Sidor

fredag 30 december 2022

Läsningen 2022 och de bästa böckerna jag läste 2022

2022 går till sitt slut och det har blivit dags att summera årets bästa läsning. 

Totalt under 2022 läste jag 155 böcker varav 39 stycken var ljudböcker och av dem var:
  • 5 stycken bilderböcker
  • 14 stycken kapitelböcker för 6-9 år
  • 57 stycken kapitelböcker för 9-12 år
  • 33 stycken ungdomsböcker
  • 46 stycken vuxenböcker
Under året har jag varit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris och det är anledningen till att jag har läst så många mellanåldersböcker. Det blev färre bilderböcker och böcker för 6-9 år än vad jag brukar läsa men vuxenböckerna blev fler. Ungdomsböckerna ligger på exakt samma antal som förra året. 

Här kommer de bästa böckerna jag läste 2022:

En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall - En riktigt bra ungdomsbok om att få reda på att man har ett syskon man inte vetat om.

Älgkungen av Maria Hellbom - Boken som var en favorit bland alla böcker vi läste för Barnradions bokpris och som till slut också vann! 

Dörren av Emma Andersson - Den här boken skrev jag min B-uppsats kring och den var otroligt intressant att analysera utifrån hur temat döden gestaltas. 

Ellens val - Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg och Ellens val - Förbjuden kärlek av Elvira Berg - Böckerna om Ellen och de andra kvinnorna i Ljungsala fortsätter vara favoriter för mig. Jag älskar att få leva mig in i deras liv och lära känna dem mer.  

Ängsmark-serien av Sofia Fritzon - Under året har jag lyssnat på de fyra böckerna om Ängsmark som ljudböcker och det är otroligt mysiga feelgood-romaner där man i varje bok får lära känna nya karaktärer i det lilla samhället Ängsmark.

Dina färger var blå av Marcus Jarl - I somras var jag sugen på att läsa något riktigt gripande. Den här boken blev jag verkligen gripen av. Jag läste den under midsommar och hade svårt att sluta läsa trots att berättelsen var otroligt tung.

Drömmar till salu av Ada Wester - Även det här var en bok jag läste under sommaren och fullkomligt älskade. Det är en otroligt mysig och spännande berättelse som jag var tvungen att skriva om direkt efter jag läst ut den.

Adios hockeyhora av Kristina Falk - Vi läste den här boken med Unga läsare och det är jag väldigt glad att vi gjorde. Det är en av de bästa ungdomsböckerna jag läst. Det är en otroligt välkomponerad berättelse med en gripande och aktuell handling.

Jag ser fram emot att bra läsår även 2023 och önskar er ett gott nytt år!

fredag 23 december 2022

Dan före dopparedan - tre julboktips

Imorgon är det julafton och jag tänkte passa på att tipsa om tre fina julböcker.


Den första boken köpte jag på Stockholms bokhelgs julmarknad på Stockholms stadsmuseum för några veckor sedan. Det är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson som man kan läsa som en adventskalenderbok men jag läste den i ett svep. Den handlar om Cecilia som är musikalartist men på den sista tiden är det som att sången tappat sin glans för henne. En dag får hon nys på att skolhuset i det lilla samhället Tidersrum som hon växte upp i är till salu. Hon bestämmer sig för att köpa huset. Där möter hon människor som hon en gång känt och nu lär känna igen. Det är den gamla mannen Helge och Elon som var hennes vän i barndomen. Han har nu barn och en gård att ta hand om. Hon upptäcker att hennes känslor för honom lever kvar. Men har det gått för lång tid? Cecilia bestämmer sig för att ordna en stor fest på julafton i skolhuset och under decembers gång kommer märkliga saker fram. Vad har hänt med den gamla lärarinnan som bodde i skolhuset? Det här är en mysig feelgoodberättelse om julen och gemenskap. Den är också otroligt spännande då det handlar om hemligheter som kommer upp till ytan. Det är en perfekt bok att sluka under julledigheterna.

Den andra boken jag vill tipsa om är också en adventskalenderbok och den har vi läst tillsammans i familjen varje dag. Det är Mörka julnätter av Camilla Lagerkvist och Lina Blixt. Boken utspelar sig förr i tiden och handlar om Gerda vars pappa är sjuk i tuberkulos och mamma är på vilohem. Över julen får hon och hennes lillebror åka till sin mormor och morfar. Där börjar mystiska saker hända. Barn försvinner och i snön finns spår från klövar. Kan det vara julbocken som rövar bort barnen? Gerda måste ta reda på vad det är som sker. Den här boken riktar sig till 9-12 år men passar även uppåt i åldrarna. Det är en otroligt spännande julberättelse. Varje kapitel slutar med en cliffhanger vilket gör att man längtar till nästa kapitel. Det handlar om den gamla sortens jul och väsen vilket jag tycker är intressant att läsa om. Dessutom är illustrationerna av Lina Blixt väldigt fina.

Till sist vill jag tipsa om en bok som också den kan läsas som en adventskalender men jag tänker att den passar utmärkt att läsa i mellandagarna också. Det är Selma Lagerlöfs jul som är en novellsamling med 24 julnoveller. Jag fick den i present när jag fyllde år i tisdags och har än så länge bara hunnit läsa två noveller men det ska bli roligt att fortsätta läsa den under julen.

God jul önskar jag er alla!

onsdag 14 december 2022

Den sista adventskalendern

Jag har läst och tyckt mycket om alla Jenny Fagerlunds böcker. Speciellt gillar jag hennes julbok 24 goda gärningar och därför ville jag såklart läsa den nya julboken Den sista adventskalendern. 

Boken handlar om Petra vars syster nyligen dött. Hennes föräldrar är också bortgångna och nu är det bara Petra och hennes systerdotter Charlie kvar. Allt har rämnat och de kan inte längre stanna kvar i Stockholm. Av någon märklig anledning ägde Petras föräldrar en lägenhet i Nyponviken. Det blir dit Petra och Charlie åker. Lägenheten ligger i anslutning till en handelsträdgård och de blir varmt välkomna av de som jobbar där. Petra får en adventskalender som verkar vara gjord av Lily som var byns konstnär men nu är död. Varje dag öppnar Petra en ny lucka och genom kalendern lär hon känna byn. Men hemligheterna bakom adventskalenderns luckor verkar vara mycket större än hon först trott. 

Den sista adventskalendern är en berättelse och hemligheter och familjehistorier. Berättelsen är mysig, julig och miljöerna är perfekta för en feelgoodbok. Den innehåller växter och bakverk som förstärker feelgoodkänslan. Jag gillar också att det inte bara är en glittrande berättelse. I bakgrunden finns sorg och svärta som fördjupar känslan i boken. Man kommer nära karaktärerna och får känna det dem känner. Dock fanns det en del korrekturfel i boken som störde läsningen något och av någon anledning fångades jag inte helt av boken. Det är helt klart en mysig feelgoodberättelse men den nådde inte riktigt hela vägen. 

Med det sagt skulle jag ändå rekommendera Den sista adventskalendern till den som vill läsa en mysig julbok!

lördag 3 december 2022

Julböcker jag vill läsa i december

December är här och jag går all in på julmusik, julböcker, julpyssel och allt som hör julen till. När det kommer till läsningen blir det julböcker fullt ur. Jag har en lista med julböcker jag vill läsa och den tänkte jag dela med mig av nu i hopp om att du också finner läsinspiration. 

Redan nu har jag läst Callum Bloodworths omtalade ungdomsbok Julaktuen för ensamma hjärtan. Det är en fin feelgoodberättelse med svärta som handlar om kärlek och ensamhet på julen. Just nu håller jag på att läsa Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund som är en feelgoodbok om Petra vars syster nyligen har dött. Hon och hennes systerdotter kommer till en ny plats där de fått veta att de har en lägenhet och där får Petra en adventskalender som får henne att upptäcka omgivningarna. 

Varje år läser vi en adventskalenderbok i familjen. I år har vi två stycken, både Mörka julnätter av Camilla Lagerqvist och En vän till jul av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. Den förstnämnda passar för lite äldre barn medan den andra passar lite yngre. Men det är roligt att läsa ett kapitel varje dag tillsammans oavsett vilken ålder man är i. 

I min läshög har jag också en antologi som heter Rysare vid jul. Den verkar läskig, julig och spännande. En bok som länge legat i min läshög är Adventshuset av Lars Strandén. Den har jag sparat till julen. 

Jag hoppas också på att hinna läsa Selma Lagerlöfs jul som är en samling med 25 stycken julnoveller av Selma Lagerlöf. Jag gjorde en analys av Lagerlöfs julnovell Lyktan och den tyckte jag mycket om. Därför ser jag verkligen fram emot att läsa fler av hennes noveller. 

På biblioteket har jag reserverat Legenden om julen av Eva Hildén som jag skulle vilja läsa. Jag tänker också att jag kanske ska läsa om Magisk jul av Line Therkelsen som presenterar fakta om allt som hör julen till kopplat till traditioner, myter och folktro. 

Ytterligare några feelgoodböcker med jultema som jag eventuellt tänker läsa är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson, Havsvikens bokcafé av Caroline Hurtig och Julstämning uthyres av Olivia Remhagen. 

Varje jul läser jag Titta, Madicken, det snöar! och Jul i stallet av Astrid Lindgren. Det är verkligen mysiga berättelser som ger mig riktig julkänsla. De senaste åren har jag också läst Snösystern av Lisa Aisato. Den kanske jag kommer läsa även i år eftersom det är en så himla fin bok med otroliga illustrationer och en fin berättelse. 

Jag har också några vinterböcker som jag har tänkt att läsa efter jul. Det är Vinternoveller av Ingvild H. Rishöj, Vintersång av Jean-Claude Mourlevat och antologin Whiteout

Som ni ser har jag en hel del läsning på gång! Förmodligen kommer jag inte hinna med allt men det är ju bättre att ha för många böcker än för få. Vad vill du läsa i december?

måndag 14 november 2022

Vinnaren av Barnradions bokpris 2022 - Maria Hellbom - Intervju

För en dryg vecka sedan avslöjades vinnaren i Barnradions bokpris och priset gick till Maria Hellbom för boken Älgkungen. Jag har i år suttit med i urvalsgruppen som av ett 100-tal böcker väljer ut de fem nominerade. Under läslovet sändes sedan radioavsnitt där en barnjury diskuterade de fem nominerade böckerna. Avsnitten finns att lyssna på här. Efter en spännande röstning stod det klart att Älgkungen av Maria Hellbom stod som vinnare och jag har gjort en intervju med henne som ni ska få läsa nu. 
Maria Hellbom,
foto: Nille Leander

Vad är det roligaste med att du vunnit Barnradions bokpris? Betyder det extra mycket för dig som debutant?
Exakt ALLT är roligt med bokpriset, jag känner mig så otroligt hedrad! Men om jag måste
välja ut något så är det att det var en barnjury som läste de nominerade böckerna och fattade
det slutgiltiga beslutet. Det var fantastiskt att få möta dem och höra deras frågor och tankar.
En otroligt skarpögd och djupt reflekterande jury. Det är klart att det betyder mycket för mig som debutant att få ett pris som det här. Jag känner att jag är på rätt väg med vad jag skriver om, och hur jag skriver, det är otroligt värmande och kommer att påverka hur jag skriver framöver. Det har redan gjort mig modigare!
 
Hur kom berättelsen Älgkungen till dig?
När jag var liten fick jag höra många spännande berättelser av min mormor, som bodde i
Jämtland, när jag var där på sommarloven. Jag har använt det som grund. Utifrån känslan och
stämningen i mitt sommarparadis har jag byggt upp Vidås-världen, och tidigare skrivit ganska
många berättelser som utspelar sig där. När jag skulle skriva den här boken var det bara att
sätta Klara och Aron hos Älgkungen i Vidås, och så startade äventyret liksom av sig själv.
 
Var det självklart för dig att du ville skriva för barn?
Inte alls! Jag känner inte att jag skriver för barn, jag skriver berättelser för människor, sådant
som jag själv tycker om att läsa. Det som skiljer är kanske hur jag skriver, man behöver ju
inte göra det för svårt för barn, som ju ofta är rätt så nya läsare, med långa meningar och
krångliga ord. Jag tror att berättelser med allmänmänskliga motiv som vår samhörighet med naturen, vänskap, kärlek, sorg, ensamhet eller oro berör oss alla, barn eller vuxen spelar ingen roll. Det ska vara allt det där stora med att vara människa, då blir det bra! Och så en älg, förstås, inget kan gå fel med en magisk älg i berättelsen.
 
Älgkungen handlar om många viktiga och intressanta teman som klimatkrisen och ofrivillig syskonlöshet. Hur kommer det sig att du ville skriva om dessa teman?
Jag har jobbat som psykolog i cancervård under många år och mött många människor som på
grund av sjukdom och behandlingar blivit ofrivilligt barnlösa. Det är otroligt svårt och jobbigt
för dem många gånger. Det handlar om deras egen sorg, förstås, och blir dessutom extra svårt
eftersom vi fortfarande har en stark norm i samhället som handlar om tvåsamhet och barn,
helst två eller tre barn. Jag ville ha med något om det, och om hemlighållandet som vi vuxna
ägnar oss åt ibland för att skydda barn för allt det svåra i livet – och som blir så fel, eftersom
de känner sig utestängda. Så var det skogsbränderna 2018, som berörde och berör mig djupt. Skogen brinner överallt i världen, en tydlig bild av den klimatkatastrof som vi är mitt uppe i. Alla barn vet om det där och de vet och tänker på att det är den här världen som de ska ärva.
 
Snart kommer Pärlbäraren som är uppföljaren till Älgkungen. Kan du berätta något om den? 
Hm! Okej: Det är ju så att i Vidås är det nära mellan vår värld och andra, förtrollade världar,
det har vi redan förstått. När Klara och Aron är där händer det förstås spännande saker precis
hela tiden … Pärlbäraren handlar om en sjö utan botten, en nyckel som inte passar i något lås (men som kan öppna alla dörrar) ett förlorat hjärta, en lite tjock och väldigt modig hund,
kärleken till potatis och hur det kan bli när man har ett magiskt väsen som lärare i skolan. Det
blir massor med magi, spänning, efterforskningar, romantiskt trams och tacos. Vi får träffa en
350 år gammal vätte som gillar att skriva brev, och så får vi förstås vara med om att pröva en
präst. Nu berättar jag inte mer, resten får man läsa själv!

Stort grattis till Barnradions bokpris, Maria Hellbom och tack för att du ville vara med i min intervju! Jag rekommenderar verkligen Älgkungen till alla och ser fram emot att läsa Pärlbäraren.

tisdag 8 november 2022

En helt vanlig supernova

Jag tyckte mycket om Katja Timgrens tidigare ungdomsbok Allt jag vet om kärlek och ville därför såklart läsa hennes nya bok En helt vanlig supernova. Den riktar sig till lite yngre ungdomar, jag skulle säga att den passar bäst för ca 12-14 åringar. 

När Filip börjar sjuan har allt förändrats. Hans ena kompis har flyttat och hans andra kompis har hittat andra kompisar. Nu känner sig Filip ensam i skolan och det blir inte bättre av att han blir retad för att han är en transperson. Men så börjar Alva i Filips klass. Alva som har annorlunda kläder och inte bryr sig om vad andra tycker. Kanske kan hon bli vän med Filip? Men hon kanske inte vill vara med honom?

En helt vanlig supernova är en fin berättelse om kärlek, vänskap och identitet. Filip är transperson men det är inte det som är huvudsaken i boken vilket jag uppskattar. Ofta när ungdomsböcker ska skildra hur det är att vara hbtq-person handlar det om att komma ut men i när den här boken tar sin har Filip redan berättat för alla att han är en kille och inte en tjej som alla tidigare trott. Att han är trans är liksom något som finns med i bakgrunden och gör Filip till den han är. Jag tror att det är viktigt att det finns olika typer av berättelser om olika typer av människor för att fler ska hitta böcker att känna igen sig i och därför är det här en otroligt viktig bok.

Boken fick mig att känna många känslor. Jag levde mig verkligen in i hur Filip kände och blev ledsen när han kände sig ensam och när folk var taskiga mot honom. Det var hjärtskärande att läsa om hur Filip trodde en sak om hans och Alvas relation men sedan fick uppleva hur hon inte kunde vara med honom framför de andra i klassen. Det är en berättelse om den första stora kärleken som både kan vara alldeles underbar och otroligt jobbig. Jag tycker också att det är fint att kärleken tas på så stort allvar trots att det är en kärlek mellan väldigt unga personer.

Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag väl hade börjat läsa. Det händer ständigt saker och det växlar mellan olika känslolägen i berättelsen. Det är en intressant berättelse som är relaterbar och därför tror jag att boken skulle uppskattas av många unga. Läs den!

Författare: Katja Timgren
Förlag: Lilla piratförlaget
Åldersgrupp (enligt mig): från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 5 oktober 2022

4 x ungdomsböcker

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och jag har läst fyra riktiga pärlor till ungdomsböcker som jag tänkte tipsa om nu.

Vera vem? är en serieroman av Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark som handlar om mobbning. Vera och Nour är bästa kompisar men när de börjar högstadiet förändras allt. I den nya klassen går Emilia som Nour blir kompis med och Vera känner sig utanför. Dessutom börjar alla vara elaka mot Vera och allt blir bara värre och värre. Med autentiska illustrationer och en lättläst text berättar den här boken om mobbning och hur jobbigt det kan vara att vara mobbad. Det är en tung och känslosam bok berättad på ett enkelt sätt. Viktig läsning för alla och den borde vara obligatorisk läsning för alla. Den passar alla oavsett läsnivå vilket jag tycker är bra.

I början av september var jag på en litteraturfestival för unga på ungdomsbiblioteket Lava i Stockholm. Då köpte jag den nya antologin Höra pulsen slå med noveller och textutdrag av Johanna Schreiber, Christina Lindström, Annika Norlin, Anna Ahlund, Mattias Edvardsson, Lova Lakso, Sara Lövestam, Cilla Nauman, Sara Ohlsson, Hans Olsson, Jessica Schiefauer och Sofia Wågmark. Texterna handlar om kärlek, sex och relationer på olika sätt. Vissa av texterna är utdrag av romaner som Sara Lövestams Som eld och Anna Ahlunds Ganska när sanningen. Andra texter är noveller. Jag kände igen de flesta av novellerna och hade läst dem i andra sammanhang tidigare vilket jag tyckte var lite tråkigt. Jag hade hoppats på nyskrivna texter men samtidigt tycker jag att det är ett bra urval av texter som om man inte läst dem tidigare gör en nyfiken på författarskapen. Det är en perfekt antologi för ungdomar och alla texter är verkligen välskrivna. 

För ett tag sedan läste jag Love, Love, Love av Hanna Landahl som jag tyckte mycket om. Nu har Branden som är den första delen i en trilogi kommit ut. Boken är skrivna ur tre olika perspektiv. Vi får följa Ali, Hedda och Sebbe. Boken börjar med en prolog där vi får veta att en brand brutit ut i ett ödehus och sedan får vi följa vad som lett upp till branden med vissa inslag av polisförhör som följer berättelsen. Hedda och Sebbe är ihop och brukar träffas i ödehuset de hittat. Snart fyller Sebbe 15 år och de har bestämt att de ska ha sex på hans födelsedag. Ali är Sebbes bästa kompis och han är hemligt kär i Hedda. Ett tag innan Sebbes födelsedag styr han en fest som Hedda inte blir så glad över. Då ser Ali något som han inte borde ha sett. Och han känner att han måste berätta om det fast det gör att han sviker Sebbe. Jag tycker uppbyggnaden av den här boken är otroligt smart. Att vi som läsare vet att en brand kommer att bryta ut påverkar spänningen. Polisförhören är väl integrerade och förstärker berättelsen. Samtidigt är det ett intressant och känslofyllt triangeldrama jag tror att många tonåringar kan känna igen sig i. Boken är lättläst och jag hoppas att många 12-15 åringar kommer att hitta till den. Jag kände att jag var lite för gammal för berättelsen och kunde inte riktigt relatera till karaktärerna men uppskattade fortfarande berättelsens uppbyggnad och driv.

Emma Johansson är en favorit bland Vox by Opals författare. Efter Papperssjälar och Sönderslagen kommer Ett halvt hjärta. Berättelsen befinner sig i samma universum som de två tidigare böckerna men har andra karaktärer i centrum. Här får vi träffa Elias som har sommarlov och inte får spela på sin dator på hela sommaren. Istället har hans föräldrar ordnat ett tråkigt sommarjobb till honom. Det visar sig att han ska jobba tillsammans med Finn. Finn som brukade vara och hälsa på sin morfar om somrarna och då var Elias bästa vän. Finns som en sommar inte kom tillbaka och aldrig hörde av sig igen. Nu ignorerar han Elias. Som om de aldrig varit bästa kompisar. Samtidigt dyker Mathilda upp och vill att Elias ska hjälpa henne att repetera inför en teaterpjäs. Sommaren blir inte alls som han har tänkt. På många olika sätt. Ett halvt hjärta är en fin ungdomsbok som innehåller alla olika känslor. Det är en berättelse om vänskap, kärlek och att vara ung. Det handlar om att vara kär, bli sårad, vara irriterad, få en ny vän. Den är enkel att läsa och hela tiden läste jag nästa och nästa kapitel. Språket hade kunnat filats något på och det fanns en del korrfel men den fina berättelsen gjorde att jag inte stördes allt för mycket av det. Jag gillar också att karaktärer från Emma Johanssons tidigare böcker dyker upp och blev lite sugen på att läsa om även dem. Ett halvt hjärta kändes inte lika tung och sorglig som de tidigare böckerna även om även den innehöll svärta. Det är en fin berättelse och jag rekommenderar den. 

Ungdomsböcker för alla tillfällen alltså!

fredag 30 september 2022

Min bokmässa 2022

Nu är det en vecka sedan jag var på bokmässan. Jag var där torsdagen och fredagen och det var otroligt roligt att få återuppleva bokmässan igen efter pandemiuppehållet. Vi åkte till Göteborg på onsdag morgon och när vi kommit fram gick vi lite på stan. Jag köpte en kavaj på Monki som gjorde att mina bokmässeoutfits ändrades något. Sedan tog vi oss till hotellet och tog det lugnt där en stund innan vi gick ut på stan igen. Vi gick till Svenska mässan för att hämta mitt presspass. På vägen dit gick vi förbi Göteborgs stadsbibliotek och tittade på Karin Boye-statyn. Efter en middag bestående av laxsallad blev det en lugn kväll på hotellet med planering inför torsdagen. 


Första dagen på bokmässan började vi dagen med att gå runt på mässgolvet medan det fortfarande var ganska lugnt med folk. Jag träffade Ingela Korsell och Jenny som jobbar på Rabén & Sjögren. Vid halv tio åkte vi upp till andra våningen för att komma undan folkvimlet lite för då ringde P4 Sörmland upp mig och jag fick berätta lite om bokmässan och rapportera därifrån. Roligt! 

Den första programpunkten jag var på var på Biblioteksscenen där den nya läsambassadören presenterades av Kajsa Ravin och Daniel Sjölin. Den nya läsambassadören är Nioosha Shams som är ungdomsboksförfattare och skriver i Aftonbladet. Ett bra val tycker jag! Jag har gillat allt jag läst av henne och tycker det är roligt med en ung läsmabassadör. Nioosha berättade att hon kommer att fokusera på flerspråkighet och modersmål. Vid Biblioteksscenen träffade jag Agneta Norrgård som är en eminent boktipsare på instagram. Jätteroligt att träffa henne!

Efter lite lunch tittade vi på två samtal i Bonnierförlagens monter. Först med Maria Nilsson Thore och sen med Stina Wirsén och Josefine Sundström. Det första seminariet var det dags för sen. Det var Vägen till det magiska samarbetet med Ingela Korsell, Daniel Thollin, Katarina Kuick och Emma Hanquist som pratade om att skapa böcker tillsammans författare och illustratör. Det var väldigt intressant att höra hur olika de arbetade. 


På Skriva-scenen skulle vi lyssna på Ida Ömalm Ronvall och Ellen Strömberg som skulle prata om att skriva för ungdomar men vi hann också med ett annat samtal där innan som var med Stina Wirsén och Maria Nilsson Thore. Därefter var det bara att skynda vidare till nästa samtal. Det var Feelgood för unga - varför saknas det? med Anna Ahlund och Prickiga Paula. Väldigt fint samtal!

På vägen ut från mässan träffade jag Tobias Söderlund som skrivit böckerna om spökkameran och spökhunden Buster. Vi köpte med oss kinamat och spenderade sedan kvällen på hotellrummet.

Fredagen började tidigt med bookfluencerfrukost anordnad av SelmaStories och Bookie. Vi bjöds på frukost och fick lyssna på när Johanna Stenius pratade med författarna Callum Bloodworth, Åsa Hellberg, Lisa Röstlund, Sandy Harry Ceesay, Hanna Wendelbo och E.P. Uggla. Det var väldigt roligt! Efter frukosten köpte jag Åsa Hellbergs nya bok Inte utan min syster och fick den signerad.



Jag fortsatte sedan till Skriva-scenen och lyssnade på Sara Lövestam som pratade om språk. Hon är alltid underhållande att lyssna på. Efter det gick jag på seminariet Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår med superpanelen Ida Ömalm Ronvall, Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld och Malin Fjellborg under ledning av Elaf Ali. Det blev ett fint samtal om ungdomsboken. Därefter blev det en tidig lunch och lite strosande på mässgolvet innan vi lyssnade på Ingvild H. Rishöi och Jenny Jägerfeld i seminariet Med blick för barn. I båda seminarierna vi var på läste författarna högt ur sina böcker och det uppskattade jag mycket! Vi avslutade mässan med två samtal på Skriva-scenen. Först lyssnade vi på Johanna Schreiber och Therese Bohman som pratade om Författardrömmar och förlagsvisioner. Sedan satt vi kvar och lyssnade på Pascal Engman som pratade om att skriva bladvändare. Båda var väldigt intressanta samtal och jag blev nyfiken på Therese Bohmans bok Aromeda så den köpte jag.


Vi tog ett till varv på mässgolvet innan det var dags att bege sig till tågstationen och åka hem. Vi det här laget var jag ganska trött och kände mig helt snurrig i huvudet av alla människor och alla intryck. Det kändes ganska skönt att åka hem även om bokmässan fortsatte även på lördagen och söndagen. Det var superkul att få uppleva mässan igen efter pandemiuppehållet!

Hejdå bokmässan!

Mina köp under mässan!

tisdag 13 september 2022

5 programpunkter jag ser fram emot på bokmässan

Om lite drygt en vecka drar bokmässan i Göteborg 2022 igång. I år ska jag dit torsdag och fredag och efter två års digital bokmässa på grund av pandemin ser jag fram emot att få gå på mässgolven, lyssna på samtal på plats och träffa andra bokintresserade. Jag har tittat igenom programmet och det här är fem riktiga pärlor till samtal som jag inte vill missa. 
En bild från Bokmässan 2017.


Torsdag kl. 16-16. 45, scen H1 i Rum för bibliotek: Feelgood för unga - varför saknas det? Medverkar gör Anna Ahlund, Prickiga Paula Högström och Hilma Olsson.
Favoriterna Anna och Paula och ett samtal om feelgood för unga, det kan inte bli annat än bra!

Fredag kl. 10-10.45, scen J2 i Rum för barn och ung: Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår. Medverkar gör Ida Ömalm Ronvall, Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld, Malin Fjellborg och Elaf Ali.
Vilket järngäng som ska prata om ungdomsböcker. Det här samtalet är verkligen ett måste för mig!

Fredag kl. 11-11.20, Biblioteksscenen: En bokprovning i snabbformat med Svenska barnboksinstitutet.
Det är alltid intressant att genom bokprovningen få veta mer om barn- och ungdomsboksutgivningen i Sverige.

Fredag kl. 14-14.45, scen J2 i Rum för barn och ung: Att skapa odödliga karaktärer. Medverkar gör Johanna Lindbäck, Sören Olsson, Christina Wahldén och Sara Ohlsson. 
Även här har vi ett riktigt start startfält och här ska det pratas om karaktärer.

Fredag kl. 15.30-15.50, Biblioteksscenen: Hjärtans fröjd för ungas läsning. Medverkar gör Per Nilsson, Tamara Mivelli, Camilla Carnmo och Matilda Gunnarsson Rathsman.
Ett samtal som utgår från det nya ungdomsbokspriset Hjärtans fröjd och som enligt beskrivningen ska handla om ungdomars läsning och att skriva för unga. Verkar riktigt intressant!

Såklart har jag massor av fler samtal som jag vill lyssna på under bokmässan men det fick bli ett litet urval av de mest intressanta samtalen. Har du något tips på vad jag inte får missa under bokmässan? Lämna gärna en kommentar.

onsdag 7 september 2022

Tre boktips för mellanåldern

Så här till hösten kan det behövas lite bra boktips. Jag har läst tre helt olika böcker för mellanåldern och bland dem finns något för alla. 

Den första boken jag vill tipsa om är en perfekt skolstartsbok eftersom den handlar mycket om att gå i skolan. Det är den andra delen i serien om 5A av Cina Freidner som heter Inte helt sant. I den här boken får vi läsa ur Lydia och Vegas perspektiv. De är bästa vänner men när Vega åker till Göteborg för att hälsa på sina gamla kompisar från innan hon började i Lydias klass blir allt förändrat. Lydia undrar om Vega inte vill vara kompis med henne längre. Och Vega känner sig utanför eftersom Lyda hängt med de andra och kanske blivit ihop med Ivan utan att berätta något. Cina Freidner är en mästare på att beskriva hur det kan kännas att gå på mellanstadiet. Jag har läst alla hennes böcker och tycker att de är riktigt bra. Den här boken handlar om vänskap och lögner och är en perfekt bok för alla som vill läsa något verklighetstroget om att gå på mellanstadiet. 

Nästa bok passar den som gillar historia och spänning. Det är den fjärde delen i serien om Mika, Blodspakten av Johan Rundberg. Den här gången fortsätter Mikas sökande efter hennes ursprung. Hon hamnar på ett gammalt släktgods där konstiga saker händer. Det låter märkligt under nätterna och man får inte gå ut på kvällarna. Många hemligheter verkar finnas här och Mika vill ta reda på mer. Både om vad som händer där men också om sig själv och sin bakgrund. Precis som de tidigare böckerna om Mika är det otroligt spännande. Jag slukade boken på en dag och hade svårt att lägga den ifrån mig. Johan Rundberg är en skicklig författare och boken är välskriven. Jag gillar verkligen att böckerna utspelar sig på 1800-talet eftersom man får lära sig om hur det kunde vara att vara barn på den här tiden. Helst ska man nog ha läst de tidigare böckerna i serien innan man läser den här men ni som inte har läst serien har mycket spännande läsning framför er. 

Även den sista boken är en spännande bok. Den heter Vargöga och är skriven av Niklas Leavy. Boken handlar om Simon som flyttar med sin bror och pappa till ön Vargöga efter att en olycka som förändrat deras liv skett. Men alla på ön är inte glada över att de flyttat dit. Det verkar finnas en magiskt kraft i vattnet som ingen vill prata om. Simon lär känna Elvira och kanske kan de ta reda på mer om magin och förbannelsen som kanske kan göra allting bra igen. Den här boken har legat länge i min läshög och nu blev den äntligen läst. Jag tyckte den var riktigt spännande och annorlunda mot mycket annat jag läst vilket alltid är uppfriskande. Den passar alla som vill ha en spännande och lite magisk berättelse i skärgårdsmiljö.

Vänskap, historia och spänning alltså. Vad väljer du?

onsdag 31 augusti 2022

Läst i juli och augusti

Sommaren börjar lida mot sitt slut och jag har läst mycket bra under sommaren. Idag tänkte jag summera min läsning i juli och augusti. 

Vi börjar med juli. 

Saker man inte vill veta av Nicola Yoon läste jag när vi var på semester på Österlen. Det är en ungdomsbok som handlar om en tjej som har en speciell förmåga. När hon ser ett par kyssas spelas hela deras förhållande upp framför henne. Från början till slut. Det här och att hennes pappa varit otrogen mot hennes mamma gör att hon inte längre tror på kärleken. Men så träffar hon X. Jag tyckte mycket om den här boken. Den var väldigt härlig att läsa och hade liksom en twist med den här förmågan huvudkaraktären har.

Drömmar till salu av Ada Wester är en otroligt mysig feelgoodbok om Anni som fått ärva sin farmors hus. Hon åker dit under sommaren för att fixa iordning huset för försäljning och börjar då också gräva i historien kring hennes släkt. Så fin berättelse!

Hästpojkarna av Johan Ehn har jag länge velat läsa och i juli blev den äntligen läst. Det är en berättelse i två perspektiv som utspelar sig både på 1940-talet och idag. Riktigt spännande och jag gillade verkligen hur berättelserna knöts ihop snyggt.

Nevermind 2 - Om jag bara kan få henne ur mitt huvud av Ebba Hyltmark är en lättläst bok skriven i sms-form. Det handlar om vänskap och kärlek och är väldigt spännande och enkelt att läsa.

Patriarkatet faller av Marta Breen och Jenny Jordahl hittade jag i hyllan på biblioteket där jag jobbade i somras och var bara tvungen att läsa den. Det är en seriebok som handlar om starka kvinnor, jämställdhet och kampen för kvinnors rättigheter.

Den lilla spenatgumman av Martin Widmark, Emma Karinsdotter och Emilia Dziubak lånade jag också med mig hem från biblioteket en dag. Det är en riktigt fin och sagolik bilderbok med otroliga illustrationer.

Skogen där stjärnorna slocknar av Kristin Harmel hade jag höga förväntningar på eftersom författarens tidigare bok på svenska var den bästa boken jag läste förra året. Även det här var en välskriven och spännande bok men den nådde inte riktigt upp till mina förväntningar.

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren är en tradition för mig att lyssna på som ljudbok varje sommar. Den är så mysig och ger mig sommarkänslor varje gång!

Daisys gamla folkabuss av Ali McNamara är den fristående uppföljaren till Den lilla blomsterhandeln vid havet. Även den här var mysig och härlig att läsa även om den kändes lite långsam i tempot.

Nu till vad jag läste i augusti.

Min egen bok om att börja förskoleklass av Katja Tydén och Soile Lilnor är en superfin bok för den som ska börja skolan.

Vargöga av Niklas Levy har jag haft i min läshög länge. Det är en riktigt spännande bok för mellanåldern.

Magnificat av Linnea Axelsson köpte jag på Östhems bokhandel på Österlen. Jag ville läsa den eftersom jag tyckte mycket om hennes bok Aednan. Det här var en speciell berättelse som var lite annorlunda skriven.

Hjärtans fröjd av Per Nilsson läste jag för första gången för några år sedan. Efter att Hjärtans fröjd-priset instiftats har jag varit nyfiken på att läsa den igen och det gjorde jag nu. 

Bästa friends forever av Ellen Karlsson och Karin Cyrén är en superfin kapitelbok för 6-9 år som innehåller mycket igenkänning.

Fallet med den rysliga skuggan av Kristina Ohlsson är en bok i serien Spökbyrån som jag länge haft i min läshög. Ett spännande fall.

Inte helt sant av Cina Freidner är uppföljaren till Aldrig backa och den här gången får vi läsa om Lydia och Vega. Det handlar om vänskap och saker som snurras ihop. Perfekt läsning för mellanstadiet.

Eldvakt av Camilla Sten är den avslutande delen i Järvhöga-trilogin. Riktigt spännande och ryslig läsning!

Ellens val - Förbjuden längtan av Elvira Berg Ashby är den sjätte delen i Ellens val-serien. Jag har lyssnat på alla böcker i serien som ljudböcker och tycker att de är fantastiska. Jag älskar att få följa Ellen och alla kvinnor runt om henne.

Bokfestivalen i djupa skogen av Sofie Axelzon är uppföljaren till Bokbussen kommer vid midnatt och den här gången ska gänget i Sidhäll anordna en stor bokfestival.

När själen andas av Sara Dalengren lyssnade jag på som ljudbok. Jag visste inte vad jag skulle lyssna på men valde den här bara för att den dök upp. Det är en bok som handlar mycket om cykling och det var något nytt för mig att läsa om. Jag var lite skeptisk i början men ju längre in jag kom i boken desto mer tyckte jag om den. Den utvecklas till att bli en riktigt bra feelgood-berättelse om relationer.

Det var alla böcker jag läste i juli och augusti!

tisdag 16 augusti 2022

En kavalkad av boktips - Vuxenböcker

Jag fortsätter min kavalkad av boktips och den här gången blir det vuxenböcker!

Den första boken jag tänkte berätta om är Dina färger var blå av Marcus Jarl som jag läste eftersom jag var sugen på en gripande roman. Den handlar om Lina som jobbar som neonetalsjukssköterska. När hon var ung blev hon förälskad i Ted men en dag försvann han bara. Nu är hon gift med Samuel och lycklig med honom även om minnena och saknaden efter Ted finns kvar. Plötsligt dyker Ted upp igen. Han har cancer och inte lång tid kvar att leva. Han vill spendera sin sista tid med Lina. Men hur ska det fungera med Lina och Samuels äktenskap? Dina färger var blå har fått pris som årets feelgood men enligt mig är det motsatsen till feelgood. Det är en väldigt tung och gripande berättelse som var ganska jobbig att läsa. Den tar upp många svåra ämnen och dilemman. Boken är skriven utifrån olika tidsperioder. I början handlar det om Lina i nutid. Sedan kommer en tillbakablick till när hon var ung och träffade Ted för första gången. Därefter utspelar det sig i nutid igen. Jag gillade dåtidsdelen mest eftersom jag där kunde relatera mer till Lina då hon i den delen är i min ålder. Trots att den här boken stundvis var tuff att läsa är jag glad att jag gjorde det. Den är riktigt välskriven och berörande och även om handlingen var sorglig var jag fast i boken och hade svårt att släppa den. Marcus Jarl har nyligen släppt en ny bok som heter Där du en gång gick och den ser jag fram emot att läsa.

Nästa bok har jag haft i läshögen länge och nu blev den äntligen läst. Det är den andra boken av Kristin Harmel som översatts till svenska, Skogen där stjärnorna slocknar. Hennes tidigare bok De bortglömda namnens bok var min absoluta favoritbok förra året så jag hade höga förväntningar på den här. Även Skogen där stjärnorna slocknar utspelar sig under andra världskriget men har ett helt annat perspektiv. Den handlar om Yoni som har bott i skogen sedan hon som tvååring blev kidnappad. Hon har vuxit upp i skogen och lärt sig allt om att leva där. När hennes kidnappare som hon levt hela sin uppväxt med dör måste hon klara sig själv. Hon får nys om att ett krig startat. Hon hjälper människor som flytt ut till skogen. En grupp judar kommer henne nära. Det är en berättelse på liv och död. Vem kan hon lita på? Vem är fienden? Även det här är en gripande berättelse. Den innehåller många starka scener och överraskningar. Jag blev verkligen känslomässigt engagerad i berättelsen. Problemet var dock att jag jämförde läsupplevelsen med hur det var när jag läste De bortglömda namnens bok. Det och mina höga förväntningar gjorde att jag blev något besviken. Skogen där stjärnorna slocknar var lite långsammare i sitt berättande och berättelsen fångade mig inte lika mycket även om den var spännande och gripande.

För den som gillar feelgood vill jag rekommendera Ali NcNamaras trilogi som ges ut av Lavender Lit. Den första boken heter Den lilla blomsterhandeln vid havet och nu har jag läst del två, Daisys gamla folkabuss. Böckerna utspelar sig i St Felix i Cornwall och i Daisys gamla folkabuss får vi möta Ana som kommer dit för att ta hand om folkabussen hennes bästa vän lämnade efter sig när hon dog. Folkabussen visar sig vara i risigt skick och hon bestämmer sig för att renovera den. Malic som ska ta sig an bussen hittar en samling vykort i bussen och Ana bestämmer sig för att hitta den som skrivit vykorten. Boken utspelar sig i samma litterära universum som den första boken gjorde men de är fristående och går att läsa för sig även om jag tycker det är kul att få återse platser och karaktärer. Jag tycker att berättelsen är mysig att läsa och gillar karaktärerna. Handlingen känns något långsammare i den här andra boken men det är en perfekt sommarfeelgood som inte kräver så mycket av en som läsare. Den tredje delen om St Felix Kates besynnerliga pysselbutik finns redan ute för den som också vill läsa den.

Det var tre vuxenböcker jag läst under sommaren. Hoppas du gillade inlägget!

tisdag 9 augusti 2022

Skolstart

Skolstarten närmar sig och jag har läst två böcker som är perfekta för den som ska börja förskoleklass. De tänkte jag berätta om idag. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Min egen bok om att börja förskoleklass och är skriven av Katja Tydén och Soile Lilnor och illustrerad av Ingrid Flygare. Det som är roligt med den här boken är att den innehåller både berättelser, fakta och pyssel som man kan rita och fylla i. Boken förklarar på ett bra sätt hur det är att gå i förskoleklass. Sedan får man också följa olika barn i en förskoleklass och läsa berättelser om olika händelser i skolan. Det handlar om att äta i matsalen, gå till skolbiblioteket, leka på skolgården och vara i klassrummet. Fylla-i-sidor finns här och var i boken och man kan bland annat fylla i hur det var för en själv att börja skolan. Det här är verkligen en bok som passar alla som ska börja skolan snart!

Den andra boken är en vanlig kapitelbok för 6-9 åringar som hela boken kretsar kring att gå i skolan. Den heter Bästa friends forever och är skriven av Ellen Karlsson och illustrerad av Karin Cyrén. Boken handlar om Noa som går i förskoleklass. Vi får möta Noas familj och följa med till skolan. Där finns Manne. Noa och Manne är bästa kompisar men eftersom Manne är så snäll vill alla vara med honom. En dag börjar Annie i klassen. Hon är sur hela tiden och tar Noas plats bredvid Manne. På rasterna måste Manne vara med Annie för att hon ska bli glad men Noa vill ju vara med Manne. Bästa friends forever beskriver vardagslivet för Noa och jag tror att många barn i lågstadieåldern kan känna igen sig i berättelsen. Även det här är en perfekt bok att läsa inför skolstart eftersom den beskriver dilemman som kan dyka upp i skolan. 


Visst är det en härlig tid när skolan börjar igen. Det är en nystart och man kommer tillbaka till rutinerna. Jag har alltid gillat att gå i skolan och tycker mycket om att läsa böcker som utspelar sig i skolmiljö. Hoppas alla får en fin skolstart!

tisdag 2 augusti 2022

En kavalkad av boktips - Ungdomsböcker

Det har blivit dags att tipsa om några riktigt bra ungdomsböcker i min kavalkad av boktips.


Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg läste vi och bokcirklade i Unga läsare och det fanns mycket att diskutera om kring boken. Vi får möta Manda och Malin som går i nian och bor i ett litet samhälle. Det finns inte så mycket att göra där förutom att cykla omkring. De vill att något ska hända. Något spännande. Kanske kan de få sig en romans? En dag upptäcker de att en snygg kille börjat jobba på pizzerian. Manda bestämmer sig för att han ska bli hennes kärlek. Som tur är har han också en kompis som är punkare och som är perfekt för Malin. Men hur långt kan man egentligen gå för att få en kille? Och är det just de här killarna som är rätt för Manda och Malin? När jag väl hade kommit in i den här boken var det svårt att sluta läsa. Det är en vardaglig skildring av livet som tonåring i ett litet samhälle och jag tror att många kan känna igen sig i Manda och Malin. Jag uppskattade att boken beskrev hur det är att vara tonåring på ett trovärdigt sätt men för första gången kände jag mig nästan för gammal för en ungdomsbok. Jag kände mig inte alls på samma nivå som Manda och Malin och tyckte nästan att de kändes små och omogna. Det kom också upp i vår bokcirkel att den skulle passa bättre för lite yngre ungdomar i 12-13 års åldern. Men det är en välskriven bok som tar upp nya perspektiv. Till exempel figurerar en storasyster som har en cp-skada i berättelsen. Många av karaktärerna i boken gillade jag, men tyvärr var inte Manda och Malin mina favoriter.

Ritualen är den tredje delen i Ann-Sofi Forsmarks spännande serie och Hilde Stridh. Jag har älskat de två första böckerna Sakramentet och Förbannelsen för att de varit så otroligt komplexa berättelser som blandar nutid och dåtid på ett spännande sätt. Ritualen utspelar sig när Hilde börjat nian och läser en kurs i dokumentärfotografering i skolan. De får i uppgift att skildra stadens "mellanrum" i en gruppuppgift och då börjar Hilde komma mörka historier på spår. Sexton år tidigare mördades en pojke på stället där de fotar. Hilde vill ta reda på vad som egentligen hände. Ritualen är otroligt spännande och Ann-Sofi Forsmark kan verkligen konsten att skapa fängslande berättelser som håller läsaren intresserad från början till slut. Samtidigt som vi får följa med i Hildes vardag handlar det om fasansfulla historier i dåtid. Böckerna om Hilde fyller ett tomrum av övernaturliga berättelser för ungdomar. Böckerna är också mycket mer komplexa i berättelsernas uppbyggnad vilket gör de otroligt intressanta att läsa. Av någon anledning fångades jag inte lika mycket av Ritualen som jag gjorde när jag läste Sakramentet och Förbannelsen. Men det är helt klart en läsvärd bok!

Jag har läst Moxie av Jennifer Mathieu som är en fantastisk ungdomsbok. Därför ville jag såklart även läsa hennes bok Bad Girls som nu blivit översatt till svenska. Det är en helt annan typ av bok. Faktiskt annorlunda mot det mesta jag läst. Boken utspelar sig på 60-talet i USA och vi får möta Evie som är något av en "bad girl". Hon är en sådan som mammor säger till sina döttrar att de inte ska bli som. En dag händer något fruktansvärt som Evie är med om och efter det förändras allting. Hon dras in i en härva av lögner. får en ny vän och får ompröva allt hon står för. Jag blev överraskad flera gånger när jag läste boken och handlingen var otroligt spännande och välkomponerad. Det är en sådan där bok som man sugs in i och sedan har svårt att släppa. 

Nicola Yoon har släppt en ny bok som på svenska heter Saker man inte vill veta. Den handlar också om en karaktär som heter Evie. Hennes föräldrar har skilt sig efter att hennes pappa varit otrogen och efter det kan Evie inte tro på kärlek. Tidigare har hon älskat att läsa kärleksromaner men nu när hon vet att alla kärleksrelationer förr eller senare tar slut känns de inte trovärdiga. Hon bestämmer sig för att göra sig av med alla sina gamla favoritböcker och lämnar dem i ett bokbytarskåp. Då kommer hon över en bok med instruktioner om dans och den boken leder henne till en dansstudio. Men efter det här börjar märkliga saker att hända. Så fort hon ser ett par kyssas spelas deras förhållande upp framför henne. Hon ser de viktiga händelserna i deras förhållande. Från första kyssen till när de gör slut. Genom detta förstärks Evies tro på att kärlek alltid tar slut. Men så träffar hon X och blir förälskad. Ska hon våga ge sig hän för kärleken även om hon vet att det någon gång kommer att ta slut? Jag tyckte mycket om den här boken. Det är en väldigt intressant idé att skriva om en förmåga som gör att man kan se hur förhållanden kommer ta slut. Det blir liksom övernaturligt men på en verklighetstrogen nivå. Jag tyckte det var en fin berättelse om både vänskap och kärlek för även om man inte har samma förmåga som Eive kan det vara läskigt att gå in i ett förhållande och man kan vara rädd för att bli sårad. Men jag tycker ändå att boken har ett fint budskap. Den handlar om att man ska ta vara på nuet och njuta av den tid man har med människorna man tycker om. För det är ju faktiskt så att det någon gång kommer att ta slut. Men det kan ändå vara värt det för den tid man får. En superfin ungdomsbok som jag verkligen rekommenderar!

Jag tänkte avsluta det här inlägget med ett tips på två lättlästa ungdomsböcker. Den första heter Om du ser mig och är skriven av Emma Frey-Skött. Den handlar om Enya och Lily som är bästa kompisar och klättrar i samma grupp. I klättringsgruppen finns också Sam som Enya tycker om. Men Lily verkar inte gilla Sam och säger taskiga saker om honom. På en klättringstävling träffas Enya och Sam och de har roligt tillsammans men Enya vågar inte berätta för Lily att hon gillar Sam. Hon vill ju vara med de båda och inte behöva välja. Om du ser mig är den första delen i en lättläst serie som heter Klättra mitt hjärta. Jag gillade boken eftersom den känns relevant för unga samtidigt som det är en enkelt skriven berättelse.

Den andra lättlästa boken jag vill rekommendera är Om jag bara kan få henne ur mitt huvud av Ebba Hyltmark som är den andra delen i den lästtlästa serien Nevermind. Boken är skriven i sms-form och man får följa Lou som hör av sig till en tjej hen (när jag tänker på det tror jag inte man får reda på Lous kön i boken) träffat på en fest och inte kan släppa. Kompisen Charlie tycker att Lou ska släppa den här tjejen och dejta någon annan. Men Lou vet inte riktigt vad hon ska göra. Det är svårt med kärlek och att göra rätt. Både för sig själv och för andra. Det jag gillar med alla Ebba Hyltmarks böcker är att de känns väldigt trovärdiga för hur ungdomar pratar och skriver. Det är ett genidrag att den här lättlästa serien är skriven i sms-form för vad skulle kunna locka ungdomar om inte en bok om relationer som är skriven på ett enkelt sätt som liknar den typ av skrift många ungdomar ofta läser. Om jag bara kan få henne ur mitt huvud är en bok att känna igen sig i och man vill läsa hela på en gång för att se hur det ska gå för Lou. 

Ungdomsböcker är något av det bästa jag vet och här har ni några tips på ungdomsböcker jag läst den senaste tiden. 

tisdag 26 juli 2022

En kavalkad av boktips - Böcker för 9-12 åringar

Min kavalkad av boktips fortsätter och den här gången blir det tips på böcker för barn 9-12 år.

Nästan helt okej är Olivia Alhällens andra bok för mellanåldern. Den handlar om Billie som hamnat i ett spår av lögner. Hennes pappa sitter i rullstol och behöver hjälp varje dag för att klara av vardagliga saker. Det vill inte Billie berätta om. Hemligheterna växer sig allt fler och allt större. Sanningen är för jobbig att berätta och hon vill inte heller avslöjas som en lögnare. Det handlar om vänskap, kärlek, sanning och lögner. Jag tycker att Olivia Alhällen skriver väldigt bra för mellanåldern. Hon har lyckats hitta en ton som passar målgruppen och tar upp väsentliga ämnen som jag tror många 9-12 åringar uppskattar att läsa om. Det är en perfekt bok att sluka på sommarlovet. 

Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi köpte jag på Stockholms bokhelg efter att ha lyssnat på ett samtal där författaren deltog. Den vann Barnradions bokpris förra året och eftersom jag jobbat med årets upplaga av priset kändes det roligt att läsa förra årets vinnare. Boken handlar om Salman som ska åka med sin familj på en resa till Spanien. Men planerna blir ändrade. Hans faster i Baluchistan behöver hjälp och istället får familjen åka dit. Det blir Salmans första besök i landet hans föräldrar kommer ifrån. För första gången får han uppleva kulturen, träffa sina kusiner och se varifrån han kommer. Men det blir också en farlig resa eftersom regimen är misstänksam mot Salmans föräldrar som valt att lämna landet. Den riktiga solen berättar en historia som nog många kan känna igen sig i och som det inte skrivs om i samma utsträckning. Jag tyckte det var intressant att läsa om ett land och en kultur som jag inte vet så mycket om. Det är en fin, spännande och intressant berättelse som verkligen behövs.

Jag har gillat allt jag läst av Ingrid Jönsson och ville såklart också läsa hennes mellanåldersbok Hjärtstenen. Den handlar om när Minette börjar i Lises klass och gör att allt förändras. Ingen vågar säga emot Minette trots att hon är taskig, främst mot Jossan. Lise vill göra något men det är svårt att våga säga till. Hjärtstenen är en vardaglig berättelse som många i målgruppen nog skulle gilla. Den är enkel att ta till sig och lätt att relatera till.

Väktarinnan är den första delen i serien Viskornas dal av Åsa Rosén. Min mamma har läst och tyckt mycket om de här böckerna och jag fick första delen i serien med mig hem när jag var på ett läsfrämjarevent som Lässatsningen i Eskilstuna ordnade tillsammans med förlaget Rabén & Sjögren. Boken handlar om Iza som tillsammans med sin familj flyttar från Stockholm till en liten by i Norrbotten. De ska bo i mormors gamla sommarstuga tills huset de håller på att bygga står klart. Men huset de håller på att bygga står på viskornas mark men ingen i familjen verkar tro på de gamla berättelserna om viskorna. Egentligen tror inte Iza heller på viskor. Inte förrän hon får möta dem själv. Nu måste hon se till att huset inte byggs för då kan hemska saker hända. Väktarinnan är en riktigt spännande och välskriven berättelse som blandar vardag med övernaturliga händelser på ett intressant sätt. Jag gillar att läsa om och lära mig mer om folktro som funnits i vårt land. Iza är en intressant karaktär att läsa om och jag ser fram emot att läsa de andra delarna i serien.

Fyra bra böcker för mellanåldern var alltså det här. De är alla välskrivna och bra berättelser men de är olika i vad de handlar om och hur det är skrivna. För när det kommer till böcker finns det verkligen något för alla.

onsdag 20 juli 2022

Drömmar till salu

Jag har spenderat fina stunder med Anni och Ester i Drömmar till salu som är Ada Westers debutroman. Det är en feelgoodberättelse där vi får följa Anni i nutid och Ester på 40- och 50-talen. Boken var precis vad jag ville läsa just nu!

I ett rött hus med vita knutar i Stjärnhov bodde Ester med sin syster Gilda i stor del av sina liv. Nu har båda gått bort och Anni som är barnbarn till Ester har fått ärva huset. Det är sommar när hon åker från Stockholm för att renovera huset innan hon ska sälja det för att kunna köpa en ny lägenhet. I det lilla samhället lär hon känna människorna och börjar också nysta i farmor Esters liv. Vem är egentligen pappa till hennes pappa? Hur kommer det sig att Ester och hennes syster Gilda bodde i det röda huset tillsammans så länge? Varannat kapitel är skriver ur Annis perspektiv och varannat ur Esters. Vi får följa Esters barndom och ungdom. Hur hon går i skolan och mäter Hjalmar och så småningom börjar studera till lärarinna. I dåtidsperspektivet får man som läsare ledtrådar som Anni också luskar ut.

Att under fina sommardagar få drömma mig bort till Stjärnhov och följa Annis loppisutflykter, renovering och upptäckter var underbart. Hennes liv är vardagligt och lantligt men samtidigt underhållande att läsa om. Boken gav mig en härlig känsla när jag läste den och jag gillade verkligen hur de två perspektiven gjorde att det blev som två berättelser i en samtidigt som de vävdes ihop på ett snyggt sätt. 

I boken finns många litterära referenser vilket jag tänker kan vara ett sätt för Ada Wester, som ju är förläggare till yrket, att väva in sitt intresse och sin kunskap om litteratur. Anni är en bokälskare av rang och när hon målar huset lyssnar hon till exempel på Jana Kippo-trilogin. Vi får även följa Esters litteraturupptäckter från att hon fängslas av Skattkammaröns äventyr. 
Roligt är också att boken utspelar sig i Sörmland där jag bor. Eskilstuna som jag är ifrån nämndes ett antal gånger och jag blev nyfiken på att upptäcka mer av mitt närområde. 

Drömmar till salu var verkligen en fin läsupplevelse som väckte många känslor. Det var spännande att bygga pusslet kring Esters liv tillsammans med Anni, mysigt att läsa om läsning, renovering och lantliv, intressant att lära känna människorna i Stjärnhov. Jag vågar nog säga att det här var en av sommarens bästa läsupplevelser! Läs Drömmar till salu i sommar, ni kommer inte ångra er. Jag hoppas verkligen Ada Wester fortsätter skriva för det gör hon riktigt bra!

söndag 17 juli 2022

Läst i maj och juni

Juli är här och jag tänkte skriva ett inlägg där jag summerar läsningen under maj och juni. 

Vi börjar med läsningen i maj.

De överblivnas armé av Gustav Tegby var en spännande fantasybok som jag läste för Barnradions bokpris.

Akamella - Andarnas rike av Lowe Aspviken är även det en riktigt spännande bok som utspelar sig förr i tiden.

Ellens val - Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg lyssnade jag på som ljudbok och oj vad jag gillar alla böcker om Ellen!

Veras krig av Katarina Kuick läste jag för Barnradions bokpris och den blev ju också en av de nominerade böckerna i slutändan. Den beskriver krig ur ett barns perspektiv och är både tung och intressant.

Kanske är det längtan av Malin Fjellborg bokcirklade vi tillsammans med Unga läsare under Stockholms bokhelg. Det är en ungdomsbok som jag hade svårt att sluta läsa.

Allt som blir kvar av Sandra Beijer lyssnade jag på som ljudbok inför att boken skulle komma som serie. 

Stargate. En julberättelse av Ingvild H. Rishöj - en julbok kanske det inte är rätt timing för just nu men den här boken var inte så julig vilket var tur. Det är en fin berättelse om två systrars relation till sin pappa.

Allt om Kerstin Helena Hedlund och Katarina Strömgård är del sex i serien om Kerstin och den här gången kommer det en tonåring hem till Kerstin. 

Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman utspelar sig i en parallell verklighet där alla vet när de ska dö. I den här boken får vi följa My som ska dö om ett år. Riktigt bra ungdomsbok!

Vända blad av Johanna Schreiber är del två i serien om Schantz förlag och i den här boken får vi följa Clara som är förläggare och jag tyckte mycket om att få läsa om henne.

Nästan helt okej av Olivia Alhällen riktar sig till mellanåldern och är Olivias andra bok. Den handlar om lögner och vänskap och jag tror att många i målgruppen skulle tycka mycket om boken.

Är du rädd, Stella? av Susanne Trydal och Ellen Ekman är den andra boken om Stella, den här gången är hon och storasyster Agnes hemma själva. 

Gränsen av Maria Nilsson Thore är en bilderbok som handlar om en gräns. Vad händer om man går över gränsen?

Viskornas dal - Väktarinnan av Åsa Rosén är en favorit hos min mamma så jag blev sugen på att läsa den också. Det är en riktigt spännande bok som utspelar sig norrut och blandar fantasy med vardag.

Syster av Sofia Nordin var väldigt intressant läsning. Den handlar om en tjej som kommer till en gård för mammor och barn som tagit sig ifrån destruktiva pappor. 

Hjärtstenen av Ingrid Jönsson har jag länge haft i läshögen. Jag har tyckt mycket om Ingrid Jönssons tidigare böcker och det här är en fin berättelse för mellanåldern.

Där drömmar möts av Sofia Fritzson lyssnade jag på som ljudbok och verkligen älskade! Det är feelgood när det är som bäst! 

Hemmet för bortrövade barn - Pojke 265 av Camilla Lagerqvist är den andra delen i serien om Adam och hemmet för bortrövade barn. Även den här var spännande!

Sedan fortsätter vi med läsningen i juni.

Jordbok - Tiden av Matilda Ruta är en fint illustrerad faktabok som handlar om jordens historia. Den är fint berättad och jag gillar verkligen illustrationerna.

Vår vän Anne av L. M. Montogomery lyssnade jag på som ljudbok. Det är uppföljaren till Anne på Grönkulla och jag har bestämt mig för att ta mig an hela serien.

Bad girls av Jennifer Mathieu köpte jag på Stockholms bokhelg eftersom jag tyckte mycket om författarens tidigare bok Moxie. Det här är en helt annan berättelse som var riktigt spännande och annorlunda mot allt jag läst tidigare.

Bara en dejt av Sofia Fritzson tyckte jag otroligt mycket om! Det är den andra delen i feelgoodserien om den lilla staden Ängsmark och i den här boken får vi följa Diana och Adrian. En supermysig feelgood!

Ritualen av Ann-Sofi Forsmark har legat i min läshög länge och äntligen blev den läst. Det är den tredje delen i serien om Hilds Stridh och precis som i de tidigare böckerna är det en välkomponerad berättelse som blandar historia och nutid.

Den riktiga solen av Peimaneh Mollezehi köpte jag också på Stockholms bokhelg. Det är en bok för mellanåldern som handlar om Salman som för första gången får besöka landet hans föräldrar kommer ifrån. 

Balkong med havsutsikt av Hanna Blixt lyssnade jag på som ljudbok. I den här boken får vi följa med Nora och Viktor på en lyxkryssning och samtidigt följa Anders resa till Amerika över hundra år tidigare.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg läste vi tillsammans med Unga läsare. Det är en lättläst ungdomsbok som det fanns mycket att diskutera kring under vår bokcirkel.

Den övergivna ön av Astrid Åhlén fick följa med min hem från ett jobbpass på bibliotekets barnavdelning. Jag gillade verkligen illustrationerna i boken!

Blackout är en antologi av flera författare som utspelar sig under ett strömavbrott. Alla berättelser hänger ihop på ett eller annat sätt och jag gillar idén med boken trots att jag inte fastnade helt för berättelsen.

Dina färger var blå av Marcus Jarl är en riktigt gripande berättelse om kärlek, sorg och död. Den var ganska tung att läsa men ändå bara flöt läsningen fram. Marcus Jarl har precis släppt en ny bok och den ser jag också fram emot att läsa.

Blodspakten av Johan Rundberg är den fjärde delen i serien om Mika. Även denna otroligt spännande!

Vilken smash! av Joakim Persson och Marianne Sund läste jag eftersom den utspelar sig i Eskilstuna där jag bor. Boken handlar om badminton och vänskap.

Om du ser mig av Emma Frey-Skött och Ingrid Skåre är en lättläst bok om klättring, kärlek och vänskap som riktar sig till ungdomar.

Den hemliga operationen av Tobias Söderlund och Stef Gaines är den tredje boken i serien om spökhunden Buster och den här gången är det dags för spökjakt på sjukhuset. 

Många böcker har det blivit i maj och juni! Jag håller också på att skriva tipsinlägg om böcker för olika åldrar och där kommer jag att skriva mer om många av de här böckerna om du blev nyfiken på någon av dem. Det första inlägget om böcker för 6-9 åringar finns redan ute och fler inlägg är på väg!