torsdag 13 november 2014

5768 visningar på youtube - Recension

"5768 visningar på youtube" är skriven av Ralf Novák- Rosgren och Anita Santesson. Den passar för de som är 12-15 år och boken vann Barnens romanpris .

Rosita är 14 år men hon går i sjuan för hon missade mycket förra året och då fick hon gå om. Varje gång hon ska till skolan får hon en klump i magen. Hon får ofta taskiga kommentarer och skinnskallarna i nian mobbar henne. Lärarna förolämpar henne också de för hennes ursprung, hon är en av de resande folket som är ett slag av romer och pågrund av det mår hon dåligt eftersom att alla verkar tycka att de är sämre än andra. Det endå som får henne att må bättre är att sjunga, då känner hon sig fri och blir glad när allt är som jobbigast i skolan och med mammas epilepsianfall. Rosita har bestämt sig att bli sångerska en dag. På musiken i skolan ska de göra en låt och hon hamnar tillsammans med Lena och Nattie. De bestämmer sig för att vara med i en talangtävling med låten och Rosita hoppas på att de vinner så att hon kan ge vinstpengarna till mamma så att hon blir frisk. För som det ser ut nu har familjen inte råd. 

Jag tyckte att boken var viktig för att man ska förstå hur det är för vissa som har ett annat påbrå och då kanske man tänker mer på att behandla alla lika även fast man ser annorlunda ut eller kommer någon annan stans ifrån. Men boken var ganska tung och inte så glad att läsa, så det kunde kännas lite jobbigt ibland. Men å andra sidan så är det ju vissa som har ett tungt liv och inte känner så mycket glädje. Boken vann Barnens romanpris 2014 och det var därför jag tänkte att jag skulle läsa den.  "5768 visningar på youtube" av Ralf Novák- Rosengren och Anita Santesson får 6 av 10 ugglor.

 

4 kommentarer:

 1. Oj, vad söta ugglor! Nu vill jag börja pyssla med pärlorna igen. Även boken verkar intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack, jag älskar ugglor! Boken var absolut läsvärd.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. En av de bästa värdefulla böcker som jag hade läst någonsin .

  SvaraRadera