tisdag 15 januari 2019

Tankar och tips - Om Helt lyrisk och att läsa poesi

I slutet av december sändes det första avsnittet av det nya programmet Helt lyriskt på SVT. Det är ett program där Fredrik Lindström i varje avsnitt bjuder in två artister som får möjligheten att tolka poeter och göra deras dikter till musik. Ett spännande koncept som jag blev nyfiken på. Det är verkligen ett intressant program där man både får följa med artisterna under sitt låtskapande och lära sig mer om olika poeter. Jag rekommenderar verkligen er alla att titta på Helt lyriskt. Här är en länk till programmet på Svt-play. Det är artister som Molly Sandén, Tommy Körberg, Little Jinder, Mattias Alkberg, Uno Svenningson och Nicke Andersson som tolkar olika poeter. 

I det första avsnittet av Helt lyriskt som också är mitt favoritavsnitt hittills tolkar Molly Sandén Edith Södergran och Tommy Körberg Sten Selander. Det är ett spännande avsnitt som berör feminism och könsroller. Jag tyckte det var intressant att lära sig mer om Edith Södergran och vilken häftig kvinna hon var. Hon var verkligen en modern kvinna för sin tid, precis som hennes dikt som heter Vierge morderne. Det är den dikten som Molly Sandén gör till en låt och jag tycker så mycket om låten. Både texten och sättet hon gjort låten på är fantastik. Jag har spelat den på repeat på spotify den senaste tiden och tycker verkligen att ni ska lyssna på den, Jag e (vierge morderne) heter den. Något som har fastnat hos mig efter att ha sett programmet är det Fredrik Lindström säger i slutet av programmet. Han säger att kvinnor idag uppmuntras att ta plats och vara högljudda vilket så klart är bra. Men samtidigt är det som att bekräfta att det är så det ska vara och uppmuntrar kvinnor att följa det som tidigare varit en stark mansroll. Egentligen borde både män och kvinnor få visa sig svaga och att det skulle kunna bli jämlikt ändå och detta är något jag funderat mycket på. Det är inte kvinnorna som behöver förändra sitt sätt att vara och ta mer plats för att det ska bli jämlikt. Det är inte kvinnorna som ska ta över det sätt som männen tagit plats på tidigare. Kanske är det mansrollen som måste brytas och männen som behöver ta ett steg tillbaka.

fter att ha sett första avsnittet av Helt lyriskt blev jag fascinerad av Edith Södergran som människa och poet. Då kom jag på att jag faktiskt har en diktsamling av henne här hemma och började bläddra i den. Jag har länge tänkt att jag gärna vill läsa mer poesi. Men jag tycker det är svårt. Jag har lättare att ta till mig poesi när den kommer som en dikt lite då och då på instagram till exempel. Konton som @ordsamlaren och @bokpoesi är fantastiska tycker jag. Men jag har svårt att läsa en hel bok poesi på en gång. Då tar jag inte till mig poesin på samma sätt. Jag kan tycka om att ta fram en bok med dikter, slå upp den och läsa några på måfå men det händer sällan att jag gör det. Och att läsa en helt bok poesi på en gång känns för mycket tycker jag. Men jag skulle gärna vilja läsa mer poesi. Om du brukar läsa poesi, hur brukar du göra? Tar du upp en diktsamling på samma sätt som en vanlig bok och läser den från pärm till pärm eller gör du på något annat sätt?

Det är spännande hur ett tvprogram kan få en att fundera på så många olika saker. Allt från poesi till feminism. Har du sett Helt lyriskt, vad tycker du iså fall om programmet?

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Det låter som ett spännande program att se.
  Jag brukar absolut inte läsa diktsamlingar rakt igenom. Antingen bläddrar jag lite här och lite där, eller också gör jag ett långtidsprojekt av det och läser en eller ett par dikter om dagen.
  Ett undantag är Alf Henrikson - honom läser jag gärna många dikter i taget av, men så är hans dikter mer som roliga historier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker verkligen du ska titta på Helt lyriskt! Kul att läsa dina tankar om att läsa poesi. Jag kanske ska testa att läsa lite i taget ur en diktsamling.

   Radera
 2. oj, älskar verkligen edith södergran så måste kolla in det här! det brukar bero lite på hur jag gör när jag läser poesi, ibland läser jag diktsamlingar rakt igenom och ibland inte. försöker oftast ""vara i poesin"" och känna hur den får mig att känna mig istället för att försöka tolka vad allt betyder, vilket gör det lättare att ta in mer av poesin.

  SvaraRadera