måndag 15 juli 2024

Nån som han

Nån som han av Moa Rönnbäck handlar om Meja. Hennes bästa kompis Jonna är tillsammans med Robin och de ska flytta ihop. Men det är något som inte riktigt stämmer med Robin. Meja som aldrig varit tillsammans med någon vet inte hur hon ska reagera. Är relationen mellan Jonna och Robin normal eller är det något som är fel? Samtidigt börjar Adnan som Meja länge varit intresserad av visa intresse för henne också. Problemet är bara att hon hittat på att hon skriver med en annan kille, Oliver som inte finns.

Den här boken berör ämnet våld i nära relationer hos unga vilket jag tycker är ett viktigt ämne. Boken kan med fördel användas som utgångspunkt för diskussioner. Till en början tyckte jag att boken kändes endast skriven med detta ämne som ärende men när fler spår kom in i berättelsen tyckte jag att den blev mer intressant.

Det är intressant att läsa om detta ämne ur kompisens perspektiv och jag tror att det finns många som kan känna igen sig i både Meja och Jonna. Det är skrivet i tredje person men upplevs nästan som första person när man läser vilket blir lite konstigt ibland. I vissa delar känns texten något ofärdig och jag hade föredragit ett förstapersonsperspektiv för att få komma närmare Meja och hennes tankar. Det hade passat bättre för texten.

Sammantaget är ändå Nån som han en bra ungdomsbok som jag rekommenderar. Jag uppskattar att få följa Meja - både i det lätta och det svåra, i kärleken och lögnerna, i glädjen och oron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar