torsdag 18 oktober 2018

Två böcker om tjejer som vill förändra världen

På senaste tiden har jag lyssnat på två ljudböcker som jag tyckt väldigt mycket om. Det är Athena. Grattis världen - jag är här nu! av Elin Ek och Clara Henrys bok Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet. Förutom att båda böckerna är peppiga och underhållande handlar de båda om tjejer som vill förändra världen. I Elin Eks bok möter vi Athena som tillsammans med sina kompisar har en rädda-jorden-klubb för att rädda miljön och i Mot framtiden berättar Clara Henry om jämställdhet. Både böckerna var verkligen så inspirerande och roliga och därför vill jag tipsa om dem idag!

Elin Eks skönlitterära debutbok Athena. Grattis världen - jag är här nu! handlar om Athena, som bokens titel visar är en självsäker tjej. Hon är döpt efter vishetens och krigets gudinna i den grekiska mytologin. Därför känner Athena att hon har ett uppdrag att fylla i andra människors kunskapsluckor. Tillsammans med sina kompisar Ronja, Yousef, Love och Aicha har Athena startat Rädda-jorden-klubben som jobbar för klimatet. När vi möter Athena i den här boken bor hon och hennes syskon hos sin farmor och farfar, Biggan och Göran, eftersom att deras mamma ligger på sjukhus. Att bo hos dem är en katastrof tycker Athena. De har bara tre tv-kanaler och tycker inte så värst mycket om att umgås med sina barnbarn. Dessutom råkar Athena ställa till det för sin bästa kompis Ronja och nu måste hon ställa det till rätta.
Athena. Grattis världen - jag är här nu! är den roligaste boken jag någonsin läst eller lyssnat på! Det var en härlig lyssningsupplevelse och jag skrattade högt nästan hela tiden. Elin Ek skriver med ett väldigt humoristiskt språk och Athena är en karaktär som är både är rolig, cool och medveten. Alla karaktärer i boken känns autentiska och jag tror att många skulle kunna känna igen sig i dem. Förutom Athena gillar jag att läsa om hennes kompisgäng. De hjälper varandra och gör olika aktioner för att rädda klimatet. Jag gillar att boken tar upp viktiga ämnen som exempelvis att göra saker som är bättre för miljön samtidigt som berättelsen är väldigt underhållande. Jag tror att Athena och hennes kompisar kan inspirera andra till att leva mer klimatsmart. Bokens målgrupp är 9-12 åringar men jag tror att både yngre och äldre skulle ha stor behållning av boken. Jag kan tänka mig att den passar utmärkt att läsa tillsammans i en skolklass eller med familjen. Athena. Grattis världen - jag är här nu! har en ton som funkar för både vuxna och barn och det tycker jag är skickligt gjort av Elin Ek.
Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet är Clara Henrys andra bok och den här boken handlar om jämställdhet. Hon berättar om feminism och jämställdhet, ger konkreta tips och detta på ett otroligt roligt, underhållande och inspirerande sätt. Jag lärde mig mycket av att lyssna på den och kände mig inspirerad efter att ha lyssnat på den. Dessutom är Clara Henry väldigt humoristisk i sitt språk och samtidigt som man lär sig mycket är det roligt att lyssna på den. Athena. Grattis världen - jag är här nu! och Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet är alltså två fantastiska boktips! Perfekta böcker om man vill skratta, bli inspirerad och underhållen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar