tisdag 28 december 2021

De bästa böckerna jag läste 2021

2021 närmar sig sitt slut och jag tänkte i dagens inlägg berätta om de bästa böckerna jag läst under året. 

Himlabrand av Moa Backe Åstot läste jag i början av året. Det är en ungdomsbok om Ante som är same och homosexuell. Jag tyckte mycket om både språket och berättelsen!

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen läste vi med Unga läsare och jag är så glad att vi gjorde det för annars vet jag inte om jag hade läst den. Även det är en bok som riktar sig till ungdomar och den handlar om Salar som flyr från Sverige eftersom han inte får stanna kvar här. Han kommer till Paris och Porte de la Chapelle. Jag berördes verkligen av berättelsen som är inspirerad av verkliga människoöden och tyckte det korthuggna språket var poetiskt, lättläst och fint.

Nattkorpen av Johan Rundberg vann ju Augustpriset i år och det förtjänade den verkligen. Det är en otroligt spännande bok för mellanåldern som utspelar sig under 1880-talet i Stockholm och handlar om barnhusbarnet Mika som löser ett brott. Den är omöjlig att sluta läsa och riktigt intressant.

Ellens val-serien har jag läst de fyra hittills utkomna delarna i under året. De två första böckerna Det nya livet och Kärleken är skrivna av Helena Dahlgren och del tre och fyra Lockelsen och Friheten är skrivna av Moa Eriksson Sandberg. De handlar om den unga kvinnan Ellen som år 1916 kommer till universitetsstaden Ljungsala för att leta efter sin syster som inte hört av sig. Hon börjar ett nytt liv i staden fyllt av nya vänskaper, kärlek, studier och letande efter systern. Jag har fastnat totalt för att läsa om Ellen som är i min egen ålder och precis som jag är intresserad av litteratur och är i början på sitt vuxenliv. I vår kommer nästa del i serien och den längtar jag efter så att jag spricker.

Poet X av Elizabeth Acevedo är en ungdomsbok skriven på prosalyrik som handlar mycket om skrivande och spoken word. Det är en riktigt stark berättelse om familjerelationer och att få vara sig själv. Jag blev inspirerad av sättet den var skriven på och gillade verkligen proslyrikformen som gjorde att man verkligen kom nära huvudkaraktären Xiomara då det kändes som att det var hon själv som skrev.

Athena - Det är aldrig för sent av Elin Ek är den fjärde boken om Athena och precis som alla böcker i serien är den otroligt underhållande, rolig, spännande, inspirerande och känslofylld. Den här gången ska Athena och hennes kompisar göra det bättre för gamlingarna på ålderdomshemmet Druvgården.

Det är något som drar i mig av Elin Persson sträckläste jag en dag i somras. Det är en ungdomsbok om Andrea som har glidit ifrån sin bästa kompis, vill vara vuxen och vill bort. Trots att temat inte alltid var så muntert i boken flöt berättelsen bara framåt och jag kunde inte släppa boken förrän den var slut. Det är något speciellt med Elin Perssons kortfattade och poetiska språk som verkligen fångar mig.

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel är den allra bästa boken jag läste 2021. Det är en fantastisk berättelse som utspelar sig under andra världskriget och handlar om Eva som dras in i att börja förfalska identitetshandlingar för att hjälpa människor. Samtidigt som den är otroligt spännande och gripande innehåller den en av de mest hjärtskärande och berörande kärlekshistorier jag någonsin läst. Det är en bok jag sent kommer att glömma.

Vilken var den bästa boken du läste 2021?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar