söndag 20 januari 2019

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

Det vara länge sedan jag läste en så spännande bok som Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg. Det är en ungdomsbok om ett fängslande mysterium och det är nästintill omöjligt att släppa boken. 

Boken handlar om Julia som älskar teater och går teaterlinjen på gymnasiet. Hon flyttar till en mindre stad med sin familj och får då hoppa in i en teaterklass på en skola som bara tar in de allra bästa eleverna. När de ska sätta upp Shakespeares pjäs Hamlet får Julia rollen som Ofelia. Något som Ester, en av de populära tjejerna i klassen, blir arg över. Det är hennes drömroll och hon kan inte tänka sig att någon annan ska få den rollen. Ester springer ut från skolan och hon kommer inte tillbaka. Polisen letar efter Ester men finner inga spår och snart börjar märkliga saker att hända. Julia känner skuld för försvinnandet eftersom att det var när hon fick rollen som Ofelia och bestämmer sig för att försöka ta reda på mer. 

Till en början är Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande som en vanlig ungdomsbok. Julia måste flytta mot sin vilja och försöker hitta kompisar och passa in på den nya skolan. Men ju längre in i boken man kommer, desto mer spännande blir den. Jag läste en stor del av boken på bara en dag och sidorna flög fram. Boken är ganska lättläst men går snabbt att läsa också för att den är så spännande. Jag ville hela tiden veta vad som skulle hända och utan att jag visste ordet av hade jag läst flera kapitel. Boken har tidigare varit en Storytelserie och jag tror verkligen att den passar för det formatet. Det är ett rappt tempo och många kapitel avslutas med cliffhangers.

Jag gillar handlingen i boken och det är intressant att läsa om en teaterlinje. Det känns som att det finns något mystiskt över det som passar bra i böcker. Även Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren utspelar sig på teaterprogrammet. Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande är lite lik den till handlingen men jag skulle säga att Norra Latin är mer övernaturlig. Om man gillade Norra Latin kommer man att älska den här!

Huvudkaraktären Julia tycker jag mycket om. Hon är cool, orädd och feministisk. Många andra karaktärer i boken är intressanta och handlingen är bra uppbyggd kring dem. Det är på slutet en stor del av gåtan klaras upp och det är då som det är som mest spännande. Men det skulle kunnat vara så att man får reda på lite i taget utifrån vad Julia tar reda på. Nu kommer nästan allt i slutet. Jag kan också tycka att vissa bitar känns lite orealistiska. 

Allt som allt är Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande otroligt bra! Den har en medryckande handling och  intressanta karaktärer. Perfekt läsning närhelst man vill sätta lite spänning på vardagen! Jag ger boken 4 av 5 ugglor.

Författare: Moa Eriksson Sandberg
Förlag: B. Wahlströms
Åldersgrupp: 12+
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar