fredag 18 februari 2022

Spännande läsning för mellanåldern

Den senaste tiden har jag läst flera riktigt bra böcker som riktar sig till 9-12 åringar. Alla är riktigt spännande och unika i genren. 

Den första boken jag vill tipsa om är en bok jag inte har hört så mycket om men som jag hoppas kommer att nå ut till fler. Den heter Älgkungen och är skriven av Maria Hellbom. Den handlar om Klara och hennes familj som ska spendera sommalovet i deras stuga i Vidås i Jämtland. Tidigare somrar har Klara träffat den magiska älgkungen Reynir och hon längtar efter att få uppleva den förtrollade skogen med honom igen. Det här blir en sommar utöver det vanliga då många märkliga saker händer. Klaras faster ska öppna en restaurang i byn och har en finansiär som verkar mystisk. Aron som bor i en sommarstuga nära Klaras verkar vara en annan än hon trott och de blir vänner. Sommaren tar en vändning när det värsta händer och Klara måste rädda alla. Älgkungen är en unik bok som handlar om naturen, skogsväsen och nordisk mytologi. Början av boken var lite långsam men ju längre in jag kom i boken ju mer fast blev jag i berättelsen. Den är suggestiv och spännande och liknar inget jag läst tidigare. Samtidigt som det är en spännande och övernaturlig berättelse tar den upp ämnen som sällan tas upp i barnlitteratur. Det handlar om ofrivillig barnlöshet och syskonlöshet och kärlek över kulturgränser bland annat. Boken riktar sig till 9-12 åringar och jag tror att den kan passa för läsvana barn i den åldern. Men det är en bok utan övre åldersgräns som kan uppskattas av såväl barn som ungdomar och vuxna. Den sätter ord på hur viktig skogen faktiskt är och visar på vad som kan hända till följd av klimatförändringarna samtidigt som det är en förtrollande berättelse att sugas in i.

Den andra boken jag vill rekommendera är Dörren av Emma Andersson. Den handlar om Rut vars storasyster Helena har fått cancer. Familjen får åka till en annan stad för att Helena ska få sin den sjukvård hon behöver och de bor i ett hus för familjer med sjuka barn. Samtidigt hör de på nyheterna om en mystisk dörr som dykt upp och som bara vissa kan öppna och försvinna in i. Kan det finnas magi bakom dörren? Kan magin hjälpa Helena att bli frisk? Dörren är en fin berättelse om sorg, magi och äventyr. Jag gillar verkligen hur det övernaturliga och magiska kopplas ihop med livet och döden och hur man kan läsa döden som en allegori för döden. Jag berördes verkligen av händelserna i boken samtidigt som det var spännande att läsa om den magiska portalen. En riktigt fin bok!

Sedan vill jag också rekommendera en historisk berättelse. Planen är den första delen i serien Hemmet för bortrövade barn av Camilla Lagerqvist som utspelar sig 1910 och handlar om Adam som är föräldralös och jobbar som dräng på en bondgård. Men en dag förändras livet helt när han får veta att han har en farfar i livet och är arvtagare till ett stort arv efter sin pappa som gått bort. Men efter sin fattiga uppväxt är inte Adam redo för ett liv i lyx utan han när en dröm om att hjälpa andra barn som har haft det som honom. Han börjar bygga upp en plan som är både olaglig och farlig. Det här är en riktigt spännande bok om hur det kunde vara att leva i början på 1900-talet som barn. Det är spännande att följa Adams bravader och följa hur han vill hjälpa andra barn. 

Hoppas du blev nyfiken på någon av böckerna! Spännande läsning utlovas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar