lördag 3 december 2022

Julböcker jag vill läsa i december

December är här och jag går all in på julmusik, julböcker, julpyssel och allt som hör julen till. När det kommer till läsningen blir det julböcker fullt ur. Jag har en lista med julböcker jag vill läsa och den tänkte jag dela med mig av nu i hopp om att du också finner läsinspiration. 

Redan nu har jag läst Callum Bloodworths omtalade ungdomsbok Julaktuen för ensamma hjärtan. Det är en fin feelgoodberättelse med svärta som handlar om kärlek och ensamhet på julen. Just nu håller jag på att läsa Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund som är en feelgoodbok om Petra vars syster nyligen har dött. Hon och hennes systerdotter kommer till en ny plats där de fått veta att de har en lägenhet och där får Petra en adventskalender som får henne att upptäcka omgivningarna. 

Varje år läser vi en adventskalenderbok i familjen. I år har vi två stycken, både Mörka julnätter av Camilla Lagerqvist och En vän till jul av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. Den förstnämnda passar för lite äldre barn medan den andra passar lite yngre. Men det är roligt att läsa ett kapitel varje dag tillsammans oavsett vilken ålder man är i. 

I min läshög har jag också en antologi som heter Rysare vid jul. Den verkar läskig, julig och spännande. En bok som länge legat i min läshög är Adventshuset av Lars Strandén. Den har jag sparat till julen. 

Jag hoppas också på att hinna läsa Selma Lagerlöfs jul som är en samling med 25 stycken julnoveller av Selma Lagerlöf. Jag gjorde en analys av Lagerlöfs julnovell Lyktan och den tyckte jag mycket om. Därför ser jag verkligen fram emot att läsa fler av hennes noveller. 

På biblioteket har jag reserverat Legenden om julen av Eva Hildén som jag skulle vilja läsa. Jag tänker också att jag kanske ska läsa om Magisk jul av Line Therkelsen som presenterar fakta om allt som hör julen till kopplat till traditioner, myter och folktro. 

Ytterligare några feelgoodböcker med jultema som jag eventuellt tänker läsa är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson, Havsvikens bokcafé av Caroline Hurtig och Julstämning uthyres av Olivia Remhagen. 

Varje jul läser jag Titta, Madicken, det snöar! och Jul i stallet av Astrid Lindgren. Det är verkligen mysiga berättelser som ger mig riktig julkänsla. De senaste åren har jag också läst Snösystern av Lisa Aisato. Den kanske jag kommer läsa även i år eftersom det är en så himla fin bok med otroliga illustrationer och en fin berättelse. 

Jag har också några vinterböcker som jag har tänkt att läsa efter jul. Det är Vinternoveller av Ingvild H. Rishöj, Vintersång av Jean-Claude Mourlevat och antologin Whiteout

Som ni ser har jag en hel del läsning på gång! Förmodligen kommer jag inte hinna med allt men det är ju bättre att ha för många böcker än för få. Vad vill du läsa i december?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar