tisdag 8 januari 2019

Vilken typ av recension gillar du bäst?

Mitt senaste inlägg här på bloggen var en recension av boken Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte. När jag skrev den var jag lite osäker på hur jag skulle lägga upp den. Tidigare har jag alltid börjat mina recensioner med att berätta vad boken heter, vem som har skrivit den, vilket förlag som gett ut boken, att man kan köpa den på Adlibris och Bokus och ibland åldersgruppen för boken. Det har jag gjort för att det ska vara tydligt vilken bok det är jag ska recensera och för att jag har tänkt att det är roligare att läsa den här informationen som en text än bara som punkter. Efter det har jag fortsatt min recension med ett stycke om bokens handling innan jag går in på vad jag tyckte om boken. Nu har jag börjat fundera på om jag ska göra om mitt sätt att skriva recensioner på så att jag bara presenterar boken och vem som har skrivit den kort i början och sedan har all den information som jag brukar ha i början av recensionen i slutet istället. Fördelen med sättet jag har skrivit recensioner på fram tills nu är att det är klart och tydligt vilken bok det handlar om från början. Men jag tänker att det andra sättet nog är ett mer intressant sätt att börja en recension på och det får en vilja läsa vidare mer än vad det första sättet gör. Det slutade med att jag skrev två olika varianter av min recension av Pluttifanternas hjälte och att jag publicerade den nya typen. Men i det här inlägget tänkte jag att jag skulle ha med både typerna av recension och så får ni säga vilken typ ni föredrar. Det jag vill är att det ska vara en intressant recension som är upplagd på ett bra sätt. Här följer mina två olika varianter av en och samma recension. Lämna gärna en kommentar och säg vilken du gillar bäst!

Första exemplet:
Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte är den andra delen i serien om Veterinär Vims av Tanja Matila. Boken är skriven för 6-9 åringar finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Nu är Veterinär Vims och katten Carlos tillbaka och den här gången får de ett brev från presidenten i Java som behöver hjälp. Regnskogar sågas ner och till följd av detta är en pluttifantfamilj i fara. Ville Vims måste rycka in och till hjälp har han sitt lexikon.
Tanja Matila bor i närheten av Eskilstuna där jag bor och det är alltid extra roligt att läsa böcker skrivna av lokala författare tycker jag. Böckerna om Veterinär Vims är roliga, intressanta och spännande. Perfekt läsning för alla barn som är 6-9 år. I Pluttifanternas hjälte vävs fakta om regnskogar in i berättelsen om de påhittade djuren pluttifanter, något jag tycker är spännande. Samtidigt som det är en rolig berättelse kan man lära sig något av att läsa den. Det är en intressant handling som jag tror att många barn kan uppskatta. Dock finns det några språkliga svagheter i boken som drar ner läsupplevelsen något. Där finns en del svåra ord som jag inte tror att den tänkta målgruppen har koll på och emellanåt finns det formuleringar som hade kunnat arbetats om för att få fram en bättre berättelse.

Andra boken om Veterinär Vims har jag blandade åsikter om. Det är en bra berättelse och en bok jag skulle kunna rekommendera barn att läsa, speciellt om man gillar djur och lite annorlunda berättelser. Men som sagt finns det en del språkliga aspekter som tyvärr drar ner läsupplevelsen. Jag ger Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila 2,5 av 5 ugglor.

Andra exemplet:
Jag har läst boken Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte som är den andra delen i serien om Veterinär Vims. Författaren Tanja Matila bor i närheten av Eskilstuna där jag bor och det är alltid extra roligt att läsa böcker skrivna av lokala författare tycker jag. I den nya boken är Veterinär Vims och katten Carlos tillbaka och den här gången får de ett brev från presidenten i Java som behöver hjälp. Regnskogar sågas ner och till följd av detta är en pluttifantfamilj i fara. Ville Vims måste rycka in och till hjälp har han sitt lexikon.

Böckerna om Veterinär Vims är roliga och intressanta. Perfekt läsning för alla barn som är 6-9 år. I Pluttifanternas hjälte vävs fakta om regnskogar in i berättelsen om de påhittade djuren pluttifanter, något jag tycker är spännande. Samtidigt som det är en rolig berättelse kan man lära sig något av att läsa den. Det är en intressant handling som jag tror att många barn kan uppskatta. Dock finns det några språkliga svagheter i boken som drar ner läsupplevelsen något. Där finns en del svåra ord som jag inte tror att den tänkta målgruppen har koll på och emellanåt finns det formuleringar som hade kunnat arbetats om för att få fram en bättre berättelse.

Sammanfattningsvis har jag blandade åsikter om den andra boken om Veterinär Vims. Det är en bra berättelse och en bok jag skulle kunna rekommendera barn att läsa, speciellt om man gillar djur och lite annorlunda berättelser. Men som sagt finns det en del språkliga aspekter som tyvärr drar ner läsupplevelsen. Jag ger Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila 2,5 av 5 ugglor.

Titel: Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte
Författare: Tanja Matila
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Whip Media
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

Vilken typ av recension gillar du bäst? 

3 kommentarer:

 1. Det andra exemplet tycker jag! :)

  SvaraRadera
 2. Tycker nog bäst om ditt nya sätt. Om det är en del två eller tre i en serie kan det ju vara bra att skriva det i början, annars tycker jag det var kul med din personliga koppling i början. Jag tror mest jag bara skummar igenom infon när den ligger i början, det är ju tydligt vilken bok du recenserar när du har titeln i inläggstiteln och en bild på boken, tänker jag. :)
  Lycka till i ditt klurande! :)

  SvaraRadera
 3. Den andra varianten gillar jag också bäst.

  SvaraRadera