fredag 23 december 2022

Dan före dopparedan - tre julboktips

Imorgon är det julafton och jag tänkte passa på att tipsa om tre fina julböcker.


Den första boken köpte jag på Stockholms bokhelgs julmarknad på Stockholms stadsmuseum för några veckor sedan. Det är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson som man kan läsa som en adventskalenderbok men jag läste den i ett svep. Den handlar om Cecilia som är musikalartist men på den sista tiden är det som att sången tappat sin glans för henne. En dag får hon nys på att skolhuset i det lilla samhället Tidersrum som hon växte upp i är till salu. Hon bestämmer sig för att köpa huset. Där möter hon människor som hon en gång känt och nu lär känna igen. Det är den gamla mannen Helge och Elon som var hennes vän i barndomen. Han har nu barn och en gård att ta hand om. Hon upptäcker att hennes känslor för honom lever kvar. Men har det gått för lång tid? Cecilia bestämmer sig för att ordna en stor fest på julafton i skolhuset och under decembers gång kommer märkliga saker fram. Vad har hänt med den gamla lärarinnan som bodde i skolhuset? Det här är en mysig feelgoodberättelse om julen och gemenskap. Den är också otroligt spännande då det handlar om hemligheter som kommer upp till ytan. Det är en perfekt bok att sluka under julledigheterna.

Den andra boken jag vill tipsa om är också en adventskalenderbok och den har vi läst tillsammans i familjen varje dag. Det är Mörka julnätter av Camilla Lagerkvist och Lina Blixt. Boken utspelar sig förr i tiden och handlar om Gerda vars pappa är sjuk i tuberkulos och mamma är på vilohem. Över julen får hon och hennes lillebror åka till sin mormor och morfar. Där börjar mystiska saker hända. Barn försvinner och i snön finns spår från klövar. Kan det vara julbocken som rövar bort barnen? Gerda måste ta reda på vad det är som sker. Den här boken riktar sig till 9-12 år men passar även uppåt i åldrarna. Det är en otroligt spännande julberättelse. Varje kapitel slutar med en cliffhanger vilket gör att man längtar till nästa kapitel. Det handlar om den gamla sortens jul och väsen vilket jag tycker är intressant att läsa om. Dessutom är illustrationerna av Lina Blixt väldigt fina.

Till sist vill jag tipsa om en bok som också den kan läsas som en adventskalender men jag tänker att den passar utmärkt att läsa i mellandagarna också. Det är Selma Lagerlöfs jul som är en novellsamling med 24 julnoveller. Jag fick den i present när jag fyllde år i tisdags och har än så länge bara hunnit läsa två noveller men det ska bli roligt att fortsätta läsa den under julen.

God jul önskar jag er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar