torsdag 5 januari 2023

Tankar som väckts under omläsningen av serien Ellens val

Den artonde januari anordnar jag tillsammans med Unga läsare ett samtal med författarna till serien Ellens val. En bit in i omläsningen av böckerna blir det tydligt hur jag och Ellen går bredvid varandra.

Ellen är arton år när hon kommer till Ljungsala. Hon lär känna Gerda och flyttar in på pensionat Solgården, blir kär i Jonas och börjar så småningom läsa litteraturhistoria på universitetet. Trots att Ellen endast är en pappersvän blir hon min följeslagare. Vi tar kliven in i vuxenlivet sida vid sida. Medan hon går på Ljungsalas gator med hjärtat utanpå och letar efter sin syster går jag här hemma i Eskilstuna och letar efter mig själv. Vem ska jag bli och kommer jag nå mina drömmar? 


Böckerna om Ellen utspelar sig i början av 1900-talet och Ellen får kämpa för att hitta sin plats som ung kvinna på universitetet. Min plats i föreläsningssalarna är självklar och jag har alltid vetat att jag ska läsa vidare. Nu tar jag snart min kandidatexamen och precis som för Ellen är det litteraturen som är i fokus i mina studier. Om kvällarna möter Ellen Skymningsklubben och diskuterar litteratur. Tänk att få vara en del av ett sådant sammanhang. 


Vid sidan om Ellen finns andra kvinnor. Gerda, Ingeborg, Alva, Gabriella och Elisabeth för att nämna några. De har inte funnits på riktigt, men det har funnits kvinnor som dem. De blir symboler för förändring. De blir symboler för de kvinnor som kämpat innan oss. Som gjort att min plats på universitetet är lika självklar som en ung mans. Ellen säger att man inte kan uträtta verklig förändring utan att vara en del av förändringen själv. Jag tänker på förändring.


Ellen är ung och tiden går snabbt. Med tre författare och en berättelse som skapats i ett writing room kommer flera delar i serien varje år. I april släpps den sjunde av tio delar och snart har vi nått slutet på berättelsen om kvinnorna i Ljungsala. Ellen kliver längre in i vuxenlivet och jag hinner inte riktigt med i hennes takt. När jag började läsa serien var hon arton och jag tjugo. Nu är hon en bit in i tjugoårsåldern och jag har precis fyllt tjugoett. Ellen har blivit kär, gjort slut och blivit kär på nytt. Hon har gift sig och blivit gravid. Jag läser och förundras. Älskar att befinna mig i Ljungsala, en fiktiv värld med både sorg och glädje där allt känns äkta. Om och om igen vill jag läsa om Ellen, Ingeborg, Gerda, Elisabeth, Gabriella, Alva och alla människor i Ljungsala. Sakta tar jag kliven in i vuxenlivet med böckerna som mitt sällskap. Tids nog kommer jag växa ikapp och till och med om Ellen. 


De säger att det är i ungdomen som känslorna är som starkast. Är det också då behovet av litteraturen är som störst? Serien om Ellens val får mig att tänka på Anne på Grönkulla och Kulla Gulla. Bokserier där man får följa en karaktär från barn till vuxen. Böckerna om Ellen är historiska men de är skrivna nu vilket gör berättelserna anpassade för idag. Det är böcker som kan läsas av såväl unga som vuxna och några av mina absoluta favoriter.


Jag har länge drömt om att ordna ett författarsamtal med de tre författarna till serien, Helena Dahlgren, Moa Eriksson Sandberg och Elvira Berg. Den artonde januari bjuder jag tillsammans med Unga läsare in till ett digitalt författarsamtal med författarna. Det kommer bli ett spännande samtal om hur bokserien skapades och jag ser verkligen fram emot det! Gå med i gruppen Unga läsare  på Facebook om du också vill vara med och lyssna.


Att få vara ung och läsa böcker man verkligen känner igen sig i är en lycka. Att likt skymningsklubben få diskutera böcker med andra är en ännu större lycka. Ellen skapar sig ett nytt liv i Ljungsala och följer sina drömmar. Unga läsare är ett steg på vägen mot mina drömmar. Våra träffar må inte vara i skymningen på ett stängt bibliotek. De är digitala och genom skärmar. Men det är av äkta bokglädje och läslust vi fortsätter ordna bokcirklar och författarsamtal och vi hoppas att fler ska vilja vara med och läsa med oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar