tisdag 9 augusti 2022

Skolstart

Skolstarten närmar sig och jag har läst två böcker som är perfekta för den som ska börja förskoleklass. De tänkte jag berätta om idag. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Min egen bok om att börja förskoleklass och är skriven av Katja Tydén och Soile Lilnor och illustrerad av Ingrid Flygare. Det som är roligt med den här boken är att den innehåller både berättelser, fakta och pyssel som man kan rita och fylla i. Boken förklarar på ett bra sätt hur det är att gå i förskoleklass. Sedan får man också följa olika barn i en förskoleklass och läsa berättelser om olika händelser i skolan. Det handlar om att äta i matsalen, gå till skolbiblioteket, leka på skolgården och vara i klassrummet. Fylla-i-sidor finns här och var i boken och man kan bland annat fylla i hur det var för en själv att börja skolan. Det här är verkligen en bok som passar alla som ska börja skolan snart!

Den andra boken är en vanlig kapitelbok för 6-9 åringar som hela boken kretsar kring att gå i skolan. Den heter Bästa friends forever och är skriven av Ellen Karlsson och illustrerad av Karin Cyrén. Boken handlar om Noa som går i förskoleklass. Vi får möta Noas familj och följa med till skolan. Där finns Manne. Noa och Manne är bästa kompisar men eftersom Manne är så snäll vill alla vara med honom. En dag börjar Annie i klassen. Hon är sur hela tiden och tar Noas plats bredvid Manne. På rasterna måste Manne vara med Annie för att hon ska bli glad men Noa vill ju vara med Manne. Bästa friends forever beskriver vardagslivet för Noa och jag tror att många barn i lågstadieåldern kan känna igen sig i berättelsen. Även det här är en perfekt bok att läsa inför skolstart eftersom den beskriver dilemman som kan dyka upp i skolan. 


Visst är det en härlig tid när skolan börjar igen. Det är en nystart och man kommer tillbaka till rutinerna. Jag har alltid gillat att gå i skolan och tycker mycket om att läsa böcker som utspelar sig i skolmiljö. Hoppas alla får en fin skolstart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar