag att det inte verkade vara en bok för mig. Dels är det den fjärde boken i en serie vars tidigare delar jag inte läst tidigare och den såg också läskig ut på omslaget. Jag gav den till mormor och morfar när de ville ha något att läsa och när de läst den sa de att den var bra och inte läskig. Därför läste jag den ändå. Att boken är den fjärde delen i en serie gjorde inte så mycket. Den är fristående så man förstår det mesta ändå. Jag märkte att det nämdes saker som hänt i de tidigare böckerna men det funkar att läsa den igår. Den var inte alls läskig heller som jag trodde att den skulle vara. Jag skulle mer beskriva den som en relationsroman med psykologiska spänningsinslag. Boken handlar mycket om vardagen och relationer snarare än ett brott som många deckare brukar vara uppbyggda kring. 

Döden under ytan är en spännande bok och jag tyckte att det var intressant att läsa om en kirurg, det har jag inte gjort tidiagre. Boken är skriven ur kirurgen Andreas perspektiv men man får också läsa ur ett annat perspektiv i dåtid som man senare i boken kan klura ut vem det är det handlar om. Jag gillade verkligen att läsa ur de olika perspektiven och att det ena perspektivet inte var helt tydligt vem det handlade om från början. Det gjorde att man som läsare fick klura på hur allt hängde ihop och gjorde också boken mer spännande. 

Lösningen på själva problemet och det som handlingen kretsade kring kom fram väldigt sent i slutet och gick ganska snabbt tyckte jag. Det hade varit bättre om de löste sig lite bit för bit och att författaren hade lagt in hintar tidigare i boken. Men samtidigt gjorde sättet det var upplagt på det svårare att lista ut hur allt hängde ihop. Jag hade inte alls räknat ut lösningen. 

Vill man läsa den reltionsroman med lite spänning tycker jag absolut att man ska läsa Döden under ytan av Anne-Marie Schetlein. Är man dessutom intresserad av sjukvården är det här en perfekt bok!

Titel: Döden under ytan
Författare: Anne-Marie Schetlein 
Förlag: Bokfabriken
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

söndag 25 augusti 2019

Två bilderböcker om viktiga ämnen

Jag har läst två bilderböcker som båda tar upp viktiga ämnen, att få vara sig själv och att gå på begravning. Att läsa böcker om viktiga och svåra saker kan vara ett bra sätt att ge barn svar på frågor de har och förbereda sig för jobbiga saker som kan hända i livet. I det här inlägget recenserar jag böckerna Julian är en sjöjungfru av Jessica Love och Billie Lou och Lille Bo på begravning av Sanna Larén och Anna Norin.

Jessica Loves hyllade bilderbok Julian är en sjöjungfru släpptes på svenska när det var Stockholm Pride. Boken handlar om Julian som när han och hans mormor åker tunnelbana ser tre sjöjungfrur. De har långt fint hår och klänningar med släp. Julian tycker att de är så vackra och vill vara som dom. Hemma gör han drömmen till verklighet genom att använda mormors gardiner, krukväxter och ett halsband. Julian blir en sjöjungfru han också. 

Den här bilderboken har ett otroligt fint omslag och vackra illustrationer. Jag gillar också budskapet om att alla ska få vara sig själva. Oavsett kön ska alla kunna klä sig som de vill och vara som de vill. Det är en fin bilderbok men för mig tycker jag att texten och berättelsen blir lite för platt. Jag tycker mycket om illustrationerna och budskapet men det känns som om texten kunnat säga mer än vad den gör. Det är synd för det är verkligen en viktig och behövlig bok. Jag hoppas ändå att många barn kommer att få ta del av den här boken och dess budskap.



Sanna Larén och Anna Norin har skapat en bilderbok som handlar om döden, sorg och att gå på begravning. Den heter Billie Lou och Lille Bo på begravning och handlar om bästa kompisarna Bille Lou och Lille Bo. Lille Bos farfar har dött och ska begravas. Billie Lou ska också följa med på begravningen och de både funderar på vad man egentligen gör på en begravning. De har hört att man gråter och sjunger men Billie Lou och Lille Bo har bara lärt sig att skratta och sjunga samtidigt. De får hjälpas åt så kommer det nog gå bra. 

Billie Lou och Lille Bo på begravning är en fin bok om hur det kan vara att gå på begravning. Jag gillar hur det svåra ämnet lättas upp med humor och att boken verkligen är skriven ur ett barnperspektiv. Det är fint att läsa om Billie Lou och Lille Bos vänskap och hur de tillsammans funderar kring begravningen. Jag tänker att det är en bok man kan läsa med ett barn som varit med om att någon närstående dött och ska gå på begravning. Det kan vara ett fint sätt att förklara hur en begravning kan gå till. Billie Lou och Lille Bo på begravning är verkligen en viktig och behövlig bok!



Två viktiga bilderböcker - Julian är en sjöjungfru och Billie Lou och Lille Bo på begravning!

Julian är en sjöjungfru
Författare: Jessica Love
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Billie Lou och Lille Bo på begravning
Författare: Sanna Larén
Illustratör: Anna Norin
Förlag: Idus förlag
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp. t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 23 augusti 2019

Ett samtal om bokbloggar på Bokmässan i höst

I höst ska jag på bokmässan igen! Jag är där fredag till söndag och ser så mycket fram emot det! På söndagen den 29/9 kl. 15.45-16.05 kommer jag att hålla i ett i samtal om bokbloggar på Litteraturscenen. Jag kommer att samtala med Paula Högström från bloggen Prickiga Paula, Alexandra Andersson från bloggen Tusen sidor och Eva Boström Edvinsson från bloggen Boktokig. Samtalet kommer att handla om att skriva om litteratur i bokbloggar och på andra sociala medier, våra erfarenheter av att bokblogga, vilken betydelse bokbloggar har i en värld där böcker sällan recenseras i tidningar och andra medier samt våra reflektioner efter årets bokmässa. Hoppas ni vill komma och lyssna på oss! Här är evenemanget på Facebook där ni kan läsa mer!
Paula, Alexandra och jag när vi sågs i Stockholm för 
att prata lite inför vårt samtal.

torsdag 22 augusti 2019

Böcker att se fram emot i höst

Hösten är snart här och även om jag älskar sommaren så längtar jag till hösten eftersom det är den bästa bokperioden. I höst släpps massor av spännande böcker och i det här inlägget tänkte jag berätta om de böcker jag är mest taggad på!

Norstedts: 
Ett litet steg på vägen av Jenny Fagerlund, utkommer i september: I början av året läste jag alla Jenny Fagerlunds böcker och älskade dem! Nu kommer hon med en ny bok - höstig feelgood, det kan ju inte bli bättre! Rabén & Sjögren:
Sjörövarhöst, Mårten Sandén av Lina Bodén, utkommer i september: Efter böckerna Skorstensjul och Älvsommar kommer nu en ny bok om samma gäng! Ska bli roligt att läsa även Sjörövarhöst och illustrationerna i de här böckerna är så fina!
Den helt sanna julsagan om Kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem, utkommer i oktober: Årets julkalenderbok! Måste läsa!
Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén, utkommer i september: Egentligen vet jag inte så mycket om den här boken men jag gillar ju Sara Bergmark Elfgren så jag tänker att den kommer att vara bra!
Hjärta av sten av Ingelin Angerborn, utkommer i september: Det här är uppföljaren till Hjärta av damm och jag tror att den kommer vara lika spännande som Ingelin Angerborns andra böcker!
Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, utkommer i september: Jag älskade Jenny Jägerfälds Comedy Queen och hoppas att hennes nya bok kommer att vara lika bra som den!
Drömmarnas skepp av Johanna Wilson, utkommer i september: Det här verkar vara en historisk ungdomsbok! Så spännande! Bonnier Carlsen:
Sagasagor: Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket av Josefine Sundström, utkommer i september: Jag älskar böckerna om Saga och nu kommer det en ny! Det ska bli roligt att läsa den, Josefine Sundström är verkligen en mästare på att skriva barnböcker! Vox by Opal:
Sönderslagen av Emma Johansson, utkommer i september: Den här boken har ett superfint omslag och jag gillade Emma Johanssons tidigare bok Papperssjälar. Det ska bli spännande att se vad hon skrivit om den här gången.
Bete sig av Linda Jones, utkommer i september: Det här är en bok jag skrivit upp på min läslista bara för att den har ett så fint omslag! Jag brukar gilla Vox by Opals utgivning och jag hoppas att den här boken inte är ett undantag. Natur & Kultur:
Folk av Emma och Lisen Adbåge, utkommer i augusti: man kan ju inte annat än att älska Emma och Lisen Adbåge. Deras nya bok verkar vara lika fin som allt de tidigare har gjort. Jag längtar efter att få läsa den här!
Modersmål av Mona Monasar, utkommer i september: Tyckte den här diktsamligen verkade fin. Författaren är också ung vilket jag tycker är roligt!
Mellan oss av Sandra Beijer, utkommer i augusti: Jag har läst Sandra Beijers blogg länge och en av hennes tidigare böcker. Tycker att hon skriver väldigt bra och beskriver tonåren på ett fint sätt. Dessutom är omslaget till hennes nya bok så fint! Brombergs:
Hitta mig av André Aciman, utkommer i oktober: Det här är uppföljaren till Call me by your name som jag gillade lite mer som film än som bok. Den verkar utspela sig 25 år efter handlingen i den första boken och det ska bli spännande att läsa den. Någon som vet om den kommer som film också? B. Wahlströms:
Välj mig av Christina Lindström, utkommer i september: Christina Lindström är tillbaka med en ny ungdomsbok och den här verkar så himla fin! Jag ser verkligen fram emot att läsa den!
Vi som flydde av Malala Yousafzai, utkommer i augusti: Den här boken handlar om unga kvinnor som berättar sina flykthistorier. Det är en viktig bok som jag absolut ska läsa! Lavender Lit:
Allt du gav mig var minnen av Adam Silvera, utkommer i september: Jag har hört mycket bra om Adam Silvera och nu har Lavender Lit översatt en av hans böcker. Det verkar vara en fin och sorglig ungdomsbok.
Dan före dan av Felicia Welander, utkommer i oktober: Det här är en julig feelgood och varje år måste man ju läsa några riktigt mysiga julböcker! Den här bokens omslag får mig verkligen att längta efter julen!
Två hjärtans karameller av Sofia Fritzson, utkommer i oktober: Ännu en julig feelgoodroman som verkar så mysig! Mirando:
Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg, utkommer i augusti: Mirando ger alltid ut så fina böcker och den här är verkligen vacker! Det ska bli spännande att upptäcka vad Sara Stridsberg och Sara Lundberg skapat tillsammans.
Ordalaget:
Rummet på vinden av Emma Askling, utkommer i augusti: Nu kommer en nu spännande bok av Emma Askling. Efter Det övergivna huset som är en riktigt välskriven och spännande bok ska det bli roligt att läsa Emmas nya övernaturliga bok för mellanåldern.
Vänner för alltid? av Emma Askling, utkommer i augusti: Emma Askling ger inte ut bara en utan två böcker i augusti. Vänner för alltid? är uppföljaren till En bästis, tack! och Kompisar online. Båda de tidigare böckerna har jag tyckt mycket om och därför längtar jag efter att få läsa den här. Lilla piratförlaget:
Frallan har en hemlighet av Sara Ohlsson, Lisen Adbåge, utkommer i oktober: Den fjärde boken om Frallan är snart här! Jag älskar Frallan och i den här boken firar hon jul! Vill läsa nu!
Alla är ledsna nuförtiden av Bart Moeyaert, utkommer i september: En ny bok av årets ALMA-pristagare har översatts till svenska och jag ser fram emot att bekanta mig mer med Bart Moeyaerts författarskap! Det här är de böckerna jag ser mest fram emot ut höstens utgivning! Vilka böcker längtar du efter i höst?

tisdag 20 augusti 2019

Sommarens läsning

Sommarlovet är slut och det har gått fort. Men jag har hunnit med många roliga upplevelser och en hel del läsning! Läsningen under sommaren har gått lite upp och ner. Under vissa perioder har jag haft ett riktigt bra läsflow men under andra har jag börjat på böcker jag inte gillat och läst böcker jag inte riktigt tyckt om. Men trots det har jag läst 27 böcker och lyssnat på 4 ljudböcker. Sommaren för mig är en tid att skapa minnen och jag tycker att läsminnen är minst lika viktiga som minnen av upplevelser. Dessutom gillar jag att minnas saker med hjälp av vad jag läste och därför tänkte jag idag berätta om mina bästa sommarminnen och läsminnen från den här sommaren. 

En av de bästa böckerna jag läste i sommar var Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmark. Jag sträckläste den när vi var på landet i början av sommaren och tyckte mycket om karaktärerna och berättelsen. En så himla fin bok som jag också boktipsade om på radio en av gångerna jag var där under sommaren. Att få möjlighet att boktipsa på radio under sommaren var superroligt! En annan bok jag läste vid vår sommarstuga varvat med att lära mig paddla på min paddle board var Gun love av Jennifer Clement.



Tre veckor i början av sommarlovet sommarjobbade jag på stadsodlingen. Jag fick rensa ogräs plantera blommor och då passade det bra att lyssna på ljudböcker samtidigt. Två ljudböcker jag lyssnade på och tyckte mycket om var Sexstrejken av Åsa Hellberg och Sommarplåga av Hanna Jedvik. Den första handlar om en feministisk kamp och var både underhållande, spännande och inspirerande. Den andra är en riktigt somrig och fin bok!


När jag var i Mariefred några dagar och campade med mormor och morfar läste jag om Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck. Den tog mig ur en period med böcker jag inte riktigt gillat. Det är en riktigt fin och somrig bok som jag blev sugen på att läsa eftersom att jag skulle tipsa om den på radio. I Mariefred läste jag också Dödvatten av Lena Ollmark. Det är en riktigt läskig men också spännande och välskriven bok. Jag tyckte så mycket om den att jag hörde av mig till Lena Ollmark och ställde några frågor om boken. Svaren på mina frågor finns att läsa i en intervju



I början av augusti var jag på ett skrivarläger på Nynäs slott och det var några av de roligaste dagarna under sommarlovet. En av lärarna på lägret var Eva Stilling och innan lägret läste jag hennes bok Om henne talar vi inte. Den visade sig vara en riktigt bra bok!


Den sista sommarlovsveckan blev jag förkyld och kände mig hängig några dagar. Då tog jag det bara lugnt. Jag lärde mig att vika papperstranor och läste Det andra inte ser av Christoffer Holst. Det var en spännande bok som gick fort att läsa. Den var lite ryslig och kändes höstig vilket passade vädret ute. 


Jag har haft en fin sommar och det känns lite tråkigt att den redan är slut. Men jag hoppas att det blir en fin höst men mycket bra läsning! Vilket är ditt bästa läsminne från sommaren?

söndag 18 augusti 2019

Tre bilderböcker

Den senaste tiden har jag läst tre riktigt bra bilderböcker, Rally och Lyra och Rally och Lyra och Limpa av Marie Norin och Emma Adbåge och Den dag du börjar av Jaqueline Woodson och Rafael López. Jag tyckte mycket om de hör bilderböckerna och vill berätta om dem för er!

Marie Norin var en av lärarna på ett skrivarläger jag var på under sommaren. Inför lägret lånade jag hennes två bilderböcker Rally och Lyra och Rally och Lyra och Limpa som hon gjort tillsammans med illustratören Emma Adbåge. Den första boken handlar om när Rally glömmer sin Nalle hemma hos Lyra och Lyra inte riktigt vill lämna tillbaka den. Den tar upp ämnet att kunna dela på saker och skilja på vad som är mitt och ditt. Den andra boken Rally och Lyra och Limpa handlar om när det kommer ett nytt barn till Rally och Lyras förskola som heter Limpa. Hon kan gå ner i spagat och har flätor i sitt hår. Både Rally och Lyra vill vara kompis med Limpa och vara som henne och det här gör att deras vänskap sätts på spel. Båda de här böckerna tar upp viktiga ämnen som jag tror att många barn kan känna igen sig i. Både bilderna och texten är välgjorda och anpassade för barn på ett bra sätt. Jag gillar hur böckerna tar upp vänskap för små barn och att de innehåller roliga beskrivningar. Två fantastiska bilderböcker!


Om de två tidigare bilderböckerna var fantastiska så är boken jag ska skriva om nu ännu mer fantastisk. Den heter Den dag du börjar och är skriven av ALMA-pristagaren Jaqueline Woodson och illustrerad av Rafael López. Både texten och bilderna i den här boken är otroligt vackra. Den handlar om att inte vara som alla andra men att det inte gör något för det finns många som känner likadant. Den dag du börjar har ett så fint budskap och jag tycker att alla, både barn och vuxna, ska läsa den. 



Det jag gillar med bilderböcker är att de kan läsas av alla. De har oftast fina berättelser som människor i alla åldrar kan känna igen sig i. Dessutom finns det bilder som också är en del av berättelsen. Tipsa gärna om dina bilderbokfavoriter i kommentarerna! 

torsdag 15 augusti 2019

Hagby films PAX-filmer

Efter att jag varit med på radio och tipsat om böcker härom veckan åkte jag och min lillebror till Royal-biografen här i Eskilstuna. Där var vi på premiärvisningen av Hagby films nya PAX-film baserad på den sjätte boken i serien Näcken. Hagby film med Alvin Wedstedt i spetsen är ett filmkollektiv som gör kortfilmer som de publicerar på Youtube. De har hittills gjort filmer av delar av de sex första böckerna i PAX-bokserien av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. På premiärvisningen visade de alla PAX-filmer de gjort hittills. Det var coolt att se alla filmer på en riktigt bioduk och filmerna är verkligen otroligt bra gjorda. Man ser också hur mycket Alvin har utvecklats och lärt sig från den första filmen till de nyare. I höst har de premiär av filmatiseringarna av Pestan, Vitormen och Maran. I en av dem kommer jag också vara med lite! Den 28/10 visas filmerna på Contrast vid Eskilstuna stadsbibliotek. Det ska bli superkul att se filmerna! 

Hagby films PAX-filmer är så bra gjorda och tycker att alla borde se dem! Om du läst böckerna innan är det spännande att se dem som film och har du inte läst böckerna än blir det som en bra trailer! Nedan finns länkar till alla Hagby films PAX-filmer.
Nidstången
Grimmen
Mylingen
Bjäran
Gasten 
Näcken 



tisdag 13 augusti 2019

Om henne talar vi inte

Förra veckan var jag på ett skrivarläger för unga på Nynäs slott. Det ordnades av Sörmland berättar och både deltagarna och författarna vi hade som lärare på lägret var bosatta i Sörmland. En av lärarna var författaren Eva Stilling som bor i Mariefred. Inför lägret lånade jag hennes bok Om henne talar vi inte på biblioteket. Den låg i min bibliotekshög några veckor innan jag beslutade mig för att börja läsa den. Jag hade inte så höga förväntningar på den utan tänkte att den inte skulle vara något för mig. Men där hade jag helt fel för det är en helt fantastisk bok!

Om henne talar vi inte handlar om Emm Sand som har varit och arbetat i Bolivia. När hon kommer hem är hon gravid och hennes man Fredrik är glad över att de ska ge deras tidigare barn Joel ett syskon. Det visar sig att barnets pappa är en man Emm träffat i Bolivia. Emm bestämmer sig för att lämna sin familj i Sverige och åka tillbaka till mannen hon träffat där. När hon sedan många år senare åker tillbaka till Sverige för att söka upp sin son Joel visar det sig att han blivit någon annan. 

Jag tycker verkligen om den här boken eftersom att den är välskriven och spännande. Det finns ett driv i handlingen som gjorde att den aldrig var tråkig att läsa. Eva Stilling är verkligen en skicklig författare och jag gillar hur hon hoppar fram i tiden i sina kapitel. Hon berättar bara det som är viktigt och ibland kan lång tid gå mellan kapitlen. Det gör att ingenting är utfyllnad, det händer saker hela tiden i berättelsen.

Något annat jag gillar med Om henne talar vi inte är att karaktärerna varken är goda eller onda karaktärer. Det gör att de känns verkliga. De är inte alltid sympatiska men jag som läsare känner mycket för dem. På skrivarlägret berättade Eva att hon hört många som störde sig på Emm och tyckte att det var fel av henne att lämna sin familj. Jag förstår hennes val även om det är ett svårt beslut och tyckte snarare att Siv som är Emms svärmor var störande. I boken lider Emms man Fredrik av psykisk ohälsa och kan ibland vara ett hot för sin familj. Men det här förstår inte Siv, hon tror bara att Emm är emot honom. Det var intressant att höra Eva Stilling prata om boken och hon berättade att hon varit med när folk har bokcirklat om boken. Då har många tyckt väldigt olika om karaktärerna och nästan blivit arg på henne som författare. Jag tror verkligen att Om henne talar vi inte skulle vara en bra bok att bokcirkla om. Den innehåller mycket att diskutera!

Eftersom att jag bor i Eskilstuna tyckte jag att det var roligt att läsa den här boken då den till stor del utspelar sig här. Det är till Eskilstuna Emm kommer när hon återvänder till Sverige eftersom att hennes son Joel bosatt sig här. Det är roligt att läsa om miljöer jag själv känner till och jag tycker verkligen att alla Eskilstunabor ska läsa Om henne talar vi inte.

På skrivarlägret fick vi Eva Stillings bok Om henne talar vi inte och hon signerade också den fint! Jag är så glad att den har fått ta plats i min bokhylla och jag tänker snart läsa om den igen. Vill verkligen rekommendera alla att läsa den, speciellt ni som bor i Eskilstuna! Tack Eva för en fin läsupplevelse! Jag hoppas att fler ska upptäcka Emms berättelse.

Titel: Om henne talar vi inte 
Författare: Eva Stilling
Förlag: Bokförlaget Axplock
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 10 augusti 2019

Författarskola på Nynäs slott

I veckan har jag varit på en fyra dagars författarskola på Nynäs slott. Det var ett skrivarläger som Sörmland berättar ordnade och vi var åtta stycken ungdomar mellan 14-17 år som var där. Jag hade så himla roligt och är så glad och tacksam över att få komma på skrivarlägret. Vi hade tre olika författare som lärare under dagarna, Eva Stilling, Marie Norin och Lars Hermansson. Alla var superbra lärare och det var roligt att få olika infallsvinklar på skrivandet. Jag fick massor av inspiration, lärde mig mycket och det var så roligt att få träffa andra i min ålder som också gillar att skriva. Vi hade många intressanta samtal under dagarna och det var som att befinna sig i en bubbla av skrivande. Det känns lite konstigt att var tillbaka hemma igen men jag är också trött efter allt skrivande. Det har varit intensivt att skriva sex timmar om dagen även om det varit så roligt. Jag tror och hoppas att jag kommer skriva mer och oftare nu efter författarskolan. Idag tänkte jag berätta om mina dagar på Nynäs slott. 

Vi kom till Nynäs slott på måndagsförmiddagen och fick lägga in vår packning i våra rum på vandrarhemmet och hälsa på varandra. Vi var åtta ungdomar som under dagarna kom att kallas "De underbara åtta". Det är verkligen så fint vid Nynäs slott och vi bodde precis bredvid en liten sjö. Måndagens lärare var Marie Norin och vi hann skriva lite innan lunch. Då var det mest övningar som gick ut på att presentera sig själv och lära känna varandra. På förmiddagen jobbade vi med dikter och en rolig övning var att vi skulle hitta på nya ord som vi använde i en dikt. 




Lunchen på måndagen åt vi på en restaurang vid slottet. All annan mat lagade vi själva i olika grupper. På eftermiddagen började vi jobba mer med prosa. Vi fick beskriva den hemskaste platsen, hemskaste människan och den hemskaste handlingen sedan skrev vi en berättelse om det. En annan övning var att beskriva en person och fokusera på personens händer, väska och skor. Dagens sista övning var en stafettövning där vi skulle skriva en text på temat blå och läsa upp för varandra.

Efter allt skrivande tog vi ett dopp i den lilla sjön. Det var ganska kallt men uppfriskande. Sedan lagade min grupp lasagne som vi åt tillsammans innan vi tittade på film. 

Tisdagens lärare var Eva Stilling och eftersom att det var så fint väder satt vi utomhus och skrev. Vi började med att flödesskriva för att komma igång. Det var skönt. Alla fick beskriva sig själva med ett substantiv, ett adjektiv och ett verb och sedan fick alla någon annans ord som man skulle använda i en personbeskrivning. Det var en roligt övning tyckte jag. Sedan pratade Eva om gestaltning och hur man kan använda sig av det. Vi fick skriva upp ord som vi associerade till känslor som ilska, avund och passion och försöka gestalta de olika känslorna. Sedan fick vi skriva en dialog utifrån någon av känslorna som antingen skulle börja med ett gräl och sluta i försoning eller börja neutralt och sluta i gräl.   



Innan det började spöregna hann vi ta oss in och efter lunch pratade vi om skrivstrategier, kreativitet och Eva berättade om sig själv och sitt skrivande. Det var väldigt intressant och jag tyckte om hur Eva blandade praktiska övningar med prat. Under dagen fick vi också jobba med stafettövningen. Då fick vi ta ut meningar ur våra texter och sedan fick vi inspireras av varandras meningar till en ny text.

På kvällen badade vi och sedan åt vi tacos tillsammans. På kvällen skulle vi kolla på film. Vi hade röstat fram Låt den rätte komma in men den funkade inte. Då tog vi någon film om Jesus men då skulle vi ha fått se den på italienska med dansk text. Dagen innan hade vi kollat på My name i Khan med norsk text men det kändes lite svårt med två nya språk. Det fick bli en svensk film istället som hette Jimmie. Den handlade om flykt fast det var svenskar som flydde och den var väldigt sorglig och hemsk.



På onsdagen hade vi Lars Hermansson som lärare, han kallades för Herman. Vi pratade om fördelar och nackdelar med att skriva ur olika perspektiv som första person och tredje person. Sedan gick vi igenom några olika utdrag ur böcker och pratade om hur de var skrivna. Det var intressant och lärorikt. Många av de texter vi läst var miljöbeskrivningar och vi fick själva skriva två olika miljöbeskrivningar. De skulle beskriva en gata och den ena skulle vara precis innan ett kärleksmöte och den andra precis innan man hittar ett lik. Det var roligt att försöka måla upp en stämning i beskrivningarna. Innan lunch fortsatte vi med stafettövningen. Även den här gången fick vi en mening från någon annans text som vi skulle fortsätta spinna vidare på. 



Radio P4 Sörmland var på besök och pratade med några under tiden min grupp lagade pastasallad. Här kan ni lyssna på inslaget. Efter lunchen gick vi igenom alla deltagares texter som vi ansökte med. Vi pratade om hur de var skrivna och fick också testa att bearbeta dem genom att styrka en del av texten och byta perspektiv. Ibland blev det bättre och ibland blev det sämre men det var intressant att se. Vi fick också testa att skriva två olika sorters ekfraser. Det är när man beskriver konstverk utan att lägga in någon beskrivning. Det var roligt men svårt. I slutet av dagen pratade Herman om sitt skivande och vi fick också chansen att ställa frågor. 

På kvällen åt vi flygande Jakob och sedan kollade några av oss på Call me by your name. Jag hade läst boken innan och det var väldigt roligt att se filmen. Jag tror nästan att jag tyckte att filmen var bättre. I filmen nattbadade de och det blev vi inspirerade av så när filmen var slut kl. 22.30 gick vi ut och tog ett dopp. Alla andra på vandrarhemmet sov redan och det var alldeles kolsvart ute. 



Torsdagen var sista dagen på skrivarlägret. Vi hade Marie Norin som lärare även den här dagen. Hon började med att prata om dramaturgi och gick igenom den dramaturgiska valen. Vi testade också att sätta in handlingen ur Call me by your name i valen. Under dagen pratade vi om romanformen och vi fick testa på att skriva roman. Marie delade ut tidningar och i dem skulle vi hitta tio rubriker som vi skulle ha som kapitelrubriker. I våra anteckningsblock fick vi skriva upp en kapitelrubrik på varje sida. Sedan gav hon oss olika uppgifter. Till exempel "skriv de tre sista raderna på sista kapitlet", "skriv och ett oväntat samtal i kapitel fyra", "skriv om någon som gråter i kapitel sju" och "skriv om en sjukdom i kapitel två". Det var ett väldigt roligt sätt att skriva på och tanken är att vi ska fortsätta skriva sådana här typer av scener för att sedan kunna pussla ihop det så att det blir en hel roman. Superkul! 



Efter lunchen kom även Eva Stilling. Vi fortsatte jobba med våra romaner och fick sedan förbereda oss inför uppläsningar på avslutningen. Kl. 15.30 kom föräldrar och andra anhöriga. Det blev en väldigt högtidlig och lite sorglig stämning. Alla fick läsa upp varsin text, det delades ut kursintyg och böcker och vi skålade. Sedan var det dags att säga hej då till alla och åka hem. 



Jag är så glad över att få ha varit med på den här författarskolan. Det har så roligt, lärorikt och inspirerande! Fyra fantastiska dagar med "De underbara åtta" och alla ledare. Jag är helt fylld av inspiration och skrivlust efter de här dagarna!

torsdag 8 augusti 2019

Min bullet journal #4

Nu har det blivit dags att kolla in i min bullet journal igen! En bullet journal är för er som inte vet som en anteckningsbok med prickade sidor där man kan rita upp till exempel sin egen kalender och olika saker att fylla i. Jag använder min bullet journal som en läsdagbok där jag skriver upp hur många böcker jag har läst. Varje månad har jag också ett tema för att göra boken lite mer kreativ och rolig. Jag gör också olika typer av listor och fyller i böckerna jag vill läsa. 

I mitt senaste inlägg om min bullet journal visade jag att temat för maj var lavendel eller någon annan typ av lila blommor. Så här ser sista uppslaget för maj ut. 



Efter mina majuppslag gjorde jag en lista med böcker jag ville läsa i sommar. Nu har jag läst de flesta av böckerna och gjort ett kryss i boxen bredvid de böcker jag har läst. De boxarna som är helt ifyllda har jag ångrat mig att jag inte vill läsa.



Sedan gjorde jag ett uppslag med böckerna jag är sugen på att läsa ur sommarens utgivning. Jag gjorde en ruta för varje sommarmånad och skrev upp böckerna som kommer ut under de månaderna. Titlarna med ett kryss bredvid har jag läst. 



I juni gjorde jag ett tema med olika typer av blommor. Tyckte det blev fint! I mitten av månaden bröt jag av de lästa böckerna på en sida med att rita några blommor. I slutet av månaden ritade jag böckerna jag läste med lite blad under.





Mitt tema för juli är solrosor. Det temat är nog min favorit av alla teman jag gjort! Det var enkelt att rita och så fint! Älskar solrosor. På det första uppslaget gjorde jag lite solrosor och så står det juli i mitten. Jag har också ett citat från boken Dödvatten av Lena Ollmark.






På mitt sista uppslag för juli sa jag rita in böckerna jag läste under månaden. I augusti tror jag att mitt tema kommer att bli nyckelpigor! Vill du se mer ur min bullet journal kan du läsa mina tidigare inlägg här, här och här