tisdag 24 januari 2023

Två böcker av Jaqueline Woodson

Jag har läst några böcker jag Jaqueline Woodson och gillar verkligen hennes sätt att skriva. När jag var i Stockholm för några veckor sedan hittade jag en bok av henne som jag inte kände till. Den heter Before the ever after och är skriven på lite samma sätt som
Brown girl dreaming
i prosalyrik. Boken handlar om en pojke och hans pappa som har varit en duktig fotbollsspelare men plötsligt blir helt förändrad när han blir sjuk. Man får följa pojkens upplevelse av pappans sjukdom och det är väldigt fint beskrivet. Jag gillar verkligen att boken är skriven i diktform, det gör att känslorna förstärks. Prosalyrik är verkligen en favorit för mig och jag vill gärna hitta fler böcker som är skrivna så.

Efter att ha läst Before the ever after ville jag läsa mer av Jaqueline Woodson och som tur var hade jag den senaste boken av henne som blivit översatt till svenska hemma. Den heter Efter Tupac och D Foster och handlar om en tjej som växer upp i ett litet samhälle utanför New York om jag förstod det rätt. Hon har en bästa vän som heter Neeka och bor i samma område. En dag kommer det en tjej som kallar sig för D dit och så småningom blir de tre en treenighet som alltid är tillsammans. Men D har en helt annorlunda bakgrund än vad de har. Hon har bott i fosterfamiljer och får ränna runt vart hon vill om dagarna medan Neeka och berättarjaget måste följa det deras mammor säger. Det är en berättelse om att vara barn, påväg in i tonåren, om syskon som sitter i fängelse, om vänskap och om Tupac. Det jag gillar mest med den här boken och Jaqueline Woodsons skrivande i allmänhet är språket. Det är så fint skrivet och läsningen flyter på. Efter Tupac och D Foster är översatt av Jason Diakité och han har gjort ett riktigt bra jobb med översättningen. 

Min favorit av Jaqueline Woodson är Brown girl dreaming men de här två böckerna kommer tätt efter. Jag tyckte mycket om de här böckerna och de är annorlunda mot mycket annat jag läser vilket alltid är uppfriskande. Kanske är det dags att läsa ytterligare fler böcker av ALMA-pristagaren Woodson. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar