torsdag 25 oktober 2018

Tre fina böcker för unga

De senaste veckorna har jag läst tre så fina böcker för unga som jag verkligen vill tipsa om. Inte längre min av Ann-Helén Laestadius, Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson och Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén är alla pärlor ur höstens utgivning. 

Inte längre min av Ann-Helén Laestadius är uppföljaren till Tio över ett som tilldelades Augustpriset 2016. Det är en av mina absoluta favoritböcker och nu har jag alltså äntligen fått återse Maja. I Inte längre min är Maja tillbaka och hon är argare än någonsin. Hon har tvingats flytta från sitt älskade hus men nu har det visat sig att huset inte alls ska rivas, utan bara flyttas. Varför har ingen berättat det för henne? Dessutom har hennes bästa kompis Julia flyttat till Luleå och verkar ha fullt upp med sin nya bästis. Som tur är har Maja sin pojkvän Albin, men har börjar dra sig tillbaka mer och mer. 

Jag älskade även Inte längre min, det är en så fin berättelse och jag får inte nog av att läsa om de olika relationerna. Ann-Helén Laestadius sätter fingret precis på känslor som jag tror att många kan känna igen sig i. Det är också intressant att läsa om Kirunaflytten ur ett nytt perspektiv och jag känner verkligen med Maja. Hon är en favoritkaraktär hos och det var roligt att upptäcka fler sidor hos henne i den här uppföljaren! 

Så mycket kärlek kan inte dö är en ny bok av Moni Nilsson som bland annat skrivit böckerna om Tsatsiki och Semlan och Gordan tidigare. Jag har älskat de böcker jag läst av henne tidigare och ville därför såklart läsa den här också. Så mycket kärlek kan inte dö handlar om Lea vars mamma är svårt sjuk i cancer. När hennes bästa kompis Noa säger att det är synd om Lea för att hennes mamma ska dö blir Lea arg. Hennes mamma ska inte alls dö. Lea bestämmer sig för att hon ska hata Noa, då kommer mamma inte dö. 

Det här är en väldigt sorglig bok! Jag vill bara krama om Lea och säga att det säkert kommer att bli bra. Men det är också en fin bok om vänskap, kärlek och gemenskap. Att följa Lea och hennes familj under den här svåra tiden är både jobbigt och fint. Det får mig att tänka att man måste ta vara på livet och visa kärlek till de man tycker om. Jag grät en hel del när jag läste Så mycket kärlek kan inte dö. Det tycker jag är fint för då vet man att författaren lyckats beröra. Moni Nilsson gjorde verkligen det!

Flickvänsmaterial är Yrsa Walldéns andra bok. Jag tyckte mycket om hennes första bok och blev så glad när jag såg att hon skrivit en till bok. Den här boken handlar om Roxy som precis har tagit studenten. Under sommaren är hennes mål att hitta en pojkvän. Hon har aldrig riktigt varit kär eller tillsammans med någon, men nu ska det äntligen hända. Till sin hjälp har hon kompisen Eva som ordnar dejter till henne. Dejter som inte riktigt blir som hon har tänkt sig. När Eva är på semester möter Roxy Mia och det blir en sommar då hon inte bara försöker hitta kärleken utan också sig själv. 

Yrsa Walldén har skrivit Flickvänsmaterial på ett så träffsäkert sätt. Hon beskriver känslor mitt i prick och språket är skarpt. Med den här boken tycker jag att hon visar en ny sida av sitt författarskap. Det här är en riktigt rolig bok med en intressant handling som jag tror att många kan uppskatta. Att hitta sig själv är ett ständigt aktuellt för unga och det är lätt att känna igen sig i Roxy. 

Jag tyckte verkligen om Inte längre min, Så mycket kärlek kan inte dö och Flickvänsmaterial om än på lite olika sätt. Det är tre böcker jag rekommenderar varmt!

2 kommentarer:

  1. Jag har varit lite skeptisk till Inte längre min, men ska nog läsa den ändå! Tyckte ju mycket om Tio över ett.

    SvaraRadera