onsdag 19 maj 2021

Athena - Det är aldrig för sent!

Fjärde boken om Athena är äntligen här! En händelserik bok fylld av både spänning, humor och känslor!

Athena fyller 13 år och hon har världens bästa födelsedag tillsammans med sina kompisar. Samma dag blir hon också mer än nästbästis med Yousef. Inte nog med det ska Athena även börja i högstadiet. Det har hon längtat efter. Äntligen ska hon få ett eget skåp och ha lektioner i olika klassrum. När Athena, Ronja, Yousef, Aisha och Love är och hälsar på Loves gammelfarmor på äldreboendet Druvgården, eller Russingården som de kallar den för att alla som bor där är gamla och rynkiga som russin, upptäcker de hur tråkigt de gamla verkar ha det. De har bara gamla tv-apparater med bara några få kanaler och trots att det är så varmt får dem ingen fläkt. Samtidigt som Rädda-Jorden-Klubben tar sig an uppdraget att göra det roligare på Russingården kommer de på att alla gamlingar som inte gör så mycket på dagarna är potentiella klimataktivister. Det blir en händelserik höst både för Rädda-Jorden-Klubben och alla som bor på Druvgården.

Athena är en av mina absoluta favoritkaraktärer att läsa om! Hon är en smart och rolig idéspruta som står upp för sig själv och sina kompisar. Elin Ek har tagit det bästa från karaktären Grynet hon spelade i början av 2000-talet och skapat en fantastisk karaktär att läsa om. Jag älskar också det humoristiska språket och hur Athena verkligen säger det hon tycker och tänker. Jag skrattar högt mest hela tiden när jag läser. Ljudböckerna om Athena är inlästa av Elin Ek själv och hon läser in dem otroligt bra. När jag läser böckerna själv hör av Elins röst och sätt att läsa.

Egentligen är Rädda-jorden-klubbens aktioner så stora och speciella men de ser det lilla i det stora och vill förbättra livet för de som bor på Druvgården. Det visar att alla kan göra något i sin egen omgivning för att göra världen bättre. Det vardagliga blir till ett spännande äventyr. Jag tror också att det Athena och hennes kompisar gör kan inspirera andra barn till att själva göra skillnad.

Jag gillar verkligen hur Elin Ek i den här boken om Athena lyfter fram hur roligt och spännande det kan vara att gå i högstadiet. Ofta lyfts den tiden i livet fram på ett negativt sätt som en jobbig och svår tid. Jag själv hade en superbra högstadietid som jag längtar tillbaka till och blir glad av att läsa om Athena som verkligen har längtat efter att börja högstadiet.

Förutom Rädda-Jorden-Klubbens aktion på Druvgården är också relationer en stor del i berättelsen. I bakgrunden finns Athenas familj och det handlar om både vänskap och kärlek på ett perfekt sätt för mellanåldern. När jag var runt 12-13 år letade jag efter en bok som var någonstans mellan ungdomsbok och mellanåldersbok. I den åldern hade böckerna om Athena varit perfekta. De är fortfarande kvar i det mysiga i barndomen samtiden som de vill vara tonåringar som är med kompisar och tänker på kärlek.

Jag rekommenderar böckerna om Athena i allmänhet och den fjärde boken Det är aldrig för sent! till alla i mellanåldern. Det är underhållande böcker som får en att skratta samtidigt som de inspirerar till att göra skillnad. Böckerna om Athena borde också läsas av vuxna för alla kan lära sig något av Athena.

Författare: Elin Ek
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar