tisdag 2 augusti 2022

En kavalkad av boktips - Ungdomsböcker

Det har blivit dags att tipsa om några riktigt bra ungdomsböcker i min kavalkad av boktips.


Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg läste vi och bokcirklade i Unga läsare och det fanns mycket att diskutera om kring boken. Vi får möta Manda och Malin som går i nian och bor i ett litet samhälle. Det finns inte så mycket att göra där förutom att cykla omkring. De vill att något ska hända. Något spännande. Kanske kan de få sig en romans? En dag upptäcker de att en snygg kille börjat jobba på pizzerian. Manda bestämmer sig för att han ska bli hennes kärlek. Som tur är har han också en kompis som är punkare och som är perfekt för Malin. Men hur långt kan man egentligen gå för att få en kille? Och är det just de här killarna som är rätt för Manda och Malin? När jag väl hade kommit in i den här boken var det svårt att sluta läsa. Det är en vardaglig skildring av livet som tonåring i ett litet samhälle och jag tror att många kan känna igen sig i Manda och Malin. Jag uppskattade att boken beskrev hur det är att vara tonåring på ett trovärdigt sätt men för första gången kände jag mig nästan för gammal för en ungdomsbok. Jag kände mig inte alls på samma nivå som Manda och Malin och tyckte nästan att de kändes små och omogna. Det kom också upp i vår bokcirkel att den skulle passa bättre för lite yngre ungdomar i 12-13 års åldern. Men det är en välskriven bok som tar upp nya perspektiv. Till exempel figurerar en storasyster som har en cp-skada i berättelsen. Många av karaktärerna i boken gillade jag, men tyvärr var inte Manda och Malin mina favoriter.

Ritualen är den tredje delen i Ann-Sofi Forsmarks spännande serie och Hilde Stridh. Jag har älskat de två första böckerna Sakramentet och Förbannelsen för att de varit så otroligt komplexa berättelser som blandar nutid och dåtid på ett spännande sätt. Ritualen utspelar sig när Hilde börjat nian och läser en kurs i dokumentärfotografering i skolan. De får i uppgift att skildra stadens "mellanrum" i en gruppuppgift och då börjar Hilde komma mörka historier på spår. Sexton år tidigare mördades en pojke på stället där de fotar. Hilde vill ta reda på vad som egentligen hände. Ritualen är otroligt spännande och Ann-Sofi Forsmark kan verkligen konsten att skapa fängslande berättelser som håller läsaren intresserad från början till slut. Samtidigt som vi får följa med i Hildes vardag handlar det om fasansfulla historier i dåtid. Böckerna om Hilde fyller ett tomrum av övernaturliga berättelser för ungdomar. Böckerna är också mycket mer komplexa i berättelsernas uppbyggnad vilket gör de otroligt intressanta att läsa. Av någon anledning fångades jag inte lika mycket av Ritualen som jag gjorde när jag läste Sakramentet och Förbannelsen. Men det är helt klart en läsvärd bok!

Jag har läst Moxie av Jennifer Mathieu som är en fantastisk ungdomsbok. Därför ville jag såklart även läsa hennes bok Bad Girls som nu blivit översatt till svenska. Det är en helt annan typ av bok. Faktiskt annorlunda mot det mesta jag läst. Boken utspelar sig på 60-talet i USA och vi får möta Evie som är något av en "bad girl". Hon är en sådan som mammor säger till sina döttrar att de inte ska bli som. En dag händer något fruktansvärt som Evie är med om och efter det förändras allting. Hon dras in i en härva av lögner. får en ny vän och får ompröva allt hon står för. Jag blev överraskad flera gånger när jag läste boken och handlingen var otroligt spännande och välkomponerad. Det är en sådan där bok som man sugs in i och sedan har svårt att släppa. 

Nicola Yoon har släppt en ny bok som på svenska heter Saker man inte vill veta. Den handlar också om en karaktär som heter Evie. Hennes föräldrar har skilt sig efter att hennes pappa varit otrogen och efter det kan Evie inte tro på kärlek. Tidigare har hon älskat att läsa kärleksromaner men nu när hon vet att alla kärleksrelationer förr eller senare tar slut känns de inte trovärdiga. Hon bestämmer sig för att göra sig av med alla sina gamla favoritböcker och lämnar dem i ett bokbytarskåp. Då kommer hon över en bok med instruktioner om dans och den boken leder henne till en dansstudio. Men efter det här börjar märkliga saker att hända. Så fort hon ser ett par kyssas spelas deras förhållande upp framför henne. Hon ser de viktiga händelserna i deras förhållande. Från första kyssen till när de gör slut. Genom detta förstärks Evies tro på att kärlek alltid tar slut. Men så träffar hon X och blir förälskad. Ska hon våga ge sig hän för kärleken även om hon vet att det någon gång kommer att ta slut? Jag tyckte mycket om den här boken. Det är en väldigt intressant idé att skriva om en förmåga som gör att man kan se hur förhållanden kommer ta slut. Det blir liksom övernaturligt men på en verklighetstrogen nivå. Jag tyckte det var en fin berättelse om både vänskap och kärlek för även om man inte har samma förmåga som Eive kan det vara läskigt att gå in i ett förhållande och man kan vara rädd för att bli sårad. Men jag tycker ändå att boken har ett fint budskap. Den handlar om att man ska ta vara på nuet och njuta av den tid man har med människorna man tycker om. För det är ju faktiskt så att det någon gång kommer att ta slut. Men det kan ändå vara värt det för den tid man får. En superfin ungdomsbok som jag verkligen rekommenderar!

Jag tänkte avsluta det här inlägget med ett tips på två lättlästa ungdomsböcker. Den första heter Om du ser mig och är skriven av Emma Frey-Skött. Den handlar om Enya och Lily som är bästa kompisar och klättrar i samma grupp. I klättringsgruppen finns också Sam som Enya tycker om. Men Lily verkar inte gilla Sam och säger taskiga saker om honom. På en klättringstävling träffas Enya och Sam och de har roligt tillsammans men Enya vågar inte berätta för Lily att hon gillar Sam. Hon vill ju vara med de båda och inte behöva välja. Om du ser mig är den första delen i en lättläst serie som heter Klättra mitt hjärta. Jag gillade boken eftersom den känns relevant för unga samtidigt som det är en enkelt skriven berättelse.

Den andra lättlästa boken jag vill rekommendera är Om jag bara kan få henne ur mitt huvud av Ebba Hyltmark som är den andra delen i den lästtlästa serien Nevermind. Boken är skriven i sms-form och man får följa Lou som hör av sig till en tjej hen (när jag tänker på det tror jag inte man får reda på Lous kön i boken) träffat på en fest och inte kan släppa. Kompisen Charlie tycker att Lou ska släppa den här tjejen och dejta någon annan. Men Lou vet inte riktigt vad hon ska göra. Det är svårt med kärlek och att göra rätt. Både för sig själv och för andra. Det jag gillar med alla Ebba Hyltmarks böcker är att de känns väldigt trovärdiga för hur ungdomar pratar och skriver. Det är ett genidrag att den här lättlästa serien är skriven i sms-form för vad skulle kunna locka ungdomar om inte en bok om relationer som är skriven på ett enkelt sätt som liknar den typ av skrift många ungdomar ofta läser. Om jag bara kan få henne ur mitt huvud är en bok att känna igen sig i och man vill läsa hela på en gång för att se hur det ska gå för Lou. 

Ungdomsböcker är något av det bästa jag vet och här har ni några tips på ungdomsböcker jag läst den senaste tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar