Sidor

lördag 30 maj 2020

Pippi 75 år: Pippiperspektiv

Lagom till Pippis 75 årsdag släpptes boken Pippiperspektiv, en stor turkos bok med Pippis orangea siluett på framsida. Jag läste om boken och blev nyfiken på den. 

Pippiperspektiv är en bok där olika författare, illustratörer och liknande har skrivit om sin relation till Pippi Långstrump. I texter och bilder beskriver de sin syn på Pippi. Det är essäer, intervjuer, foton och illustrationer om allt som har med Pippi att göra. Några av de som skrivit och illustrerat i den här boken är Fatima Bremmer, Linnéa Claesson, Kitty Crowther, Marcus-Gunnar Pettersson, Linda Skugge, Björn Ulvaeus och Karin Nyman. Det handlar om Pippi-filmerna, mode, duktiga flickor, översättning, betydelsen av en förebild som Pippi Långstrump och mycket, mycket mer. 


Det här är verkligen en fin bok med mycket intressant innehåll! Det är intressant att läsa om Pippi Långstrump ur så många perspektiv och lära sig nya saker om den här karaktären och hennes påverkan på människor. Man får många historier bakom Pippi och också läsa om vilken relation olika människor har till henne. Det är en fint formgiven bok med fotografier och illustrationer. Jag gillade mes Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer av Pippis flätor. 

En av de texter som jag uppskattade mest var Linda Skugges text om att vara prestationsprinsessa som Annika eller slarver som Pippi. Det var också spännande att läsa Annika Rabes texter om kritiken mot Pippi. Även Alexandra Pascalidou om hennes uppväxt och Pippis betydelse i hennes liv var gripande. Som barn har jag sett filmerna om Pippi Långstrump och i boken finns en text av Johan Erséus där han berättar berättelsen bakom Pippifilmerna vilket var intressant att läsa om. 

Vill du veta mer om Pippi Långstrump skulle jag verkligen rekommendera Pippiperspektiv. De tidigare böcker jag tipsat om under den här veckan har varit berättelser om Pippi som passar för barn, men det här är snarare en bok för vuxna som är intresserade av analyser kring Pippi. 

Titel: Pippiperspektiv
Förlag: Astrid Lindgren text
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 29 maj 2020

Pippi 75 år: Intervju med Fabian Göranson

I samband med Pippi Långstrumps 75 årsjubileum släpptes en ny serieutgåva av Pippi på rymmen med illustrationer av Fabian Göranson. Jag har intervjuat honom om bland annat Pippi Långstrumps storhet, hans illustrationsteknik och vad man måste förhålla sig till när man illustrerar så kända figurer.

Vad var din relation till Pippi Långstrump innan du illustrerade "Pippi på rymmen"?

När jag var lite hade jag ett lite ambivalent förhållande till Pippi tror jag. Å ena sidan tyckte jag väldigt mycket om att hon bodde i det här stora kaotiska huset och hade en stor säck med guldpengar. Jag växte själv upp i ett stort stökigt gammalt trähus, så på jag kunde verkligen relatera till det. Samtidigt är hon ju lite besvärlig person också. Och det är tycker jag är en del av poängen med Pippi, hon är inte bara snäll, hon är lite självgod och jobbig också. 
Fabian Göranson, foto: Kajsa Göranson
Nu som vuxen har jag återupplevt Pippi genom mina barn. Det är verkligen fantastiska berättelser, och så blir man medveten om alla ord, uttryck och sånger som man inte ens alltid tänker på att de kommer från Pippi. 

Jag såg på Rabén & Sjögrens instagram där du visade tekniken du använde när du illustrerade "Pippi på rymmen", kan du berätta lite om den?
Illustrationerna till boken är först tecknade med tusch för den svartvita versionen. Sedan har jag skannat in och skrivit ut de svartvita bilderna och färglagt dem med gouachefärg. Gouache är en sorts täckande vattenfärg, så färgen lägger sig delvis över de svartvita linjerna i när bilden färgläggs. Därför finns det en till utskrift av den svartvita bilden på genomskinlig plastfilm, och som man lägger över färgläggningen och på så sätt ”får tillbaka” skärpan i linjerna. Det är ungefär den metod som användes till exempel för serier som Tintin.

Hur var det att illustrera en bok som filmatiserats och som har karaktärer som tidigare illustrerats av andra illustratörer i olika versioner? På vilket sätt tänker du att man måste förhålla sig till det?
Det är förstås ett enormt förtroende att få illustrera Pippi Långstrump, och jag känner av det mer och mer nu sedan boken släppts. Men medan jag arbetade med boken försökte jag framförallt göra en stark bildberättelse, och inte tänka så mycket på Pippi som ikon. 
I arbetet gick jag tillbaka på tre källor: dels själva filmen Pippi på rymmen, dels filmmanuset och dels en bok med stillbilder från filmen, som Astrid Lindgren skrev texten till. De tre källorna var delvis ganska olika, även om manuset till min bok framförallt bygger på texten till boken med stillbilder. När jag väl hade texten klar så blev ambitionen att gestalta den så starkt som möjligt. Jag gick helt enkelt tillbaka till Astrid Lindgrens text förutsättningslöst och tänkte igenom hur jag kunde levandegöra det på mitt sätt. 

Vad gäller karaktärernas utseende tänkte jag att barnen skulle känna igen dem, så de är ganska lika Ingrid Vang Nymans illustrationer. Sedan byggde jag upp en värld till dem, ett Sverige på kanske 40- eller 50-talet. Jag tänkte Pippis anarkism funkar bäst när hon kontrasterar mot ett lite mer gammaldags Sverige. 

Du har sagt att du ville lyfta fram Annika i den här boken, varför valde du att göra det?
Jag märkte i texten att Annika är den som råkar ut för mest saker, och som också reagerar på dem. Hon somnar i en myrstack, hon får sina kläder uppätna av en ko,  får för sig att hon ska tvätta folk på olika sätt. Till skillnad från Pippi och Tommy, som är ganska jämna i humöret, så reagerar Annika jättestarkt på allt som händer henne, och den som står för känslorna i en berättelse är ju också den som är lättast att identifiera sig med. Så på det sättet kan man se Annika som huvudperson i berättelsen. 

Pippi firar 75 år, vad tror du gör att böckerna om Pippi Långstrump fungerar än idag? 
Det är ju olika i olika tider och för olika människor. Pippi är inte heller riktigt samma karaktär i de första böckerna som i filmer som Pippi på rymmen eller Pippi på de sju haven, där hon är mer upprorisk i de första böckerna och mer av en äventyrare i filmerna.
I de flesta andra länder finns det hjältar, helgon och nationalikoner på ett sätt som det faktiskt inte gör i Sverige. Även om till exempel Olof Palme betyder väldigt mycket för många så är det ingen som har ett foto av honom hemma på väggen. Där har kanske Pippi fyllt ett tomrum, hon har blivit ett slags antiauktoritärt nationalhelgon.

Tack Fabian för att jag fick intervjua dig! Hoppas ni som läst tyckte det var intressant! Missa inte att delta i min Pippi-quiz där du har chans att vinna Pippi på rymmen. Här kan du göra det.

torsdag 28 maj 2020

Pippi 75 år: Pippi på rymmen

Berättelsen om när Pippi, Tommy och Annika rymmer hemifrån har tidigare filmatiserats och getts ut som bilderbok med foton. Nu har den släppts i en serieutgåva fått nya illustrationer signerade Fabian Göranson för dagens barn. 

Pippi på rymmen handlar om när Pippi, Tommy och Annika rymmer hemifrån för att slippa rensa i jordgubbslandet. Under sin tid på rymmen får de vara med om många spännande saker. De plockar smultron, klättrar och åker tåg. De träffar också Konrad med kalasklistret och en ko som äter upp deras kläder. 

Filmen Pippi på rymmen var en stor favorit hos mig som barn och det var roligt att få återuppleva berättelsen genom den här serieboken. Det är en spännande berättelse som verkligen blir annorlunda mot de andra böckerna om Pippi Långstrump samtidigt som man känner igen karaktärerna. De nya illustrationerna är fint gjorda och har lite samma stil som Ingrid Vang Nymans orginalillustrationer även om de känns nya. 

Då boken innehåller mycket bilder och är skriven som i en seriebok passar den nog lika bra att läsa högt för yngre barn som för lite äldre att läsa själv. Det är en bok för många åldrar som även föräldrar kan uppskatta. 

Vill du ha chans att vinna ett exemplar av Pippi på rymmen kan du delta i mitt Pippi-quiz som jag har under den här veckan. Klicka här för att vara med och tävla! 

Titel: Pippi på rymmen
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Fabian Göranson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp enligt mig: från ca 4 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 27 maj 2020

Pippi 75 år: Pippi firar födelsedag

Pippi fyller 75 år och nu har en nyutgåva av bilderboken Pippi firar födelsedag med illustrationer av Ilon Wikland släppts. En guldskimrande utgåva med extramaterial!

Boken innehåller berättelsen om när Pippi bjuder in Tommy och Annika för att fira hennes födelsedag. Det blir ett roligt kalas med bullar, kakor och tårta. De leker inte stöta golv och letar efter spöken på vinden. 

Pippi firar födelsedag är en fin berättelse där man som ny Pippi-läsare får bekanta sig med Pippi, Tommy och Annika eller som van Pippi-läsare lära känna dem ytterligare. Det är som alltid lekfullt och roligt att läsa och Pippis påhitt och boken innehåller både lek och allvar. En perfekt bok att ge bort i födelsedagspresent till ett barn. 

I den här utgåvan av boken finns också extramaterial i form av tips på recept och lekar så att man kan ordna ett eget Pippi-kalas. Dessutom innehåller boken delvis nytt bildmaterial. Det är fina, klassiska illustrationer av Ingrid Vang Nyman som tar mig tillbaka till barndomen. 

Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Ingrid Vang Nyman
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 26 maj 2020

Pippi 75 år: Pippi-quiz

Som en del av min Pippi-vecka på bloggen kommer jag att ha en Pippi quiz med frågor om Pippi Långstrump. Tävlingen är öppen från nu till på söndag 31/5 kl. 18 då jag utser en vinnare. Den som får flest rätt vinner ett exemplar av boken Pippi på rymmen som är illustrerad av Fabian Göranson. Om det är fler som har lika många rätt kommer jag att lotta om vem som vinner. Tack till Rabén & Sjögren som sponsrat med priset! Lycka till! 

Länken till quizet finns här!


måndag 25 maj 2020

Pippi Långstrump 75 år - Temavecka

I torsdags den 21 mars var det 75 år sedan Karin Nyman fick den nedskrivna berättelsen om Pippi Långstrump i 10-årspresent av sin mamma Astrid Lindgren. Det var Karin som en dag när hon låg hemma och var sjuk ville att hennes mamma skulle berätta något för henne och kom på namnet Pippi Långstrump. Om den tokiga flickan berättade Astrid för sina och andra barn och till Karins 10-årsdag skrev hon ner berättelsen. Först refuserades boken av Bonnier men sedan gavs den ut av Rabén & Sjögren 1945. Och tur är väl det. För annars hade vi inte fått bekanta oss med den påhittiga och roliga flickan Pippi Långstrump. Vi hade aldrig fått lära känna hennes lekkamrater Tommy och Annika eller hennes häst Lilla Gubben eller hennes apa Herr Nilsson. En barndom utan Pippi Långstrump vore en tråkigare barndom. 

Jag fick böckerna om Pippi Långstrump lästa för mig som barn. När jag tittar i mitt exemplar av Pippi Långstrump står det Glad påsk Agnes 2005 i den. Men mina starkaste minnen av Pippi är från filmerna. Som ban brukade jag vakna ganska tidigt om morgnarna och mina föräldrar lärde mig hur jag skulle göra för att sätta på DVD-spelaren och titta på film. Jag brukade alltid ta en blå plastskål med flingor i och sätta mig på golvet framför tv:n och titta på någon Astrid Lindgren-film. Det kunde vara Emil, Madicken, Bullerbyn eller Pippi. En favoritfilm var Pippi på rymmen och jag drömmer fortfarande om att en dag komma till en äng fylld av solmogna smultron att plocka som Pippi, Tommy och Annika gör när de rymmer hemifrån för att slippa rensa i jordgubbslandet. Och tänk hur häftigt det hade varit att ha en burk med Konrads kalasklister så att man skulle kunna klättra på väggarna och taket som Pippi gör. 

Året jag gick i förskoleklass skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år och vi hade en temadag i skolan för att fira detta. Då skulle man klä ut sig till en Astrid Lindgren-figur och jag valde såklart att klä ut mig till Pippi. Alla andra barn som också klätt ut sig till Pippi hade köpta utklädningskläder och peruker från leksaksaffären men jag hade flätor i mitt egna hår som stod rätt ut med hjälp av ståltråd, pappas långs strumpor och en blå tröja från Nordea där min farbror jobbade som vi hade sytt på små lappar på. Jag hade också en kappsäck med morotspengar i och ett Lilla Gubben-gosdjur fastsatt på en pinne som en käpphäst.

Nu på senare tid har jag bestämt mig för att läsa alla Astrid Lindgrens utgivna böcker. Dels för att återuppleva berättelserna från min barndom men också för att det skulle vara roligt att ha läst alla Astrid Lindgrens böcker. En bit på vägen har jag kommit! Nu går jag i trean på gymnasiet och i mitt gymnasiearbete har jag skrivit om Pippi Långstrump.

Pippi är en karaktär som har betytt mycket för många människor och nu fyller hon 75 år! Det kommer att firas hela året och jag vill såklart vara med och fira. Därför kommer jag den här veckan att ha en Pippivecka på min blogg. Jag kommer att recensera tre böcker som kommit ut i samband med jubileet. Det är en nyillustrerad serieutgåva av Pippi på rymmen, boken Pippiperspektiv där olika kända personer har skrivit om sin bild av Pippi Långstrump och nyutgåvan av Pippi firar födelsedag. Dessutom kommer jag att intervjua Fabian Göranson som har illustrerat Pippi på rymmen, prata Pippi på radio och ha en spännande Pippi-quiz där man har chans att vinna ett fint pris! Hoppas ni ser fram emot detta lika mycket som jag gör! Det blir ett inlägg om dagen den här veckan och allt kommer att handla om Pippi Långstrump!

lördag 23 maj 2020

Napresan - eller när Ester slutade med napp

Förutom kapitelboken Månen, varelsen och jag är Ylva Karlsson även aktuell med bilderboken Nappresan - eller när Ester slutade med napp. En fin berättelse som är illustrerad av Katarina Strömgård. 

Boken handlar om Ester skulle sluta med napp. Hon slängde sina nappar i soptunnan och sen åkte dem hem. Men på kvällen när Ester skulle sova blev Ester ledsen. Hon saknade sin napp och kunde inte sova utan dem. Så mitt i natten tog hon med sig sin tygkänguru för att hämta tillbaka napparna. 

Det här är ett spännande äventyr om Ester som ska hämta tillbaka sina nappar. En bok som passar utmärkt för barn som precis som Ester blivit för stora för att ha napp. Berättelsen utvecklar sig till en magisk resa som Ester ger sig ut på tillsammans med sin tygkänguru. Napparna förvandlas till en båt och en luftballong som tar dem hem. Jag gillar verkligen sättet boken är skriven på. Det är ett fins språk samtidigt som det är enkelt att förstå för barn. 

Boken är illustrerad av Katarina Strömgård och det är fantastiskt vackra bilder. De går alla i samma blå, rosa och gula toner. Speciellt gillar jag bilden som är på omslaget där Ester och tygkängurun åker i nappen som blivit till en luftballong. Den visar verkligen känslan av det magiska äventyr som boken utgörs av. 

Nappresan - eller när Ester slutade med napp är en fin och spännande bilderbok som är perfekt att läsa för barn som ska eller har slutat med napp. 

Titel: Nappresan - eller när Ester slutade med napp
Författare: Ylva Karlsson
Illustratör: Katarina Strömgård
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 20 maj 2020

Mitt gymnasiearbete om två barnböcker

Idag är det 24 dagar kvar till studenten! Även om det blir en annorlunda student i år ser jag fram emot studentdagen och jag tror och hoppas att det kommer bli en bra dag! Vi håller på med de sista uppgifterna i olika kurser och det börjar verkligen kännas att vi har kommit in på slutspurten nu. 

Mitt gymnasiearbete är klart och inlämnat vilket känns skönt och jag är nöjd med resultatet. Jag har skrivit ett arbete om normer med utgångspunkt i de två barnböckerna Pippi Långstrump av Astrid Lindgren och Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter. I arbetet har jag jämfört hur de böckerna tar upp ämnet normer, tagit reda på vilka reaktioner Pippi Långstrump fick och funderat kring hur Lisbet och Sambakungen skulle kunna användas för att diskutera normer med barn. Det har varit roligt att få djupdyka i de här två böckerna och att få göra ett stort arbete om något jag verkligen är intresserad av!

Om någon är intresserad att läsa mitt gymnasiearbete är det bara att lämna en kommentar, mejla mig på agneslindholm01@gmail.com eller kontakta mig på instagram där jag heter @agnes_lindholm så skickar jag det! 


Sommarens utgivning 2020

Snart är det sommaren och jag har tagit mig en titt på vilka böcker som kommer ut i sommar. Utgivningen är ju inte lika stor på sommaren som den är under hösten och våren men jag har hittat några titlar jag är nyfiken på. 

Rabén & Sjögren: 
Drömmarnas skepp av Johanna Wilson, utkommer i juni: 
Det här verkar vara en historisk ungdomsroman som dessutom har ett väldigt fint omslag!


Jag glömmer dig aldrig av Sarah Dessen, utkommer i juni: 
Många gillar Sarah Dessens böcker för ungdomar som verkar vara väldigt mysiga. Jag har faktiskt inte läst någon av hennes böcker men kanske borde göra det i sommar. Den här som är hennes nya verkar fin!

Mystiskt på en måndag av Emelie Andrén och Veronica Ljunglöf, utkommer i juni:
En spännande kapitelbok för 6-9 åringar. 

Bonnier Carlsen: 
Om det regnar i Ahvaz, Nioosha Shams, utkommer i juni: 
Verkar vara en intressant ungdomsbok. Omslaget fångade mig verkligen!


Lavender Lit: 
Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt av Jenny Han, utkommer i juni:
Det här är del två och tre i Jenny Hans sommarserie som hon skrev innan Till alla killar jag har gillat-trilogin. Lavender Lit ger ut dem i superfina nyutgåvor. Den första finns redan ute och den har jag beställt. Det är perfekt sommarläsning tror jag!

Strandläsning av Emily Henry, utkommer i juli: 
En mysig feelgoodbok som handlar om en författare. Även detta tror jag är den ultimata sommarboken! Ser verkligen fram emot den!

Gilla böcker: 
Jellico road av Melina Marchetta, utkommer i maj: 
Den här boken har jag hört mycket gott om och Johanna och Lexie tipsade mig om den när vi var på Lidingö bibliotek i februari. Nu kommer den i nyutgåva och då kanske det är dags för mig att ta tag i den.

Natur och kultur: 
Lycka är för losers av Wibeke Brueggemann, utkommer i maj: 
Även den här boken vet jag många som redan läst och gillat. Det verkar vara en ungdomsbok precis i min smak!

Har jag missat någon spännande bok som kommer ut i sommar får du gärna lämna en kommentar! Vad ser du fram emot att läsa i sommar? 

lördag 16 maj 2020

Månen, varelsen och jag

Ylva Karlsson har skrivit ett flertal böcker för barn och ungdomar, bland annat Skriv om och om igen som hon och Katarina Kuick och belönades med Augustpriset för 2009. Nu är Ylva Karlsson aktuell med en bok för 6-9 åringar som heter Månen, varelsen och jag. Den är illustrerad av Sofia Falkenhem vars bildspråk känns igen från böckerna om Kalle Skavank av Petrus Dahlin och Mats Strandbergs böcker om monstret Frank. 

Månen, varelsen och jag handlar om Månne som är åtta år och har bestämt sig för att starta en youtubekanal. Hen ska bli den yngsta youtubern och göra vloggar där hen berätta om sitt liv och hur det är att vara Månne. Hur det är att varken var flicka eller pojke. Hen ska berätta om saker hen gör med sina kompisar Rut och Jörgen men också om alla jobbiga frågor och folk som inte förstår att det faktiskt går att vara en hen. 

Hela boken är skriven som inlägg på Månnes youtubekanal där hen berättar om sin vardag, sina känslor och saker som händer. Det är ett grepp jag tror passar bra för den tänkta målgruppen. Det blir som en modern version av böcker skrivna som dagböcker där man får följa karaktärens liv. 

Månen, varelsen och jag är en viktig bok. Jag har tidigare bara läst ungdomsböcker med karaktärer som är ickebinära och det är verkligen bra att det kommer en bok för yngre barn som handlar om hur det är att vara varken tjej eller kille. Jag tror att boken kan ge till kunskap och förståelse till både barn och vuxna och bidra till ett normaliserande. 

Jag gillar verkligen Månne som karaktär, hen är en person som är lätt att tycka om och jag blir ledsen när jag läser om allt det jobbiga hen får vara med om. Äldre barn kommer fram till Månne på skolgården och frågar om hen är flicka eller pojke och om hen har snopp eller snippa. I luciatåget sjunger de till alla flickor och pojkar men inte till hennar. Det gör Månne ledsen. Att läsa om Månnes känslor och upplevelser kring när någon felkönar henom eller bara pratar om tjejer och killar får mig verkligen att inse hur mycket i vårt samhälle som är uppbyggt på tanken att det bara finns två kön. Samtidigt är boken en skildring om hur det är att vara barn idag. Allt handlar inte om att vara ickebinär, det handlar om en åttaårings liv.

Jag tycker att alla borde läsa Månen, varelsen och jag oavsett om man tillhör målgruppen 6-9 år eller är äldre. Det är en fin berättelse om hur det är att vara åtta år och ickebinär som ger en förståelse för hur det kan vara att leva utanför normen. 

Titel: Månen, varelsen och jag
Författare: Ylva Karlsson
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 13 maj 2020

Tävling! Vinn signerade exemplar av Jens Lapidus böcker om Dillstaligan!

I mitt senaste inlägg tipsade jag om Jens Lapidus och Gustaf Lords böcker om Dillstaligan. Det är spännande böcker för 6-9 åringar som handlar om Jonathan, Zasha och Bollan som har en tjuvliga tillsammans som försöker ställa saker de är fel tillrätta. Läs mer om böckerna i mitt senaste inlägg. 

I samarbete med Bonnier Carlsen har jag fått chansen att lotta ut signerade exemplar av de två första böckerna om Dillstaligan Konstkuppen och Juvelkuppen. För att delta i tävlingen vill jag att du lämnar en kommentar på det här inlägget där du tipsar om en spännande bok du gillar. Skriv också din mejladress så att jag kan kontakta dig om du vinner. 

Jag drar en vinnare om en vecka, den 20/5. Lycka till!



tisdag 12 maj 2020

De två första böckerna om Dillstaligan

Jens Lapidus är en omtyckt författare som skrivit flera böcker för vuxna. Nu barnboksdebuterar han med två böcker om Dillstaligan.

Böckerna om Dillstaligan handlar om Jonathan som gillar att uppfinna saker och ofta sitter själv hemma och arbetar med sina uppfinningar. Han är ganska ensam och har inga riktiga kompisar. Men i den första boken som heter Konstkuppen träffar Jonathan Zasha eller Z som hon kallas. När Zashas kompis Sofia blir oskyldigt anklagad för att ha stulit mat och de får höra att tjuvar som skäl konst har kommit till Dillsta känner Jonathan och Zasha att de måste agera och bildar en tjuvliga. I den andra boken Juvelkuppen har de utökat sitt gäng med Bollan som går i deras klass. Någon i Dillsta försöker lura folk på pengar, bland annat Zasha råkar ut för det. Och de stör sig på den självgoda klasskamraten Rick som skryter om alla saker han har. Det har blivit dags för nästa kupp för Dillstaligan.


 

Böckerna om Dillstaligan tror jag verkligen kan locka barn 6-9 år till läsning. De är lättlästa och uppbyggda på ett sätt som gör att man vill läsa vidare hela tiden. Det är spännande berättelser med intressanta karaktärer. Dessutom har de roliga och detaljrika illustrationer av Gustaf Lord som förstärker läsupplevelsen. Samtidigt som det är spännande berättelser har böckerna inslag av viktiga ämnen som kan väcka diskussioner med barn. Det handlar bland annat om mobbning, identitet, ensamhet, tiggeri och att ha en förälder som sitter i fängelse. Jag tror verkligen att böckerna skulle passa som högläsning tillsammans med barn även om de också passar bra att läsa själv.

Till ett lässuget barn i åldern 6-9 år skulle jag absolut rekommendera böckerna om Dillstaligan!

Författare: Jens Lapidus
Illustratör: Gustaf Lord
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 9 maj 2020

I väntan på mitt ovanliga liv

Pär Sahlin har skrivit en ny bok för 9-12 åringar som heter I väntan på mitt ovanliga liv. Det är en bok om vänskap, kärlek och mobbing som jag tror att de flesta i mellanåldern skulle uppskatta. 

I väntan på mitt ovanliga liv handlar om Silas som bor i ett hyreshus i Västängen. Varje gång han kommer hem väntar mobbaren Viggo som bor längst ner i huset på honom redo att utfärda de två obligatoriska slagen i nacken. Det är ingen som vet att Viggo är taskig mot Silas. Högst upp i huset bor Narin som Silas är hemligt kär i. Hon är superduktig på att springa 60 meter och går i samma klass som Silas och Viggo. Silas bästa kompis har flyttat så i klassen har han ingen riktig kompis men han skulle gärna vilja lära känna Narin. De enda kompisarna Silas har nu är det gamla paret Gun och Åke som driver Gunkes Tobak & Speli Västängen. Han brukar gå ut och gå med deras hund Tubbe. En dag berättar Silas lärare att klassen ska åka på en lägerskola och då ser Silas sin chans. Om han får paddla kanot med Narin kanske han kan lära känna henne och väntan på hans ovanliga liv kanske kan vara över. 

"Att paddla kanot kräver samarbete. Och när man samarbetar måste man prata med varandra. Kanotturen tar säkert minst en halv dag, så det kommer finnas gott om tid till både samarbete och samtal. Sköter jag bara mina kort rätt, det vill säga paddlar och pladdrar kommer jag och Narin snart vara oskiljaktiga."

Det här är precis en sådan verklighetstrogen bok för mellanåldern som jag älskar. Man får följa vardagen men det är en händelserik vardag med olika spännande händelser. Silas är en intressant karaktär att läsa om. Han är ensam fast han har människor runt omkring sig och är inte som alla andra. Han har inga kompisar att vara med efter skolan så han hänger hos Gun och Åke och tar hand om deras hund. Silas bor tillsammans med sina upptagna föräldrar och den ett år yngre systern Zico. Mamman är alltid upptagen med sitt jobb, Zico är grym på fotboll och är hela tiden iväg på träningar och matcher tillsammans med pappan. Det blir Silas som får ta ansvar för maten och se till att alla i familjen äter. Det är en knasig familj som är rolig att läsa om likt Athenas familj i Elin Eks böcker eller Sigges familj i Jenny Jägerfelds Mitt storslagna liv

Pär Sahlin har skapat trovärdiga karaktärer att känna igen sig i. Jag tror vi alla har stött på någon som mobbaren Viggo till exempel. Silas får en klump i magen så fort han får syn på Viggo. Rädslan för vad som ska komma härnäst är realistiskt beskriven. Likaså den hemliga kärleken han känner för Narin. Min favoritkaraktär i boken är lillasystern Zico som Silas får en starkare relation till under bokens gång. Hon är cool, handlingskraftig och vet vad hon vill samtidigt som hon skulle vilja slippa pressen föräldrarna har på henne som fotbollsspelare. Silas och Zico hjälper och stöttar varandra vilket är fint att läsa om. 

Även Silas relation till Gun och Åke är fin att läsa om. I deras tobaks- och spelaffär finns det någon som vunnit en storvinst och Åke säger alltid att den som har tur inte behöver ha något vett. Silas trivs verkligen med Gun, Åke och hunden Tubbe. Därför blir han ledsen när allt förändras och Åke måste åka in till sjukhus. 

"Hade pappa sett dammet på godiset hade han vetat att godiset inte är anledningen till att jag är här. Jag hänger här för att jag vill. Jag hänger är för att Tubbe vill att jag ska komma och gå ut med honom. Jag hänger här för att jag längtar hit så fort jag inte är här."

I väntan på mitt ovanliga liv är riktigt spännande och händelserik trots att den handlar om vardagliga saker som kärlek, vänskap, mobbing, familj och att våga stå upp för sig själv. Som läsare fäster jag mig vid karaktärerna och vill hela tiden läsa vidare för att få reda på hur det ska gå för Silas, Zico, Narin, Gun och Åke. Det är en fin och viktig berättelse som jag tror att många kan relatera till. En bok som varje 12-åring, 30-åring eller 67-åring borde läsa. 

Titel: I väntan på mitt ovanliga liv
Författare: Pär Sahlin
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: från ca 9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 5 maj 2020

Läst i april

Med valborgsmässoafton på hemmaplan avslutades april. Det var en månad fylld av hemmastudier, påsklov och en hel den läsning. 

Athena. Hur svårt kan det vara?! av Elin Ek var den första boken jag läste i april. Lika rolig, spännande och fin som de två tidigare böckerna om Athena. Boken fick mig också att inse att Athena är en av mina favoritkaraktärer att läsa om. 

Helt seriöst av Hanna De Canesie läste jag på påsklovet tillsammans med Lexie. Vi hade en digital bokcirkel där vi tillsammans diskuterade boken vid flera tillfällen. Roligt att läsa tillsammans och en intressant bok!

Korridorer av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg är en novellsamling om att gå på högstadiet som jag läste i april. Ett mångfald av noveller där alla på ett realistiskt sätt skildrade hur det är att vara ung. 

Du glädjerika sköna av Sara H. Olsson köpte jag på bokrean och det visade sig vara en fin feelgoodbok där jag verkligen fastnade för karaktärerna. Så mycket att jag direkt efter jag läst klart boken lyssnade på de två andra delarna i trilogin O helga natt och Livet är en fest.

Sammeli, Epp och jag, I min farmors hus, Den långa, långa resan och Potatisbarnen är fyra bilderböcker illustrerade av Ilon Wikland som jag blev sugen på att läsa efter att ha läst en biografi om Ilon Wikland. I min farmors hus har Barbro Lindgren skrivit texten till och Den långa, långa resan är skriven av Rose Lagercrantz. De andra två böckerna har Ilon Wikland gjort både text och illustrationer till. Det var intressant att efter att ha läst biografin om Ilon Wiklands liv läsa de här bilderböckerna som alla på något sätt berättar om hennes uppväxt och barndom. 

Ganska nära sanningen av Anna Ahlund läste jag äntligen i april. Den hade jag längtat efter sedan jag slog ihop Annas tidigare bok Saker ingen ser sensommaren 2017. Ganska nära sanningen är en av de bästa och finaste böckerna jag läst i år. Fina miljöer, trovärdiga karaktärer och en historia som man bara flyter igenom som läsare! 

Happy place av Elma Bergsland, Yasmin Jamal Ebdella, Alicia Grip, Stella Lyckhammar och Pelle Sunvisson är en unik bok då den är skriven av fyra åttondeklassare tillsammans med deras lärare. En spännande och välskriven berättelse som imponerade på mig men som tyvärr inte tilltalade mig genremässigt. 

Tio små blommor av Emma Virke och Ida Björs är en bilderbok som innehåller en klassisk räknesaga där blommorna en efter en försvinner från vasen på olika sätt. Samma berättelse berättas i de färgstarka bilderna och man får också se vad som händer runt omkring. En fin bilderbok!

Närmar du dig mjukt av Jaqueline Woodson är den andra ungdomsboken som finns översatt till svenska av 2018 års ALMA-pristagare. Det är en vacker berättelse femtonåriga Miah och Ellie som möts första dagen i den nya skolan. De kan inte sluta tänka på varandra men problemet är att Miah är svart och Ellie vit. Det gör att andra runt omkring dem inte ser på deras kärlek på samma sätt som dem. En så fin och berörande bok!

Pippi firar födelsedag av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman har kommit ut i en utgåva med guldomslag för att fira Pippis 75-års jubileum. Roligt att läsa om en fin Pippi-historia från barndomen!

Jag har en hel hög med nya spännande böcker hemma som jag ser fram emot att läsa i maj. Snart är det också dags att ta sig en titt på sommarens utgivning och planera sommarläsningen! Det ser jag fram emot!

måndag 4 maj 2020

Agnes bokblogg 6 år!

Idag är det den 4 maj och det betyder att det var 6 år sedan jag publicerade mitt första inlägg här på bloggen. Sedan 2014 har den har bokbloggen varit en viktig del av mitt liv och att skriva här har sedan dess varit ett av mina största intressen. Jag har bokbloggat dels för min egen skull men också med förhoppningen att kunna inspirera andra till läsning. När jag startade Agnes bokblogg var 12-åring bokslukare och mitt intresse för böcker har utvecklats till något jag skulle vilja jobba med i framtiden. I sommar tar jag studenten på ett lite annorlunda sätt med tanke på hur världsläget ser ut. Men framöver kommer en del i mitt liv förändras. Min bokblogg är något jag vill ska finnas kvar och som jag vill fortsätta skriva på oavsett vad jag gör i mitt liv eller hur världen runt omkring ser ut. Det är en trygg punkt och en plats jag formar själv. Jag är så glad att jag den där dagen i maj 2014 startade min bokblogg och inte visste jag då hur stor betydelse den skulle ha för mig. Jag är så tacksam över allt jag fått uppleva och alla människor jag fått lära känna genom min bokblogg. För att fira mina 6 år som bokbloggare bakade jag en igår en tårta inspirerad av de cupcakes Nico gör i Ganska nära sanningen. Dekorationerna är inspirerade av @kreativakarin på instagram. 

Tack för att ni följer mig och läser mina inlägg! Hoppas ni vill fortsätta göra det!

Agnes bokblogg 6 år!

lördag 2 maj 2020

En trilogi av Sara H. Olsson

På bokrean köpte jag Du glädjerika sköna av Sara H. Olsson. Jag har tidigare läst och gillat hennes bok Sjöbodsblues och tänkte att det kunde vara roligt att läsa något mer av henne. Du glädjerika sköna är första delen i en feelgood-trilogi som utspelar sig i den fiktiva staden Hallavik. Boken följs upp med O helga natt och Livet är en fest. Det är tre underhållande böcker som är enkla att ta till sig!

Du glädjerika sköna handlar om Nina som lever ett lyxliv. Hon har en rik man och kan göra vad hon vill med pengarna hon får från honom. Men ett litet snedsteg gör att hela Ninas liv vänds upp och ner och hon blir tvungen att åka hem till Hallavik och bo hos sin mamma. I Hallavik bor Johanna som arbetar som kock och inte riktigt stadgat sig än. Hon gör allt hon kan för att grannhuset som är till salu inte ska säljas. Nina och Johannas liv korsas och en stark vänskap växer fram mellan dem. Ingenting blir som de från början trott. Det här är en bok som handlar om fin vänskap, kärlek, lögner och svek. Det är en underhållande och lättläst bok som är en bra verklighetsflykt. 

När jag hade läst klart Du glädjerika sköna tyckte jag att det var en helt okej bok men inget mer än så. Men jag behövde en ny ljudbok att lyssna på och valde därför att lyssna på uppföljaren O helga natt och sedan Livet är en fest. Jag tänkte inte berätta så ingående vad de två andra böckerna handlar om då det kan spoila handlingen i den första boken. Men man får följa Nina och Johanna vidare och läsa om deras vänskap och liv. O helga natt utspelar sig under julen och i Livet är en fest har det blivit vår igen om mycket förändras i deras liv. I den sistnämnda boken får vi även läsa ur två nya perspektiv. 

Böckerna gör sig väldigt bra som ljudböcker och är skickligt inlästa av Anja Lundkvist. De har en värme i sig som fyller en när man läser böckerna och det finns också en stor portion humor. Men för mig är det mest intressanta i böckerna karaktärsutvecklingen och relationen mellan de olika karaktärerna. Man lär känna Nina och Johanna och människorna runt omkring dem och får genom böckerna följa dem i viktiga skeden i livet. Nu när böckerna är utlästa känns det lite tråkigt att inte få fortsätta följa Nina och Johanna. Men det var en perfekt trilogi att fly in i när världen utanför var ganska mörk. I böckerna fick jag underhållning och de innehåller både humor, kärlek och vänskap med en lagom bit svärta. Jag ser fram emot att läsa mer av Sara H. Olsson, redan i maj kommer fortsättningen på Sjöbodsblues som heter Discokungen.